Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη στην Ολομέλεια της Βουλής (29.03.11) επί των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εθνική...
Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη στην Ολομέλεια της Βουλής (29.03.11) επί των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για:
α. Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Τσέχικης Δημοκρατίας για την εκπαίδευση και Επιμόρφωση Στρατιωτικού Προσωπικού,
β. Κύρωση της Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας για της Τσέχικης Δημοκρατίας σχετικά με την αμοιβαία Προστασία Ανταλλασσομένων Διαβαθμισμένων Πληροφοριών,
γ. Κύρωση της Τροποποίησης υπ΄ αριθμ. 1 στην Συμφωνία Διοικητικής Φύσεως μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με τη Συνεργασία στο πλαίσιο Τεχνολογικού Συστήματος Επιδείξεως μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (Unmanned Combat Air Vehicle, UCAV)
“Είχαμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων να ενημερώσουμε την Επιτροπή για το περιεχόμενο και τους στόχους των τριών νομοσχεδίων που έρχονται προς κύρωση, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος μας. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης κυρίως τους συναδέλφους του Κουμμουνιστικού Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνουν τις έντονες ενστάσεις τους.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Είναι γνωστή η πολιτική και η ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Κάθε τι που έχει σχέση με την ανάπτυξη συνεργασιών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών καταδικάζεται, καταγγέλλεται και καταψηφίζεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απόλυτο πολιτικό δικαίωμα του κόμματος αυτού να εκφράζει τις αντιρρήσεις του. Απόλυτο δικαίωμα της Κυβέρνησής μας και των άλλων δυνάμεων είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών. Πιστεύουμε ότι είναι στρατηγικό το συμφέρον της χώρας να βρίσκεται μέσα στον κεντρικό πυρήνα των περιφερειακών πολιτικών και οικονομικών οργανισμών και οργανισμών συλλογικής ασφάλειας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τη συνδιαμόρφωση όλων των μεγάλων πολιτικών.
Όμως αυτό που κάνει εντύπωση για το ΚΚΕ, παρά την αντίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, είναι μια προσπάθεια να καλύψει με ένα μεταφυσικό τρόπο την αντίθεσή του αυτή, ανακαλύπτοντας για μια ακόμη φορά συνομωσίες, πηγές κινδύνων, εχθρούς του ελληνικού έθνους.
Είναι μια κλασσική αντίληψη, κατά την άποψή μου, βαθειά συντηρητική για ένα κόμμα που θέλει να συμβαδίζει με τη σημερινή πραγματικότητα και με τις ανάγκες της εποχής. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξη διμερών συνεργασιών με εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Ποιο είναι το πρόβλημα για τη χώρα; Ποιος θα ήταν ο κίνδυνος από μια συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης στρατιωτικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων; Πού βλέπετε τους κινδύνους από μια συμφωνία για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών ανάμεσα σε δυο χώρες - εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας;
Σήμερα οι κίνδυνοι, οι προκλήσεις είναι πολλές. Έχουμε τη διεθνή τρομοκρατία, έχουμε το οργανωμένο έγκλημα, έχουμε την παράνομη μετανάστευση και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική ασφάλεια των χωρών μας.
Άρα, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, προχωρούμε στη σύναψη συμφωνιών με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Ως προς την κύρωση της Τρίτης συμφωνίας, πραγματικά μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το εξής: Από τη μια πλευρά τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς να κόπτονται για την επιβίωση και την ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την ΕΑΒ, παραδείγματος χάρη, και από την άλλη να καταψηφίζουν μια συμφωνία, η οποία πραγματικά υπερασπίζεται, όχι μόνο τα συμφέροντα της εθνικής άμυνας της χώρας, αλλά υπερασπίζεται και μια στρατηγική ανάπτυξης της αμυντικής μας βιομηχανίας, όπως είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών βρίσκεται στη συνέργεια, στην ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες ευρωπαϊκές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, πολύ περισσότερο σε ένα νευραλγικό τομέα, όπως είναι ο αεροναυπηγικός. Και εσείς θέλετε να μην προχωρήσουμε στη σύναψη αυτής της συμφωνίας, που είναι προς όφελος, όπως σας είπα, της ΕΑΒ, την ίδια στιγμή που αναρωτιέστε ποιο είναι το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και καταγγέλλετε εκ του ασφαλούς την πολιτική μας στον τομέα αυτό. Εάν αυτό δεν είναι υποκρισία, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.
Και πρέπει να είστε ειλικρινείς απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ. Γιατί δεν μπορείτε εκ του ασφαλούς να εκφράζετε την κοινωνική σας ευαισθησία για τους εργαζόμενους, όταν την ίδια στιγμή συμφωνίες, που προάγουν το συμφέρον των αμυντικών μας βιομηχανιών, τις καταψηφίζετε.
Αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να το γνωρίζουν. Γιατί τίποτα δεν είναι χωρίς κόστος στη σημερινή δύσκολη εποχή. Αλλά το να θέλετε δυο μέτρα και δυο σταθμά, αυτό νομίζω δεν έχει να κάνει με την πολιτική αξιοπιστία και την πολιτική ηθική, την οποία κατά τα άλλα υπερασπίζεστε.”