Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσία ΥΠΕΘΑ για τη Λιβύη και θέματα του Υπουργείου

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη Η Ε...

Συνέντευξη Τύπου

Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη


Η Ελλάδα και η πολυεθνική επιχείρηση στη Λιβύη

Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε κάποια εισαγωγή για τα θέματα που σας απασχολούν. Ισχύουν οι γραπτές ανακοινώσεις και τα όσα έχουμε πει σε συναδέλφους σας σε εφημερίδες ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εάν κριθεί από την πορεία της συζήτησης ότι πρέπει να διευκρινίσουμε κάποιο θέμα που δεν το θέτετε με τις ερωτήσεις σας, θα το κάνουμε μετά. Ας κερδίσουμε λίγο χρόνο γιατί αργήσαμε πολύ. Παρακαλώ κάντε τις ερωτήσεις σας, να αντιστρέψουμε τη σειρά δηλαδή να μην κάνουμε εισαγωγή.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να μάθουμε -μάλιστα το κάναμε και κύριο άρθρο στην εφημερίδα- θα θέλαμε διευκρινίσεις από εσάς και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπό ποίο καθεστώς αυτή τη στιγμή έχει παραχωρηθεί ο εθνικός εναέριος χώρος, το FIR, το έδαφος και κάποια λιμάνια για ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες μετέχουν σε επιχειρήσεις. Δεν γνωρίζουμε το καθεστώς και θα θέλαμε να ξέρουμε αν το ζήτημα πρέπει να περάσει από Βουλή, ή αν πρέπει να περάσει από ΚΥΣΕΑ, αν είναι διμερές θέμα …

 Ευ. Βενιζέλος: Ευχαρίστως. Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη τις μέρες αυτές η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις κατά το Διεθνές Δίκαιο. Σέβεται, συνεπώς, και εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπ’ αριθμ. 1973 που καλεί τα κράτη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και για την επιβολή της απαγόρευσης διακίνησης όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και να διαμορφωθεί ένα κλίμα πολιτικής και διπλωματικής συνδιαλλαγής, προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στη χώρα αυτή.

Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της ως κράτος–μέλος του ΝΑΤΟ και ως κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, μετέχει σε όλες τις δράσεις που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ανθρωπιστικούς κυρίως λόγους και το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα, κατά την οποία ούτως ή άλλως το ΝΑΤΟ βρέθηκε αντιμέτωπο και με το πρόβλημα της Λιβύης αυτό καθαυτό.

Η Ελλάδα δεν μετέχει αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες αναλαμβάνονται από ομάδες κρατών, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε διμερές όμως επίπεδο γίνεται διαρκώς δέκτης αιτημάτων για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα και αποδέχεται και ικανοποιεί τα αιτήματα αυτά, γιατί προέρχονται από φίλες και σύμμαχες χώρες και γιατί όλα αυτά τα αιτήματα επικαλούνται ως νομική βάση την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών νομικά ισχύει ό,τι ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα μετέχει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχουν παραχωρηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αρμοδιότητες συνταγματικά προβλεπόμενες σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο ΟΗΕ παράγει παράγωγο δίκαιο, όπως ακριβώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα λεγόμενα Ψηφίσματα που κατά κυριολεξία είναι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ένταξη της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εκτελούνται αυτομάτως και όπου χρειάζεται εκδίδονται απλώς εφαρμοστικά Προεδρικά Διατάγματα. Όπου δεν χρειάζονται ισχύουν αυτομάτως οι κανόνες που θεσπίζει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Ισχύει ως κάτι παραπάνω από το νόμο, ισχύουν όλα αυτά με σχετικώς αυξημένη τυπική ισχύ.

Άρα, λοιπόν, το νομικό πλαίσιο είναι το δικαιοπαραγωγικό πλαίσιο του ΟΗΕ και εν προκειμένω το κανονιστικό πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 Χ. Καπούτσης (Αθήνα 984): Εάν ερμηνεύω καλά, εμείς διαθέτουμε τις βάσεις, τον εθνικό εναέριο χώρο, το FIR Αθηνών, παρέχουμε διευκολύνσεις διότι στηριζόμαστε, έχουμε τη νομιμοποιητική βάση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό μας είπατε αν κατάλαβα καλά.

 Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Ισχύουν όμως πάντα και ειδικότερες συμφωνίες, οι οποίες είναι διμερείς ή πολυμερείς και οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμο. Για παράδειγμα, ισχύουν όλες οι συμφωνίες που έχουμε με το ΝΑΤΟ και ισχύουν διμερείς συμφωνίες που έχουμε με πολλές χώρες για στρατιωτική συνεργασία ή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρήση των ευκολιών της Σούδας.

 Χ. Καπούτσης (Αθήνα 984): Ωραία. Λέτε στη συνέχεια ότι εμείς μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαμε να διαθέσουμε ενδεχομένως κάποια μέσα υποβοηθητικά, υποστηρικτικά, των επιχειρήσεων.

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Το επαναλαμβάνω. Εμείς δεν μετέχουμε σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ όμως, υπάρχουν διμερή αιτήματα. Τα διμερή αιτήματα τα αποδεχόμαστε και παρέχουμε υποστηρικτικού χαρακτήρα διευκολύνσεις, επί τη βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την οποία επικαλούνται οι χώρες που ζητούν τις διευκολύνσεις και εμείς ως χώρα-μέλος του ΟΗΕ δεν πρέπει να αρνηθούμε την εφαρμογή μιας απόφασης η οποία μας δεσμεύει.

 Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Κύριε Υπουργέ θα ήθελα παρακαλώ πολύ μια διευκρίνιση. Έχετε δηλώσει ξεκάθαρα την υποστηρικτικού χαρακτήρος συνδρομή της Ελλάδος σε αυτή την υπόθεση, σε τρεις βάσεις κλπ.

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, γίνεται μία σύγχυση. Ανακοινώσαμε ποια είναι η δήλωση διάθεσης δυνάμεων που κάνει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Εμείς είπαμε, λοιπόν, ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ που αφορά δύο συγκλίνουσες επιχειρήσεις -η μία επιχείρηση είναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η άλλη επιχείρηση είναι η επιβολή του εμπάργκο όπλων- διαθέτουμε τη Σούδα, το Άκτιο, την Ανδραβίδα, διαθέτουμε τη φρεγάτα η οποία ούτως ή άλλως εξ αρχής υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ σε αεροσκάφος τύπου Embraer.

Επιπλέον δε, διαθέτουμε το ελικόπτερο έρευνας–διάσωσης υπό συνθήκες μάχης, το οποίο για την ακρίβεια δηλώνεται μόνο για το εμπάργκο και όχι για την επιχείρηση απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά επειδή αυτές οι επιχειρήσεις θα εξελιχθούν παραλλήλως και για να απλουστεύσουμε τα πράγματα, καταγράφουμε και το ελικόπτερο.

Και διευκρινίζω, επιπλέον, ότι όλα αυτά υπακούουν σε μια συμμαχική και διεθνή λογική. Ξεκινούν, όμως, από μία εθνική λογική. Δηλαδή, το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης επιχειρεί εντός περιοχής που θεωρούμε ότι είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δική μας αντίληψη περί του πώς λειτουργεί το FIR Αθηνών και ως οριοθέτηση του χώρου ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Επίσης, το ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ παρέχει εικόνα και στο CAOC της Λάρισας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ενεργός του συμμετοχή σε όσες δραστηριότητες αυτό είναι εφικτό, του CAOC της Λάρισας. Και με το ίδιο κριτήριο θέτουμε και τους όρους στην παροχή διευκολύνσεων. Δηλαδή, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο θέλει να εγκατασταθεί σε περιοχή του FIR Αθηνών, διότι αυτό συνδέεται με την υποβολή σχεδίων πτήσεως και συνδέεται επίσης και με τη διεξαγωγή τυχόν επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

 Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Ευχαριστώ γι’ αυτές τις διευκρινίσεις. Ήθελα μία διευκρίνιση επιπλέον στο επέκεινα. Επειδή η Ελλάδα μετέχει στην αεροπορική δύναμη ταχείας αντιδράσεως του ΝΑΤΟ με αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, σε περίπτωση που αποφασίσει το ΝΑΤΟ εμπλοκή, η συμμετοχή αυτή η ελληνική σε αυτή τη δύναμη θα είναι κάτι ξεχωριστό;

 Ευ. Βενιζέλος: Οι δυνάμεις των  εθνών, οι δυνάμεις των κρατών-μελών δηλαδή, στο ΝΑΤΟ είναι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμες. Αλλά για να διατεθούν πρέπει να υπάρξει ειδική δήλωση και εθνική απόφαση. Εμείς δεν έχουμε κάνει τέτοια δήλωση διάθεσης δυνάμεων.

Επίσης, θέλω με την ευκαιρία αυτή για να μην ταλαιπωρήστε με ερωτήσεις, να σας διευκρινίσω το εξής: Εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι όπως και πάρα πολλές χώρες, με μία κατάσταση που περιελάμβανε τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, μία εμφανή περίοδο αμηχανίας του ΟΗΕ που μετά την έκδοση του ψηφίσματος 1970 δεν μπορούσε να λάβει με ομοφωνία ή έστω χωρίς την προβολή αρνησικυρίας, μία πιο συγκροτημένη και πιο πρακτική απόφαση σε σχέση με τα συμβαίνοντα στη Λιβύη. Κάποια στιγμή, μετά από πολλές μέρες, με 5 αποχές, ελήφθη η απόφαση 1973.

Στη συνέχεια κληθήκαμε να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού για τις κατευθύνσεις που δίνει πολιτικά το ΝΑΤΟ στη στρατιωτική του ηγεσία και ήμασταν έτοιμοι να προβούμε σε μία δήλωση διάθεσης δυνάμεων για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Το ίδιο θα κάναμε και για τυχόν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, και εκεί προέκυψε μία αδυναμία λήψης οριστικών αποφάσεων. Βρεθήκαμε, λοιπόν, αντιμέτωποι με πρωτοβουλίες οι οποίες ήταν πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών ή ομάδων κρατών, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, δεν ήταν σκόπιμο εθνικά και διπλωματικά, να ανακοινώσουμε δημόσια ποια είναι η πρόθεσή μας για δήλωση δυνάμεων στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, γιατί αυτή η διαδικασία είχε διακοπεί. Δεν υπήρχε ούτε ανάγκη, ούτε στάδιο να δηλώσουμε διάθεση δυνάμεων σε επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ, γιατί ούτως ή άλλως δεν μετέχουμε στις επιχειρήσεις αυτές. Και προκειμένου να καταλήξουμε σε μία οριστική απόφαση για το επίπεδο συμμετοχής στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, έπρεπε να συλλέξουμε πρώτα επαρκή συγκριτικά στοιχεία για το επίπεδο συμμετοχής.

Άρα, λοιπόν, το δικό μας χρονοδιάγραμμα είναι διαφορετικό από το επικοινωνιακό χρονοδιάγραμμα. Αυτό είπα και χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Δηλαδή τα βγάλαμε από το κεφάλι μας;

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι δυστυχώς μέσα στο κεφάλι σας. Μπορεί ευτυχώς για μένα, δυστυχώς για σας.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Αυτό ήθελα να πω. Το είπατε μόνος σας. Ευτυχώς για σας. Αν έχω καταλάβει καλά, όλα αυτά τα οποία γραφήκανε για τη συμμετοχή των τεσσάρων F-16 και όλο αυτό…

 Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Τσακίρη, γιατί παιδεύεστε; Η μόνη διαφορά είναι η συμμετοχή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αεροσκάφη αναγνώρισης-αναχαίτισης και σε καμία περίπτωση βομβαρδιστικά. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις δυνατότητες που έχουμε, μας ενημέρωσε και για τη δυνατότητά μας να διαθέσουμε μαχητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου. Αυτό είναι μία ενημέρωση στρατιωτικού χαρακτήρα για το τι δυνατότητες έχουμε.

Είναι άλλο αυτό και άλλο τι αποφασίζουμε πολιτικά να κάνουμε τελικά, ποια στιγμή και σε ποιο πλαίσιο. Δεν έχει δηλώσει ποτέ η Ελλάδα σε μία διαδικασία διάσκεψης παραγωγής δυνάμεων (force generation conference, όπως λέγεται στο ΝΑΤΟ), κάτι το οποίο ανακάλεσε. Διότι έπρεπε να δούμε τι θα δηλώσει η Ιταλία, τι θα δηλώσουν άλλες χώρες οι οποίες έχουν ιστορικού χαρακτήρα σχέση και ιστορικού χαρακτήρα βάρη στην περιοχή αυτή. Έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας τρεις μεγάλες παραμέτρους.

·                                 Πρώτον, ότι είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα.

·                                 Δεύτερον, ότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και ο αραβικός κόσμος έχει και έναν εσωτερικό διάλογο και πολλές ευαισθησίες, οι οποίες δεν είναι εύκολα αναγνώσιμες από κάποιον που δεν ξέρει τους κώδικες επικοινωνίας.

·                                 Και τρίτον, τη γεωγραφική μας εγγύτητα με τη Λιβύη, η οποία είναι ένα δεδομένο αμετάβλητο, ανεξαρτήτως των πολιτικών καταστάσεων στη Λιβύη.

Έπρεπε να τα σταθμίσουμε όλα αυτά και πιστεύω ότι τα σταθμίσαμε με τον καλύτερο τρόπο.

 Κ. Συμεωνίδης (Star): Έχετε αποκλείσει τη χρήση των F16 κύριε Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τέθηκε παρόμοιο θέμα. Δε μας έχει ζητηθεί, δεν έχει τεθεί κανένα  παρόμοιο θέμα και δε χρειάζεται να προτρέχουμε και να κάνουμε και τέτοιου είδους δημόσιες συζητήσεις.

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): Μα πώς κ. Υπουργέ μου, εσείς την κάνατε την κουβέντα πριν.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος την έκανε δηλαδή;

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Εσείς την κάνατε, χτες, σας άκουγα με τα ίδια μου τα αυτιά και πήγα να τρακάρω.

Ευ. Βενιζέλος: Πότε;

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): Χθες, 10:10 το πρωί, ήμουν στο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό.

Ευ. Βενιζέλος: Και τι συζήτηση κάναμε;

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Δημοσίως εσείς είπατε, οι «παλιοδημοσιογράφοι», με την ταχύτητα που έχουν.

Ευ. Βενιζέλος: Τι είπα εγώ;

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): Ότι εμείς φταίμε, ότι εμείς το βγάλαμε από την κοιλιά μας.

Ευ. Βενιζέλος: Είπα εγώ ότι η δημοσιογραφική ταχύτητα είναι διαφορετική από την ταχύτητα τη διπλωματική της Κυβέρνησης.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Ωραία και η δημοσιογραφική υπερβολή. Και η δημοσιογραφική υπερβολή κ. Υπουργέ η οποία…

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, σας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιογραφικές  υπερβολές;

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Όχι, με εκπλήσσει ότι τη συγκεκριμένη περίπτωση τη χαρακτηρίσατε δημοσιογραφική υπερβολή. Τη στιγμή που τα κρατικά μέσα MME -αφήστε όλους εμάς- τα κρατικά MME, από την Παρασκευή το απόγευμα μετέδιδαν απευθείας από το ΚΥΣΕΑ για εμπλοκή των F-16.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αν ήταν διασφαλισμένη η εγκυρότητα της ενημέρωσης από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τότε αυτό έπρεπε να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Θα σας παρακαλούσα να το πείτε στον ελληνικό λαό, ώστε να παρακολουθεί κατά προτίμηση και κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Αυτό αφορά εσάς και τον κ. Γερουλάνο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αφορά εσάς…

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Είναι ενδoκυβερνητικό το θέμα, αλλά εμείς έχουμε να βλέπουμε και από την κρατική τηλεόραση…

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ μη με διακόπτετε. Ενημερώνεστε εσείς και η έγκυρη ιστοσελίδα που διευθύνετε από την κρατική τηλεόραση;

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Ενημερωνόμαστε πρωτογενώς, δευτερογενώς και επιβεβαιωτικά χρησιμοποιούμε τα κρατικά μέσα.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης  δεν έχουν προνομιακή μεταχείριση, σε σχέση με όλα τα άλλα μέσα…



Τ. Γκουριώτης (defencenet): Άρα, είναι μειωμένης εγκυρότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κριτήρια των συναδέλφων  σας που εργάζονται στην ΕΤ είναι τα ίδια με τα κριτήρια τα δικά σας.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Άρα είναι μειωμένης εγκυρότητας και αυτά. Ή όχι έγκυρα.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι όσης εγκυρότητας είστε και εσείς.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Κύριε Γκουριώτη, τι λέτε σας παρακαλώ. Θεωρείτε ότι είμαστε μειωμένης εγκυρότητας; Λυπάμαι, δεν το δέχομαι.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Εγώ επικεντρώνω στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορείτε να ηρεμήσετε λιγάκι; Εσείς είστε από την άλλη μεριά και πάρτε το λόγο εσείς.

 Κ. Συμεωνίδης (Star): Να ρωτήσω κάτι; Έχετε διαπιστώσει κάποια ενόχληση των στρατιωτικών, για τις εισηγήσεις που μόλις είπατε ότι έκαναν και πολιτικά, διπλωματικά απορρίφθηκαν κάποιες;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν έχω διαπιστώσει. Θα ήταν άλλωστε δημοκρατικά και συνταγματικά αδιανόητο κάτι τέτοιο. Γιατί οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικές και γιατί τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά το Σύνταγμα, την ασκεί η Κυβέρνηση. Παρακαλώ, την άποψή του τη λέει καθένας ελευθέρως. Αλλά γνωρίζει ο καθένας ποιος αποφασίζει και πώς αποφασίζει, τελείωσε.

 Μ. Πολλάτος (Πρώτο Θέμα): Επιτρέψτε μου, απλώς το λέω και με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ανοησία. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, μπορείτε από τώρα να μας πείτε ποια θα είναι η θέση της χώρας; Το ένα σκέλος είναι αυτό.

Αναφερθήκατε επίσης, στη γεωγραφική εγγύτητα με τη Λιβύη. Επειδή υπάρχουν κάποιες υπερβολές στην Κρήτη, σε βαθμό υστερίας, ότι ενδεχομένως η Κρήτη ή περιοχές της Κρήτης είναι στο βεληνεκές των όπλων του Καντάφι. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εκ νέου αυτό το σκέλος;

Και ένα τρίτο, επειδή μιλήσατε για τις πέντε αποχές στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέλετε να πείτε κάτι μ’ αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως θέλω να πω κάτι, το οποίο είναι   προφανές και αυτονόητο και πανθομολογούμενο διεθνώς: ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση. Δεν είναι συνηθισμένο να λαμβάνεται απόφαση με πέντε αποχές, μεταξύ των οποίων οι αποχές δυο μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη δυστοκία  υπήρχε στη λήψη αυτής της απόφασης.

Ως προς την Κρήτη, επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνω -το είπα και σε μια συνέντευξή μου στον κ. Δημάκα στα ΝΕΑ- ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν υπάρχει αντιαεροπορικό σύστημα, άλλο οπλικό σύστημα ή μαχητικό αεροσκάφος που να έχει στη διάθεσή της η Λιβύη, το οποίο να μπορεί να πλήξει τμήμα της ελληνικής επικράτειας και εν προκειμένω την Κρήτη. Όλα έχουν εμβέλεια συντριπτικά μικρότερη, ακόμα και αν λάβουμε ως αληθή τη θεωρητική εμβέλεια των συστημάτων αυτών και όχι την πραγματική,  η οποία  είναι μικρότερη.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Τα μαχητικά τους;

Ευ. Βενιζέλος: Ούτε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, όσα είναι διαθέσιμα και αξιόμαχα, έχουν εμβέλεια να επιχειρήσουν. Θα σας τα εξηγήσει ο Αρχηγός…

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Πόση εμβέλεια έχει το ΜiG-23;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, σεβαστείτε λίγο τον κ. Πολλάτο. Θα σας δώσει και την τεχνική έκθεση εμβέλειας ο Αρχηγός.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Συγνώμη κ. Πολλάτο.

Ευ. Βενιζέλος: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ είναι αυτή που ανακοίνωσα. Στη διαδικασία δήλωσης των διαθεσίμων δυνάμεων, η Ελλάδα δηλώνει: Σούδα, Άκτιο, Ανδραβίδα, φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο, ΑΣΕΠΕ και ελικόπτερο έρευνας–διάσωσης.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Επί του συγκεκριμένου… Αυτή η επιχείρηση του αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει και πάνω από 100 μέρες, μέχρι και 100 μέρες είναι το αρχικό σχέδιο που επεξεργάζονται τώρα.

Στην πορεία, αν το ΝΑΤΟ, αν υπάρχει μια κόπωση στις άλλες συμμαχικές δυνάμεις, μας ζητηθούν ορισμένα εναέρια μέσα για περιπολίες -εγώ δε λέω στη μάχη του πυρός, στο θέατρο των επιχειρήσεων- πάνω από τη Σούδα, ανοιχτά του Λιβυκού Πελάγους, θα πούμε όχι;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει τεθεί παρόμοιο θέμα.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Μα αν τεθεί σας λέω κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Μα είναι δυνατόν να γίνεται αυτού του είδους η δημόσια συζήτηση επί υποθετικών ερωτημάτων;

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Γιατί κ. Υπουργέ; Γιατί το αφήνουμε ανοιχτό;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί θα εκτιμήσουμε την κατάσταση. Όμως, γίνεται ένα διαρθρωτικό σφάλμα. Το να εστιάζουμε τη συζήτηση σε τέσσερα μαχητικά, τα οποία ούτως ή άλλως δε θα μετείχαν σε βομβαρδισμούς, είναι σαν να υποτιμάμε την πολύ μεγάλη συμβολή της χώρας, ούτως ή άλλως, λόγω των υποδομών, λόγω της φρεγάτας, λόγω του ραντάρ και όλων των άλλων που δίνουμε.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι υποστηρικτικός, αλλά αναβαθμισμένος και βεβαίως πρέπει να έχουμε βρει το κατάλληλο σημείο ισορροπίας, που διατηρεί μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία της χώρας.

Διότι μην ξεχνάμε ότι τελικός σκοπός κάθε στρατιωτικής επιχείρησης, είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση. Οι τελικές λύσεις δεν είναι ποτέ στρατιωτικές, οι τελικές λύσεις είναι πάντα πολιτικές.

Είναι δυνατό να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα; Και δε λαμβάνετε υπόψη σας το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα, στην ομάδα των χωρών που επιχειρεί εκτός ΝΑΤΟ, τόσα πολλά αεροσκάφη τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί;

 Ά. Αθανασόπουλος (Το Βήμα): Δύο ερωτήσεις: Μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα σε διμερές επίπεδο για παροχή  διευκολύνσεων σε χώρες, πέρα από αυτές που έχουμε ακούσει τις  τελευταίες μέρες; Και δεύτερον, μπορείτε να μας εξηγήσετε πού ακριβώς εντοπίζεται η εμπλοκή στο NAC αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος: Αρχίζω από το δεύτερο. Η εμπλοκή στο NAC αυτή τη στιγμή είναι αμιγώς διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα έλεγα ότι είναι μια εμπλοκή ύφους.

Ως προς τα αιτήματα… Τα αιτήματα είναι πολλά. Υπάρχουν πάρα πολλές φίλες και σύμμαχες χώρες, οι οποίες έχουν υποβάλλει αιτήματα. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα αιτήματα, με βάση τη χωρητικότητα των υποδομών μας. Και επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ΝΑΤΟϊκός συντονισμός, αυτό αναγκαστικά το κάνουμε εμείς, ως τελικός αποδέκτης, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, από ένα σημείο και μετά πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αιτήματα από το Βέλγιο, το οποίο έτυχε να είναι εδώ σε συνεκπαίδευση, από τη Δανία, από τη Νορβηγία, από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Γαλλία. Προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να ανταποκριθούμε. Άλλωστε, τα αιτήματα αυτά είναι άνισα και δεν είναι και αιτήματα, τα οποία είναι όλα άμεσα.

Υπάρχουν αιτήματα τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ, υπάρχουν όμως και πολλά αιτήματα, τα οποία γίνονται προληπτικά θα έλεγα, ενόψει μιας ΝΑΤΟΪκής επιχείρησης, οπότε και η τελική διαχείριση θα γίνει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

 Ά. Μαλλίδης (ΕΡΤ): Αν δεν επαρκέσουν οι αεροπορικές βάσεις, γιατί όντως τα αιτήματα είναι πολλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιτελών δε θα επαρκέσουν αυτά τα τρία αεροδρόμια που έχουμε δώσει. Ποιες είναι οι προθέσεις σας; Θα παραχωρήσουμε και άλλες εγκαταστάσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να δούμε πότε θα παρέμβει το ΝΑΤΟ στην υπόθεση αυτή. Γιατί πρέπει να δούμε τι γίνεται και στις άλλες περιοχές της Μεσογείου. Εμείς παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή και ο Αρχηγός παρακολουθεί με το επιτελείο του, το τι γίνεται και στις άλλες χώρες. Δηλαδή τι γίνεται στην Ιταλία, τι γίνεται στη  Γαλλία, τι  γίνεται στη Μάλτα.

Ά. Μαλλίδης (ΕΡΤ): Έχω την  αίσθηση όμως, από την πρώτη απάντησή σας, ότι οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν άμεσα. Εφόσον το NAC θα ξεπεράσει το πρόβλημα, κατά συνέπεια…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μπορώ να κάνω τέτοιου είδους δήλωση  και τέτοιου είδους εκτίμηση. Με ρώτησαν προηγουμένως πού οφείλεται η εμπλοκή. Βεβαίως πίσω από κάθε εμπλοκή υπάρχουν πολλοί σοβαροί πολιτικοί λόγοι, αλλά η τελευταία φάση της εμπλοκής, δεν ήταν αμιγώς ή πρωτογενώς πολιτική. Υπήρξε μια διαδικαστικού και υφολογικού χαρακτήρα εμπλοκή.

Μπορεί να ξεπεραστεί αυτή και να προκύψει ξανά μια πολιτικού χαρακτήρα εμπλοκή. Άρα δεν μπορώ να μιλήσω για ένα όργανο, το οποίο είναι σε μόνιμη συνεδρίαση. Γιατί το βασικό χαρακτηριστικό του NAC, του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού, είναι ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, ανά πάσα στιγμή συγκαλείται.

 Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Υπάρχει εκτίμηση αν θα ξεκινήσει το ένα σκέλος, το εμπάργκο δηλαδή όπλων, ο θαλάσσιος αποκλεισμός, νωρίτερα, υπάρχει κάποιο στοιχείο;

Ευ. Βενιζέλος: Με βάση τα στοιχεία που μου είπαν από τη μόνιμη αντιπροσωπεία και με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει με τον Αρχηγό, ναι μεν η διαδικασία για το εμπάργκο εξελίσσεται, είναι σε πιο ώριμο στάδιο, σε σχέση με τη διαδικασία για τη ζώνη αποκλεισμού πτήσεων, αλλά δεν ξέρω αν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η μία επιχείρηση χωρίς την άλλη στην πράξη.

 Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Το ερώτημά μου είναι ότι, αν αυτό ωριμάσει και προχωρήσει, θα είναι αυτονοήτως η φρεγάτα, φαντάζομαι…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά που δηλώσαμε.

 Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Όχι, το καθένα έχει διαφορετικά σκέλη.

Ευ. Βενιζέλος: Σας είπα, ίδια δήλωση δυνάμεων κάνουμε και για το εμπάργκο και για τον no-fly zone. Η μικρή διαφορά έγκειται στο ελικόπτερο το οποίο το αποσαφηνίσαμε προηγουμένως. Αλλά τώρα επειδή θα είναι παράλληλες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις…

Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Εντάξει, το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι, όσον αφορά την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφωνήθηκε καταρχήν χτες και αφορά  ανθρωπιστικές δράσεις. Θα δώσουμε εκεί στρατιωτικά μέσα; Υπάρχει τέτοιο αίτημα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε ένα σύστημα μέσων, ένα setup δυνάμεων. Εκεί μπορεί να ζητηθούν άλλα πράγματα. Μπορεί να ζητηθεί μεταφορά προσώπων π.χ.

Είχαμε κάνει μια προετοιμασία σε προγενέστερη φάση αν θυμάστε για τη μεταφορά Αιγυπτίων πολιτών, πολιτών του Μπαγκλαντές και τα λοιπά. Και εκεί είχαμε δηλώσει μια διαθεσιμότητα. Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο.

 Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Ένα αρματαγωγό αν θυμάμαι καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν μια σκέψη εάν με το αρματαγωγό μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού και κάποιων προσώπων. Δεν είναι η πιο συμφέρουσα και η πιο γρήγορη λύση το αρματαγωγό.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Ένα ερώτημα διαδικαστικό τελείως. Το Super Puma κ. Αρχηγέ, κ. Υπουργέ δεν ξέρω αν το ξέρετε, το διαθέτουμε για search & rescue ή για combat search & rescue;

Ευ. Βενιζέλος: Για Combat.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Το οποίο σημαίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 Ι. Γιάγκος: Όπως διευκρινίστηκε προηγουμένως από τον κ. Υπουργό και μόνο στην επιχείρηση του arms embargo και όχι της no–fly zone, το οποίο σημαίνει ότι θα επιχειρεί από τη Σούδα με εξοπλισμό για combat search & rescue στην περιοχή που θα κινούνται οι βασικές δυνάμεις.

Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Άρα δεν αφορά το αν πέσει ένα αεροπλάνο μέσα, δεν θα μπει να σώσει τον πιλότο.

 Ι. Γιάγκος: Όχι δεν θα αφορά αυτό.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Ευχαριστώ πολύ.

 Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Στο FIR το δικό μας κ. Αρχηγέ;

 Ι. Γιάγκος: Στην περιοχή επιχειρήσεων που μπορεί να επιχειρήσει.

 Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Συγνώμη, αλλά combat search & rescue σημαίνει και άνδρες των κομάντο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ευ. Βενιζέλος: Ελικόπτερο λέμε.

Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Συγνώμη είναι άλλη η μονάδα. Οι κομάντος Πολεμικής Αεροπορίας είναι η 31 μοίρα, ενώ τα ελικόπτερα Super Puma είναι η άλλη μονάδα. Μιλάμε και για κομάντος;

 Ι. Γιάγκος: Στελεχωμένο θα είναι και από κομάντος.

 Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Μάλιστα. Επομένως έχουμε και κομάντος, ευχαριστώ.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Μήπως χρειαστεί και κάποια νηοψία προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Τι νηοψία;

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Για το εμπάργκο, διαθέτουμε είπατε, μόνο για την εφαρμογή της απόφασης περί εμπάργκο όπλων.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν τεθεί θέμα έρευνας-διάσωσης.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Εάν τεθεί θέμα. Αλλά έρευνας-διάσωσης, συγνώμη τι; Να βουλιάξει το σκάφος των λαθρεμπόρων και να πάμε να το σώσουμε; Διευκρινίστε το αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Μήπως βουλιάξει το σκάφος των διωκτών των λαθρεμπόρων.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Α, των διωκτών. Τόσο το έχετε εξειδικεύσει κ. Αρχηγέ!

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λαθρεμπόρους;

Τ. Γκουριώτης (defencenet):Βέβαια, διότι δεν έχει δώσει απαντήσεις ακόμη η Κυβέρνηση για δυο περιπτώσεις, οι οποίες έφυγαν από την Ελλάδα. Γι' αυτό έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ευ. Βενιζέλος: Ε, θα στείλουμε το ελικόπτερο.

 Για θέματα περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κ. Αττίας (Alter): Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν από ΕΠΟΠ μέχρι αντιπλοίαρχος που είναι ο κυβερνήτης και από χτες πέρα από τη δυσκολία της αποστολής τους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κι άλλα δυο πράγματα να τους φορτίζουν: Το ένα είναι όσα ακούγονται για τις κρίσεις και το άλλο είναι όσα γράφονται σήμερα περί σκέψεων ή απαιτήσεων της Τρόικας οι ΕΠΟΠ σε ποσοστό 30% να πάνε στην Πολιτική Προστασία ή όπου αλλού ζητήσει η Τρόικα μαζί με την Κυβέρνηση. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ανθρώπους που βάλλονται και από αυτές τις πληροφορίες;

 Ευ. Βενιζέλος: Να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί στα όσα διαβάζουν στα Μέσα Ενημέρωσης και να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες ανακοινώσεις που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα κείμενα που αναρτά στην ιστοσελίδα του.

Γιατί αν ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικός ή υπαξιωματικός ή επαγγελματίας οπλίτης, λαμβάνει πράγματι υπόψη του όσα βλέπει σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, δεν θα μπορέσει να κάνει την αποστολή του γιατί οι περισπάσεις δεν θα τον αφήσουν να κάνει την αποστολή του. Και φαντάζομαι ότι όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και όλοι οι εργαζόμενοι στο σύστημα ενημέρωσης περιβάλλουν με απόλυτο σεβασμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμίδων και θέλουν να διασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για την άσκηση του λειτουργήματός τους, αντανακλώντας τον πραγματικό σεβασμό που έχει η κοινωνία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για να απαντήσω, λοιπόν, και ευθέως σας λέω: ότι σημερινό δημοσίευμα που μιλάει για παρέμβαση της Τρόικας στα θέματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στη Δομή Δυνάμεων, στον αριθμό του ένστολου προσωπικού και στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απολύτως ανυπόστατο. Απολύτως! Από αρχής μέχρι τέλους. Δεν αληθεύει καμία από τις φερόμενες πληροφορίες  και η λογική που το διέπει δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η Τρόικα όσες φορές έχει συναντηθεί μαζί μου ξεκινάει τις συναντήσεις αυτές με ευχαριστίες για την αποφασιστική συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην προώθηση των μεγάλων και δύσκολων δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Τρόικα, δηλαδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι τα θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, τα θέματα του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, δεν ανήκουν στο δικό της πεδίο αρμοδιότητας και ευθύνης.

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Τρόικα ότι μια χώρα, όπως η Ελλάδα, και μια κοινωνία, όπως η ελληνική, που αναγκάζεται λόγω των καταστάσεων να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής ανασυγκρότησης και βρίσκεται υπό περιορισμένη δημοσιονομική κυριαρχία, πρέπει να νιώθει -κι αυτό να είναι πραγματικότητα- ότι η εδαφική της κυριαρχία, η πολιτική της κυριαρχία είναι αλώβητη.

Έχουμε εδώ διαμορφώσει με τον κ. Μπεγλίτη και εφαρμόζουμε με τη βοήθεια των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και όλων των στελεχών, ένα πολύ φιλόδοξο αλλά και πολύ συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο προϋπολογισμός μας, όπως γνωρίζετε, είναι μειωμένος σε σχέση με το 2010 κατά 22%, σε σχέση με το 2009 κατά 26%. Συμβάλλαμε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 κατά 1.600.000.000 όσο ήταν και το αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Και προετοιμάζουμε και θα αποφασίσουμε εντός της εβδομάδας το 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών, σε μια βάση, η οποία είναι συντριπτικά χαμηλότερη από την βάση στην οποία είχε κινηθεί το ΕΜΠΑΕ της προηγούμενης δεκαετίας. Ενώ τώρα μιλάμε για 15ετία και η μείωση -παρ' ό,τι μιλάμε για 15ετία- θα είναι μεγαλύτερη από το 40%. Έχουμε διαμορφώσει οροφές πληρωμών και παραλαβών για τα επόμενα 15 χρόνια, τα οποία συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας και σε λύσεις δημοσιονομικά βιώσιμες.

Και άρα δεν χρειαζόμαστε ούτε υποδείξεις ούτε πιέσεις, ούτε ακριτομυθίες και κυρίως δεν χρειαζόμαστε καμία παραπληροφόρηση η οποία δημιουργεί σύγχυση και στην κοινωνία και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): Είχατε πει παλαιότερα ότι το εξοπλιστικό θα είναι σε  συνάρτηση και με τη Δομή Δυνάμεων...

 Ευ. Βενιζέλος: Το λέει ο νόμος αυτό. Αυτό είναι υποχρέωση.

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): …που σημαίνει ότι προχωράτε και σε διαρθρωτικές αλλαγές σε όλη τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων;

 Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα. Ο νόμος 3883/2010 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2010 συνδέει τη Δομή Διοίκησης με τη Δομή Δυνάμεων. Τη Δομή Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, με το μακροπρόθεσμο αλλά και με το τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα εξοπλισμών. Και όλα αυτά θεμελιώνονται στην πολιτική εθνικής άμυνας και στην εθνική στρατιωτική στρατηγική. Δηλαδή, απορρέουν από την εθνική αμυντική σχεδίαση. Όλα αυτά γίνονται, όλα αυτά, για να είμαι ακριβέστερος, έγιναν. Γιατί τώρα πλέον είμαστε στο στάδιο της επισημοποίησης και της εφαρμογής των αποφάσεών μας.

 Για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με ρωτήσατε για τις αποστρατείες επίσης, είπατε κάτι περί αποστρατειών, έτσι δεν είναι; Θεωρώ ότι οι φετινές κρίσεις οι οποίες έγιναν στο πνεύμα και του νέου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών, είναι υποδειγματικές. Δεν νομίζω ότι υπήρξαν άλλοτε στις Ένοπλες Δυνάμεις κρίσεις, οι οποίες να είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, της αξιοκρατίας.

Έγιναν οι πιο ισορροπημένες και προσεκτικές κρίσεις. Πρέπει δε να σας πω και το εξής: τις κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τις κάνει το ΚΥΣΕΑ μόνο στο επίπεδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Τις κρίσεις από το επίπεδο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και κάτω, τις κάνουν όργανα, όπως το ΣΑΓΕ ή τα Συμβούλια Κρίσης, τα οποία είναι αμιγώς στρατιωτικά. Η κριτική λοιπόν για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις νομίζω ότι στρέφεται κατά αποδεκτών, που αδικούνται κατάφορα, όπως είναι οι Αρχηγοί των Επιτελείων και ανώτατοι αξιωματικοί που στελεχώνουν τα Συμβούλια Κρίσεων.

Υπάρχει δε, κι ένα άλλο στοιχείο. Δεν είναι δυνατό Μέσα Ενημέρωσης και μάλιστα Μέσα Ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, χωρίς να έχουν τηρήσει καμία δημοσιογραφική δεοντολογία και χωρίς καμία διασταύρωση και χωρίς καμία επαφή με συγκεκριμένους αξιωματικούς να τους εκθέτουν ονομαστικά. Δεν είναι δυνατό να εκτίθεται ονομαστικά επειδή διετέλεσε υπασπιστής μου ο ταξίαρχος που ασκεί τα καθήκοντα του Διοικητού της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και διοικεί αυτή τη στιγμή με απόλυτη επιτυχία την πιο κρίσιμη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι, επίσης, δημοκρατικά και συνταγματικά αδιανόητο και απρεπές το γεγονός ότι ένας αξιωματικός που έχει διατελέσει υπασπιστής οποιουδήποτε Υπουργού Άμυνας μεταπολιτευτικής, δημοκρατικής, νόμιμης κυβέρνησης της χώρας να κατηγορείται γιατί ως υπηρεσιακό καθήκον ανέλαβε να υπηρετήσει στο στρατιωτικό γραφείο ενός Υπουργού -του οποιουδήποτε Υπουργού- και να ταυτίζεται η πολιτική κριτική δίκαιη ή άδικη προς κάποιον Υπουργό με το πρόσωπο των υπασπιστών.

Αυτά είναι βαρβαρότητες που θίγουν το κράτος δικαίου, την ενότητα και την ομοψυχία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Και θα συστήσω στους αξιωματικούς που εθίγησαν προσωπικά να ασκήσουν όλα τα έννομα δικαιώματά τους.

 Κ. Συμεωνίδης (Star): Με το «χωρίς διασταύρωση» τι εννοείτε;

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω να έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για την οποία να έχει ερωτηθεί το Γραφείο Τύπου, εγώ προσωπικά ή οι θιγόμενοι αξιωματικοί.

 Κ. Συμεωνίδης (Star): Εάν ήταν υπασπιστής;

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αν ρωτήθηκε γι΄ αυτά. Η χρήση οποιουδήποτε ονόματος αξιωματικού πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

 Κ. Συμεωνίδης (Star): Είναι γνωστό ότι…

 Ευ. Βενιζέλος: Γνωστό σε εσάς...

Κ. Συμεωνίδης (Star): Σε όλους.

 Ευ. Βενιζέλος: Σε εσάς.

Κ. Συμεωνίδης (Star): …ο υπασπιστής κάποιου Υπουργού…

 Ευ. Βενιζέλος: Και τι σημαίνει «υπασπιστής κάποιου Υπουργού»;

Κ. Συμεωνίδης (Star): Όχι, δεν είναι μυστικό για να υπάρξει διασταύρωση αν είναι υπασπιστής ή όχι. Αυτό λέω μόνο απλά.

 Ευ. Βενιζέλος: Ούτε αυτό είναι ακριβές, γιατί αναφέρονται θέσεις στις οποίες υπηρετούν αξιωματικοί, οι οποίοι δεν είναι και δημόσια γνωστές, οι οποίες είναι εσφαλμένες. Είναι πραγματολογικά εσφαλμένες οι αναφορές.

Για τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Λιβύη

Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Να επανέλθω λίγο στο θέμα της Λιβύης κ. Υπουργέ. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει και πιστεύω έχουν καταλάβει οι περισσότεροι, η εμπλοκή που υπάρχει στο ΝΑC σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη στάση της Τουρκίας που έχει κρατήσει…

 Ευ. Βενιζέλος: Σε κάποιες φάσεις των συνεδριάσεων ναι.

 Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet στις 20 του μηνός η Τουρκία φέρεται να έχει θέσει τρία κριτήρια στο ΝΑΤΟ προκειμένου ουσιαστικά να δώσει και τη δική της συγκατάθεση στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει να κάνει με το no-fly zone.

Το πρώτο είναι η διασφάλιση της νομιμότητας σύμφωνα με το ψήφισμα της απόφασης του ΟΗΕ. Το δεύτερο είναι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο για την προστασία των αμάχων και το τρίτο κριτήριο είναι στην επιχείρηση για την απαγόρευση πτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος να μετέχει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η Τουρκία μπορεί να ερμηνευτεί με αυτά τα κριτήρια που θέτει ότι προσπαθεί, επιχειρεί να παίξει έναν διαφορετικό ρόλο στην περιοχή, κατά κάποιο τρόπο να αποτελέσει το σύνδεσμο μεταξύ Δύσης και αραβικού κόσμου. Είναι και στο δόγμα του Νταβούτογλου ας πούμε εναρμονισμένη αυτή η λογική.

Η Ελλάδα που έχει πάρει αυτή την απόφαση που έχει πάρει να έχει αυτή τη στάση που έχει και με δεδομένη την παραδοσιακή φιλία που έχει η χώρα με τον αραβικό κόσμο, δεν θα μπορούσε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο κατά δική σας άποψη; Ένα ερώτημα είναι αυτό.

 Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, με συγχωρείτε, με ρωτάτε γιατί δεν εφαρμόζουμε την ίδια πολιτική με την Τουρκία και μου εισηγείστε να ακολουθούμε την ίδια πολιτική;

 Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Όχι δεν εισηγούμαι τίποτε, θα ήθελα την άποψή σας. Προφανώς διαφωνείτε με την πολιτική...

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θέλω να καταλάβω την ερώτηση.

 Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Επειδή η Ελλάδα έχει μια παραδοσιακή φιλία με τον αραβικό κόσμο, αν μπορούσε να είχε -πέρα από το ρόλο που έχει τώρα στη βάση των υποχρεώσεών της απέναντι στους συμμάχους- και ένα διαφορετικό ρόλο.

 Ευ. Βενιζέλος: Να διευκολύνω λίγο τη σκέψη σας. Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας θεμελιώνεται στην ανάγκη προστασίας των αμάχων, υποστήριξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, θεωρεί ως προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης, στοχεύει στην επιβολή μιας εκεχειρίας και πάντως μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης.

Διαδικαστική προϋπόθεση για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης στρατιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι σύμφωνα με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενημερώνεται προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και -αυτό για πρώτη φορά τίθεται ως όρος σε ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Άρα η ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου είναι προϋπόθεση για την ανάληψη της επιχείρησης. Επίσης, στο προοίμιό της η απόφαση προκειμένου να καταλήξει στην ανάγκη επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, επικαλείται και μνημονεύει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα στοιχεία μέσα στα οποία κινούμαστε.

 Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Και ένα σχόλιο για τη στάση της Τουρκίας αν θέλετε να κάνετε;

 Ευ. Βενιζέλος: Η στάση της Τουρκίας διαμορφώνεται στο ΝΑC με έναν τρόπο που δεν είναι πάντα εμφανής. Η στάση της Τουρκίας διατυπώνεται κυρίως από τον Πρωθυπουργό της και δευτερευόντως από τον Υπουργό Εξωτερικών ή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Εμείς θέλουμε πάντα να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία ως μια χώρα, η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ και μέλος του ΝΑΤΟ. Άρα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Εάν κάποια δύναμη κάνει την επιλογή να μην ακολουθεί το κεντρικό ρεύμα, η επιλογή αυτή είναι δική της και θα το εξηγήσει αυτή γιατί το κάνει, εγγράφοντάς το στη δική της εθνική στρατηγική. Εμείς ακολουθούμε τα δικά μας κριτήρια, τη δική μας εθνική στρατηγική. Δεν είναι το ζήτημα ελληνοτουρκικό ούτε περιφερειακό.

Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Όχι, ούτε το έθεσα έτσι, προς Θεού.

 Ευ. Βενιζέλος: Επίσης, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας από την πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών.

Κ. Αλατζάς (ΣΚΑΪ): Τι εννοείτε;

 Ευ. Βενιζέλος: Εννοώ ότι «βλέπω ότι κάνει κάποιος άλλος και κάνω και εγώ κάτι σε σχέση με τη δική του αντίδραση». Αν δεν έχεις μια πρωτογενή ικανότητα ανάλυσης και δεν λαμβάνεις τις αποφάσεις με τα δικά σου κριτήρια και επί τη βάση δικής σου στρατηγικής είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθείς σε αντιφάσεις και σε αδιέξοδο.

 Μ. Πολλάτος (Πρώτο Θέμα): …αλλά πριν εσείς εμμέσως είπατε, μάλλον αμέσως, ότι σε σχέση και σε συνάρτηση και με τις αποφάσεις της Ιταλίας…

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό αφορούσε τα επίπεδα συμμετοχής, τα επίπεδα διάθεσης δυνάμεων. Δηλαδή, αν η μέση συμμετοχή είναι Α έχει κάποιο λόγο η Ελλάδα να πει ότι εγώ μετέχω με 3Α; Πώς θα γίνει αυτό, γιατί να γίνει; Ένας άλλος βασικός όρος για την άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι να μην είσαι αφελής.

 Για τον κίνδυνο αντιποίνων από το καθεστώς της Λιβύης

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Κύριε Υπουργέ με δεδομένο ότι ο αραβικός κόσμος αντιδρά στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αποστολές αυτοκτονίας είτε από το καθεστώς Καντάφι είτε από τους άλλους εκεί περίεργους στις διάφορες φυλές. Με δεδομένο ότι οι βάσεις εδώ τα αεροδρόμια της Ελλάδας θα φιλοξενήσουν αρκετές συμμαχικές δυνάμεις, εμείς έχουμε πάρει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας; Το έχουμε αυτό κατά νου;

 Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι σε στενή συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία και με το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ώστε να λαμβάνονται και όλες οι αστυνομικού χαρακτήρα προφυλάξεις. Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα στρατιωτικής ασφάλειας αλλά και ζήτημα αντιμετώπισης αστυνομικού χαρακτήρα κινδύνων, που προφανώς και τους λαμβάνουμε και αυτούς πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.

 Για την διάθεση αεροδρομίων σε συμμαχικές δυνάμεις

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω αναφορικά με τη διάθεση των αεροδρομίων που είπατε πριν για τις δύο αποστολές της ΖΑΠ και του εμπάργκο. Είπατε: Ανδραβίδα, Άκτιο, Σούδα. Υπάρχει και ο Άραξος, τέταρτο αεροδρόμιο, θα το συμπληρώσω. Χρησιμοποιήθηκε ήδη χτες σε αποστολή.

 Ευ. Βενιζέλος: Εμείς είπαμε τι θα δηλώσουμε στο NAC. Ήδη όμως έχουμε και άλλα αιτήματα διμερή και ειδικώς μνημόνευσα και στη συνέντευξή μου χτες, το βελγικό αίτημα επειδή ήταν στον Άραξο, να παραμείνουν στον Άραξο.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Άρα είναι και ο Άραξος μέσα, ατύπως μεν, αλλά είναι.

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση. Οι Βέλγοι…

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Όχι στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση, στην ουσιαστική.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Όχι δεν είναι ατύπως, έχουμε δώσει διπλωματική άδεια. Γιατί έτσι κι αλλιώς ήταν εκεί για συνεκπαίδευση τα βελγικά αεροπλάνα. Και το έχω πει δημόσια σχεδόν αυτομάτως αυτό.

 Για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Μια ερώτηση. Παρά τις καλές σχέσεις και τους εναγκαλισμούς επί 30ετίας των κυβερνήσεών σας με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, παρόλα αυτά δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε μια λύση στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδος και της Λιβύης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω στους σχεδιασμούς μας τώρα στην παρούσα φάση, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στο επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ελληνικές θέσεις επί της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο; Δηλαδή, υπάρχουν κάποιες πάγιες δικές μας θέσεις, κάποιες πάγιες δικές μας επιδιώξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ελληνολιβυκής ΑΟΖ. Αυτές έχουν ληφθεί υπόψη όπως αντίστοιχα ελήφθησαν το θέμα του FIR και πολύ σωστά όπως είπατε προηγουμένως;

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το FIR..

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Ξέρω τι είναι το FIR και τι ΑΟΖ, ξέρω τι θα πείτε...

 Δ. Βερύκιος (Έθνος): Τότε τι ρωτάς;

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Για να τον προλάβω, για οικονομία χρόνου μόνο...

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι μισό λεπτό, αφήστε την οικονομία χρόνου, θα τη λάβω εγώ υπόψη μου. Λέω λοιπόν: το FIR συνδέεται με την προστασία των πολιτικών πτήσεων. Όταν, λοιπόν, έχεις μια εκτεταμένη αεροναυτική επιχείρηση, είναι προφανές ότι πρέπει να έχεις κατά νου την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων. Η διαχείριση του FIR αποκτά αυξημένη κρισιμότητα όταν στην περιοχή μας έχουμε τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων κι όταν έχουμε τέτοιες επιχειρήσεις.

Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς. Τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη που συγκεντρώνονται στην περιοχή δεν πρόκειται να ασχοληθούν ούτε με θέματα ζώντων οργανισμών, ούτε με θέματα κυμάτων, ούτε με θέματα αιολικής ενέργειας.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Μάλιστα, η τουρκική κορβέτα που προχθές είπε να απομακρυνθεί το ιταλικό σκάφος γιατί είναι στην τουρκική ΑΟΖ αφορούσε τα κύματα και τους ζώντες οργανισμούς;

 Ευ. Βενιζέλος: Άλλο αυτό, αυτό είναι άλλο θέμα.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Όχι δεν είναι άλλο θέμα αυτό.

 Ευ. Βενιζέλος: Είναι άλλο θέμα, δεν συνδέεται με τη Λιβύη.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Είναι το ίδιο θέμα, η ΑΟΖ είναι ενιαία, το θέμα της ΑΟΖ και η πολιτική μας επί της ΑΟΖ είναι ενιαία.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Κύριε Γκουριώτη θα με ακούσετε λιγάκι;

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Παρακαλώ, μετά μεγίστης προσοχής κ. Υπουργέ.

 Ευ. Βενιζέλος: Είμαι βέβαιος ότι είστε βαθύς γνώστης αυτών των θεμάτων. Επειδή απλώς συμβαίνει εκτός από την ιδιότητά μου του Υπουργού της Εθνικής Άμυνας να είμαι και Καθηγητής της Νομικής, αν θέλετε να σας προσφέρω κι εγώ κάποια πρόσθετη πληροφόρηση, για να τη διασταυρώσετε.

Μου φέρνετε το θέμα του περιστατικού με το ιταλικό πλοίο. Λοιπόν, το ιταλικό πλοίο έλαβε άδεια από τις ελληνικές αρχές, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν αγγελία (NAVTEX), το τουρκικό πλοίο παρενόχλησε το ιταλικό πλοίο το οποίο όμως έμεινε μέσα στο πλαίσιο της άδειας που του είχε χορηγηθεί από τις Ελληνικές Αρχές.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Χωρίς να κάνει την αποστολή του όμως.

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, την έκανε και θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Αφού έχει ενημερώσει ότι δεν την έκανε κ. Υπουργέ. Η Ιταλία έχει ενημερώσει έτσι.

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, την έκανε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Εντάξει, τώρα είναι θέμα βαθμού; Εν πάση περιπτώσει, υλοποίησης της αποστολής, καλά το ξέρω αυτό..

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι ο διαχειριστής του πλοίου, το οποίο είναι σε τελευταία ανάλυση ένα εμπορικό πλοίο. Ένα πλοίο το οποίο παρέχει τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της Λιβύης.

Μου λέτε: υπάρχει εκκρεμότητα στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης; Βεβαίως υπάρχει, είναι ανοιχτές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά επειδή στη Μεσόγειο ούτως ή άλλως η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την έκταση της ΑΟΖ, καλό είναι οι θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και παραλλήλως, όπως έγινε με την Αλβανία και ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να κυρωθεί η σύμβαση με την Αλβανία.

Παλαιότερα, στη δεκαετία του ’70, η οριοθέτηση αφορούσε μόνον την υφαλοκρηπίδα, όπως έχει γίνει μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Τέτοιο πρόβλημα όμως δεν έχουμε μόνο με τη Λιβύη, τέτοιο πρόβλημα έχουμε και με την Αίγυπτο.

Τ. Γκουριώτης (defencenet): Και με την Τουρκία.

 Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και με την Τουρκία. Λοιπόν, η Λιβύη δε θα πάψει να υπάρχει ως χώρα, θα συνεχιστούν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις. Δεν είναι προτεραιότητα φαντάζομαι κανενός στη Λιβύη αυτή τη στιγμή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Είναι όμως προτεραιότητα της Ελλάδας να διαπραγματευθεί πριν στείλει στρατό το τι ακριβώς..

 Ευ. Βενιζέλος: Τη στιγμή που θα έχει έναν διαθέσιμο συνομιλητή. Τώρα οι προτεραιότητές τους είναι άλλες. Λοιπόν πάμε σε άλλο θέμα.

 Για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης

Μ. Πολλάτος (Πρώτο Θέμα): Κύριε Υπουργέ, εσείς είπατε πριν να είναι επιφυλακτικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όσα διαβάζουν στα μέσα ενημέρωσης, γιατί αν λαμβάνουν υπόψη τα όσα διαβάζουν δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Νομίζω ότι είναι λίγο ισοπεδωτικό αυτό. Ειλικρινά, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αυτό να βγει από την απομαγνητοφώνηση. Και το ρωτάω αυτό επί προσωπικού, επειδή με έχετε κατηγορήσει ότι με τα ερωτήματά μου βλάπτω το δημόσιο συμφέρον. Ειλικρινώς πιστεύετε ότι οι δημοσιογράφοι με αυτό που κάνουν βλάπτουν; Εσείς ο ίδιος δεν έχετε πει προσφάτως με τις κρίσεις ότι μειώσατε τις θέσεις των Ανωτάτων; Εσείς δεν είπατε ότι σχεδιάζετε μείωση των δυνάμεων; Εσείς –δεν ξέρω αν το έχετε παραδεχτεί, αλλά νομίζω ότι είναι κοινή αποδοχή, δεν είπατε ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί να είναι πλασματικά τα νούμερα που δίνονται κάποια στιγμή για τις οροφές του στρατεύματος; Δηλαδή, εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού; Και εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι επιφυλακτικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτά που διαβάζουν από εμάς. Δηλαδή, αν είναι να ξέρουμε κι εμείς να αλλάξουμε δουλειά. Και νομίζω ότι αυτό που λέω πρέπει να εκφράζει όλους τους συναδέλφους μου.

 Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, γιατί κατ΄ αρχάς η συζήτηση έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, έτσι; Έγινε με αφορμή συγκεκριμένα δημοσιεύματα και συγκεκριμένα ερωτήματα.

Δεν κάνω γενικές ηθικές αξιολογήσεις της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, απαντώ σε συγκεκριμένο ερώτημα συναδέλφου σας. Και λέω λοιπόν:

Πόσες φορές απάντησα εγώ και ο κ. Μπεγλίτης συγκεκριμένα στο ερώτημα για το καθεστώς το υπηρεσιακό των επαγγελματιών οπλιτών;

Πόσες φορές ετέθη το ζήτημα ότι θα απολυθούν οι επαγγελματίες οπλίτες κι έχουμε απαντήσει εμείς ως υπεύθυνοι, ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα; Γιατί λοιπόν πρέπει ένας επαγγελματίας οπλίτης να υφίσταται αυτήν την ταλαιπωρία και να ξαναδιαβάζει κάτι για το οποίο έχουμε απαντήσει;

Δεν έχουμε λάβει μέριμνα; Δεν έχει εισαχθεί ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη με το νόμο 3883; Δεν είπαμε ότι αυτό θα μας λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όχι τόσο δημοσιονομικό, που υπάρχει και η δημοσιονομική διάσταση, όσο λειτουργικό; Διότι θα μπορούμε να αλλάζουμε το προσωπικό αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ξέρουν οι νέοι άνθρωποι που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό ότι προσωρινά απασχολούνται για να συγκεντρώσουν προσόντα και για να βγουν στην αγορά εργασίας πιο ενδυναμωμένοι.

Δεν το έχουμε πει αυτό; Το έχουμε πει. Είναι δυνατόν λοιπόν να πρέπει να εξηγώ ότι δεν είναι 200.000 οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Ότι το ένστολο προσωπικό είναι περίπου 120.000 μαζί με τους κληρωτούς, άρα πρέπει να αφαιρέσει κανείς 50.000 κληρωτούς και να πάει περίπου στις 70.000 επαγγελματικό προσωπικό συν 10.000 πολιτικό προσωπικό, άρα σύνολο 80.000;

Είναι ίδια τάξη μεγέθους το 80.000 που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το 200.000; Όχι. Είναι δυνατόν να αποδέχομαι ότι η Τρόικα έρχεται εδώ και κάνει τον Επίτροπο στα θέματα εθνικής άμυνας και αμυντικού σχεδιασμού; Ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκτίμηση για τις προτεραιότητες της αμυντικής μας πολιτικής και ότι αυτό είναι φυσιολογικό; Κι ότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους έδωσε οδηγίες;

Το φαντάζεται κανείς ως πιθανό να έχει συμβεί αυτό; Το υποθέτετε ως πιθανό; Όχι ως πραγματικό, στη σφαίρα του πιθανού; Αυτό λέω. Προφανώς δε γενικεύω και παρακαλώ την κατανόησή σας, δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν..

 Μ. Πολλάτος (Πρώτο Θέμα): Πάντως, απλώς για την εξέλιξη της κουβέντας, αν μου επιτρέπετε, ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα απωλέσουμε ή έχουμε απωλέσει τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας, γιατί άλλωστε στην οικονομία..

 Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πολλάτο με συγχωρείτε, εγώ δεν είπα προηγουμένως ότι έχουμε απωλέσει μεγάλο τμήμα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας; Αλλά η κυριαρχία έχει πολλές όψεις. Είναι άλλο να μειώνεται η δημοσιονομική σου κυριαρχία και άλλο να μειώνεται η εδαφική σου κυριαρχία. Δηλαδή, η Ελλάδα επειδή έχει πρόβλημα δημοσίου χρέους, θα καμφθεί στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο; Ελπίζω να μην το εννοεί κανείς αυτό.

 Τ. Γκουριώτης (defencenet): Εμείς όχι.

 Ευ. Βενιζέλος: Ούτε εμείς πάντως.

 Για τις δράσεις του ΥΠΕΘΑ  τους τελευταίους 18 μήνες

Χ. Τσιγουρής (Mega): Είπατε ότι με τον τελευταίο νόμο συνδέεται η Δομή Διοίκησης Δυνάμεων με τη δομή των δυνάμεων, αν θυμάμαι σωστά, και ότι όλα αυτά τελειώνουν. Μπορείτε σήμερα να μας πείτε αν για παράδειγμα θα καταργηθεί μια μεραρχία στην Πελοπόννησο και πότε; Αυτή είναι η μία μου ερώτηση.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την πολιτική επικαιρότητα και όχι με θέματα αμιγώς άμυνας. Θέλω να σας ρωτήσω αν σας προβληματίζουν οι αντιδράσεις, οι όλοι και πυκνότερες και συχνότερες αντιδράσεις πολιτών εναντίον πολιτικών προσώπων και κυρίως στελεχών της κυβέρνησης. Ή και ακόμα αν συμμερίζεστε την άποψη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που φαίνεται ότι είναι πιο δημοφιλής ως αποδέκτης διαμαρτυριών, επεισοδιακών ενίοτε, ότι πίσω απ’ όλα αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Σας ευχαριστώ.

 Ευ. Βενιζέλος: Ως προς το πρώτο θέμα, η προσπάθεια που έχει γίνει και που γίνεται σε όλους τους κλάδους στο πλαίσιο και της νέας κάθετης Δομής Διοίκησης και στο πλαίσιο πάντα των πολιτικών οδηγιών του κ. Μπεγλίτη και των δικών μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και έχουμε σημαντικές αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων και των τριών κλάδων. Αυτές θα ανακοινωθούν κατά τρόπο συνολικό και όταν θα παρουσιαστούν αυτά συστηματικά και ενιαία, θα δείτε το μέγεθος της επέμβασης.

 Χ. Τσιγουρής (Mega): Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση ενάμιση χρόνο και αυτό ήταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αλλά αν μου πείτε άλλον ενάμιση χρόνο συγκρίσιμο από πλευράς πρωτοβουλιών και αποτελεσμάτων με τον ενάμιση χρόνο που πέρασε, είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Έχετε να μου πείτε μία περίοδο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που να έχουν περισσότερα πράγματα και να ελήφθησαν περισσότερες πρωτοβουλίες από τους τελευταίους 18 μήνες; Θα ήταν πολύ διδακτική και για μένα.

 Χ. Τσιγουρής (Mega): Δυσκολεύομαι να διαχωρίσω αν οι αποφάσεις αυτές, οι πολλές όπως λέτε, αν διαχωρίζονται από τις ειδικές καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση. Πολλές μπορεί να επιβλήθηκαν, πολλές μπορεί να ελήφθησαν κάτω από καθεστώς περίεργο. Οπότε δυσκολεύομαι να το διαχωρίσω.

 Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Δεν πρέπει να διαχωρίζονται, διότι το πρόβλημα της χώρας είναι σύνθετο. Είναι και θεσμικό και διαρθρωτικό και δημοσιονομικό. Πιστεύετε ότι το μειωμένο από πλευράς προϋπολογισμού πρόγραμμα εξοπλισμών, είναι επιχειρησιακά μειωμένης αξίας; Εγώ σας λέω ότι μας επιτρέπει αυτό να κάνουμε και καλύτερες επιχειρησιακές στοχεύσεις, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα, να αξιοποιήσουμε καλύτερα το προσωπικό, να σκεφτούμε τον ίδιο τον σχεδιασμό.

Και πρέπει να σας πω ότι η οικονομία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών κάθε είδους. Σε κάνει να σκέφτεσαι εξυπνότερα, να εστιάζεις, να έχεις προτεραιότητες. Βοηθάει πολλαπλά.

 Χ. Τσιγουρής (Mega): Γιατί δεν τα κάναμε τόσα χρόνια αυτά. Περιμέναμε την τρόικα;

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα και η απάντηση είναι πάρα πολύ εύκολη. Κακώς δεν τα κάναμε τόσα χρόνια.

 Γ. Τσακίρης (Ελευθεροτυπία): Θα τους κάνουμε και άγαλμα δηλαδή;

 Ευ. Βενιζέλος: Λέω ότι αυτά τα εξαγγείλαμε στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου του 2009 όταν δεν υπήρχε ούτε Τρόικα, ούτε Μνημόνιο. Δεν έχουμε παρεκκλίνει σε κανένα σημείο απ’ τις προγραμματικές δηλώσεις που κάναμε πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και σας θυμίζω ότι αυτό έγινε πολλούς μήνες πριν αποφασιστεί η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και το Μνημόνιο.

Χ. Τσιγουρής (Mega): Μπορείτε να μας πείτε πότε θα γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις για τις μειώσεις και για τη μείωση ή το κλείσιμο κάποιων στρατοπέδων, αν προβλέπεται…

Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπονται πράγματα συντριπτικώς σπουδαιότερα από το κλείσιμο των στρατοπέδων. Για να έχετε μία αίσθηση της τάξεως μεγέθους, καταργήσαμε 60 Στρατολογικά Γραφεία και η οικονομία σε επίπεδο λειτουργικό είναι της τάξεως των 400.000 ευρώ. Σας μιλώ για αναδιοργάνωση του προγράμματος εξοπλισμών που οδηγεί από μόνη της σε μειώσεις δισεκατομμυρίων. Δηλαδή χάνουμε τη σχέση μείζονος και ελάσσονος. Τη χάνουμε.

Για κρούσματα επιθέσεων εναντίον πολιτικών

Χ. Τσιγουρής (Mega): Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Πάγκαλου ότι πίσω απ’ όλα αυτά είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ; Σας προβληματίζει σαν συμπεριφορά;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Διαχειριζόμαστε μία εθνική κρίση και αυτό που κάνουμε δεν είναι άσκηση εξουσίας, αλλά είναι μία άσκηση υπομονής που πρέπει συλλογικά να δείξει ο ελληνικός λαός ότι διαθέτει, προκειμένου να βγούμε από την καμινάδα μέσα στην οποία έχουμε αυτή τη στιγμή βρεθεί να περιοριζόμαστε.

Αντιλαμβανόμαστε και αντιλαμβάνομαι και προσωπικά το θυμό, την οργή, το αίσθημα αδικίας που μπορεί να υπάρχει. Αντιλαμβάνομαι κάθε διαμαρτυρία, κάθε αντίρρηση. Αντιλαμβάνομαι κάθε είδος δημοσίου διαλόγου ακόμη και όταν αυτός ο δημόσιος διάλογος είναι έντονος. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως και δεν αποδέχομαι συμπεριφορές απρεπείς ή βίαιες.

Ακόμη και τέτοιες συμπεριφορές όταν είναι αυθόρμητες, γνήσιες και ατομικές, είμαι έτοιμος να τις συζητήσω, γιατί κάποιος πολίτης μπορεί να υφίσταται κάποια πίεση, να έχει κάποιο πρόβλημα, να είναι σε απόγνωση. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι είναι μοναχικό και απεγνωσμένο θύμα της κρίσης που περνάμε.

Αυτό που συζητάμε είναι τελείως διαφορετικό από πολιτικά οργανωμένα happenings, τα οποία έχουν ως μόνο στόχο να τροφοδοτήσουν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με μία εικόνα προσβλητική για την κυβέρνηση και τελικά για το πολιτικό σύστημα. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε αυτή τη διάκριση. Και πρέπει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα και να προσυπογράψουν αυτή τη διάκριση.

Για το μισθολόγιο των στρατιωτικών

Κ. Αττίας (Alter): Να δω αν κατάλαβα καλά. Στην αρχή της ομιλίας σας για τα νοσοκομεία, τονίσατε με εμφατικότητα το στρατιωτικό χαρακτήρα των ενστόλων, των στρατιωτικών γιατρών. Να εκτιμήσω ότι με αυτή σας την παρέμβαση μπαίνει οριστικό τέλος στη διχογνωμία της κυβέρνησης και στρατιωτικοί γιατροί, στρατιωτικοί «οικονομολόγοι», είναι στρατιωτικοί, το μισθολόγιό τους είναι των στρατιωτικών.

Ευ. Βενιζέλος: Απάντησε ο κ. Μπεγλίτης με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Κ. Αττίας (Alter): Υπήρξε μια διχογνωμία όμως στην κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπήρξε καμία διχογνωμία. Καμία διχογνωμία δεν υπήρξε. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα το οποίο έγινε από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Σας παρακαλώ.

Α. Κούτρας (Ελεύθερος Τύπος): Λένε ότι ο κ. Ντόλιος δεν συνεννοήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό…

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Ντόλιος πού παρεμβαίνει στο όλο θέμα; Πουθενά δεν παρεμβαίνει ο κ. Ντόλιος. Δε θυμάμαι να έχει αναμειχθεί, ο κ. Ντόλιος. Είναι ένας τόσο συμπαθής συνάδελφος. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μπορούμε να εστιαζόμαστε στα ουσιώδη;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσία ΥΠΕΘΑ για τη Λιβύη και θέματα του Υπουργείου
Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσία ΥΠΕΘΑ για τη Λιβύη και θέματα του Υπουργείου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi0WAuoE-T06uOy3bpLi7MMPaYjASWcoZzAopCKcx68g_A6-945m2VVCE5CxFnMhKWuW4YE1a1OBhaJk0JjOLMLvwuxkuACe5-Z_qYP0urJgvd9an57c4OtMJ2kgy9gLrnKwpoD1CH6JI/s400/image71.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi0WAuoE-T06uOy3bpLi7MMPaYjASWcoZzAopCKcx68g_A6-945m2VVCE5CxFnMhKWuW4YE1a1OBhaJk0JjOLMLvwuxkuACe5-Z_qYP0urJgvd9an57c4OtMJ2kgy9gLrnKwpoD1CH6JI/s72-c/image71.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_7629.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_7629.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy