Οι μόνιμοι στρατιωτικοί δικαιούνται σύνταξη εάν αποστρατευθούν για σωματική ή διανοητική ανικανότητα, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται ...
Οι μόνιμοι στρατιωτικοί δικαιούνται σύνταξη εάν αποστρατευθούν για σωματική ή διανοητική ανικανότητα, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα εδάφια (δ) και (ε) της παρ.1 του άρθρου 26 του ΠΔ 169/2007.
Σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 14α του ΝΔ 1400/1973, εάν το Ανώτατο Συμβούλιο κάθε κλάδου αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες για την παραμονή του αξιωματικού στο στράτευμα, αυτός αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα εφόσον έχει συμπληρώσει 15ετή συντάξιμη υπηρεσία, διαφορετικά με τη συμπλήρωση αυτής.
Η παραπάνω διάταξη ισχύει και για τους ανθυπασπιστές-υπαξιωματικούς, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.2109/1992.
Στις διοικητικές πράξεις απόλυσης για λόγους υγείας σύμφωνα με τα παραπάνω, τίθεται ο χαρακτηρισμός «Αυτεπάγγελτη αποστρατεία για λόγους υγείας (σωματική ανικανότητα)».
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της απάντησης του ΥΠΕΘΑ, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Πλεύρης και Σπυρίδων-Άδωνις-Γεωργιάδης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τη συνταξιοδότηση κατηγορίας στελεχών Ε.Δ. που κρίνονται από υγειονομικές επιτροπές ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία αλλά ικανοί για υπηρεσία γραφείου.
Ερώτηση 12719/09-03-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Είναι γνωστό ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ως εκ της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος που κάνουν, εν συγκρίσει με τους λοιπούς φορείς του δημοσίου τομέα, έχουν πολυάριθμες περιπτώσεις στελεχών τους που καθίστανται ανίκανοι για την "ενεργό υπηρεσία", είτε από σωματική ανικανότητα που προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας, είτε από σωματική ανικανότητα που δεν προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας, πλην όμως σε πολλές περιπτώσεις έχει συνάφεια με το επάγγελμα τους (επί παραδείγμασι αυξημένοι στρεσογόνοι παράγοντες, πολύωρη ορθοστασία κλπ.). Στα πλαίσια αυτά παρέχεται η διακριτή ευχέρεια στις οικείες ανώτατες υγειονομικές επιτροπές να προτείνουν προς μετάταξη για εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου τα ένστολα στελέχη που καθίστανται σωματικά ή διανοητικά ανίκανα για εκτέλεση "μάχιμης" υπηρεσίας. Εν συνεχεία οι γνωματεύσεις των ένστολων που κρίνονται ικανοί για εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου διαβιβάζονται από τις ανώτατες υγειονομικές επιτροπές στα Αρχηγεία των Σωμάτων (Στρατού. Π. Ναυτικού. Π. Αεροπορίας. ΕΛ.ΑΣ.. Π.Σ. και Λ.Σ.) προκειμένου οι οικείοι Αρχηγοί να αποφανθούν οριστικώς, περί της διατήρησης τους στην ενέργεια πάντα για εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου ή της αποστρατείας τους. Αντιπροσωπευτικές είναι οι διατάξεις του άρθρων 9 του Ν.1339/1983 και 44 του Ν.3731/2008. Εξάλλου, οι ένστολοι που κρίνονται απευθείας ανίκανοι τόσο για την «ενεργό υπηρεσία» όσο και για την «υπηρεσία γραφείου», πάντα από τις οικείες ανώτατες υγειονομικές επιτροπές, τους αναγνωρίζεται νομοθετικά το δικαίωμα της σύνταξης για λόγους υγείας, κάτι που δεν συμβαίνει στην πιο πάνω κατηγορία των ένστολων.
Συνεπώς, ερωτάσθε:
1. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που από την πλευρά των οικείων υγειονομικών επιτροπών κρίνονται ικανοί για υπηρεσία γραφείου αλλά εν τέλει δεν διατηρούνται στην ενέργεια πάντα για εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου από την πλευρά των οικείων Αρχηγών των Σωμάτων αναγνωρίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης για λόγους υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 26 § 1 εδάφια (δ') και (ε') του Π.Δ/τος 169/2007;
2. Στις διοικητικές πράξεις απόλυσης που συντάσσονται από τα οικεία επιτελεία των Σωμάτων και που αφορούν πάντα τις περιπτώσεις των ένστολων που δεν διατηρούνται στην ενέργεια για εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου ποιος χαρακτηρισμός τίθεται; Αυτός της αυτεπάγγελτης απομάκρυνσης για λόγους υγείας ή τίθεται αορίστως ο χαρακτηρισμός της αυτεπάγγελτης απομάκρυνσης με αποτέλεσμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην τους εντάσσει στην κατηγορία των συνταξιοδοτούμενων για λόγους υγείας;