Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο ΡΣ FLASH και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο & Γ. Σταματόπουλο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το είπες π...
Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο ΡΣ FLASH και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο & Γ. Σταματόπουλο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το είπες προηγουμένως για την κυβέρνηση, ότι το βασικό της θέμα είναι, εφόσον έχει αποκτήσει ήδη ένα καλό μαξιλάρι για τη σημερινή Σύνοδο που θα είναι δύσκολη, δηλαδή έχει επιτύχει και τα τρία που ήθελε, έστω και το τρίτο με μία μικρή καθυστέρηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, είπαμε, διπλωματικά πάει καλά, εδώ κρίνεται όμως το μέλλον της…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το επίπεδο της διαχείρισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Χθες η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σ' αυτό το κλίμα και τα όσα ειπώθηκαν για τις τράπεζες και το πού θα πάνε αυτά τα νέα 30 δις των εγγυήσεων, είναι ενδεικτικό μόνο της κατάστασης. Δηλαδή πιο πολύ ήταν η ανησυχία πώς η κοινή γνώμη θα αντιμετωπίσει τα νέα 30 δις που θα προσφερθούν από την κυβέρνηση ως εγγύηση για τις τράπεζες φτάνοντας τα 100…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι η κοινή γνώμη, αλλά είναι και το πρακτικό θέμα. Από αυτά τα 30 δις θα πέσει κάτι στην αγορά μπας και πάρει μπρος, γίνει αυτή η περίφημη επανεκκίνηση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον Υπουργό Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Κύριε Μπεγλίτη καλημέρα σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε, κ. Κύρτσο καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Τι γίνεται; Παίζετε άμυνα στην οικονομία ή επίθεση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παίζουμε και άμυνα δημοσιονομική και επίθεση αναπτυξιακή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας θα τα καταφέρουμε. Με πολύ δύσκολο τρόπο, πολλές φορές επώδυνο, είμαι βέβαιος ότι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να υπερβαίνουμε αυτή την κρίση, χωρίς να αγνοώ ότι υπάρχουν δυσκολίες. Kι αυτές συζητήσαμε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να το συνδέσω μ' αυτό που είπατε στην αρχή.
Μια συζήτηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, στρατηγικού χαρακτήρα, για το ρόλο του τραπεζικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το κράτος στηρίζει τις τράπεζες, οι οποίες βέβαια πληρώνουν και αμαρτίες του κράτους, δηλαδή δημοσιονομικές αμαρτίες του παρελθόντος, και από την άλλη δε φτάνει αυτή η περίφημη ρευστότητα στην αγορά. Δηλαδή δεν υπάρχουν αιτήματα για δάνεια, έχει αποθαρρυνθεί η επιχειρηματική τάξη, έχουν άλλες προτεραιότητες οι τράπεζες; Τι εξήγηση δώσατε σε κυβερνητικό επίπεδο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γεγονός, ότι ο τραπεζικός τομέας έχει, μετά τη μεταπολίτευση, τα ίδια δομικά χαρακτηριστικά, τις ίδιες διαρθρωτικές αδυναμίες που έχει το μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
Ήταν και παραμένει οργανικό μέρος, ενός μοντέλου που έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο. Η συζήτησή μας δεν ήταν επί της αρχής, γιατί συμφωνήσαμε όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εγγυήσεις αυτές, ύψους 30 δισεκατομμυρίων, πρέπει να δοθούν.
Η συζήτησή μας ήταν ως προς το ρόλο, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα απέναντι στον ελληνικό λαό, στην ελληνική οικονομία και στο μέλλον της χώρας, με άλλα λόγια γύρω από τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει ο τραπεζικός τομέας σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά κ. Μπεγλίτη είναι μία επαναλαμβανόμενη συζήτηση, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την εποχή της Νέας Δημοκρατίας θα έλεγα. Δηλαδή δίνουμε τα λεφτά, αλλά θα χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο, θα βάλουμε και έναν Επίτροπο που θα τους ελέγχει και τελικά δε βλέπουμε αποτέλεσμα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς αυτό ήταν ένα μέρος της συζήτησής μας και είναι ευθύνη της Κυβέρνησής μας να πείσει τον τραπεζικό τομέα, να πεισθούν οι τραπεζίτες ότι εκτός από τα συμφέροντα των μετόχων υπάρχουν και τα πραγματικά συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.
Δεν ήταν μια συζήτηση επαναλαμβανόμενη. Ήταν στρατηγικού χαρακτήρα και προσανατολισμού, που ανέδειξε τις δικές μας πολιτικές ευθύνες ως Κυβέρνηση απέναντι στον τραπεζικό τομέα, αλλά ανέδειξε και τις μεγάλες ευθύνες του τραπεζικού τομέα απέναντι στην ελληνική οικονομία.
H χθεσινή συζήτηση έδειξε ότι το θέμα του τραπεζικού τομέα δεν είναι ένα θέμα καθημερινής διαχείρισης. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα και συνδέεται με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. O τραπεζικός τομέας, παρά τις δυσκολίες τις οποίες κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε, μπορεί να συμβάλλει στην εθνική, παραγωγική ανασυγκρότηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κατά τη δική σας εκτίμηση.. Κύριε Μπεγλίτη, δεν το έχετε δει λέτε μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ένα λεπτό όμως. Ο τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει δυο – τρεις φορές στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών, με την έννοια, κρατικοποιήθηκαν τράπεζες επί Κωνσταντίνου Καραμανλή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωνεύτηκαν άλλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Ιδιωτικοποιήθηκαν επί κυβερνήσεων Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Επομένως δεν είναι σταθερός ο τραπεζικός τομέας, έχει εξελιχθεί. Μπορεί να μην έχει εξελιχθεί στην κατεύθυνση που θα επιθυμούσατε σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά υπάρχουν σοβαρές αλλαγές σ' αυτόν τον τομέα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει όμως μία μεγάλη, στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγή που οφείλει ο τραπεζικός τομέας να κάνει και μάλιστα άμεσα. Mια αλλαγή στην κατεύθυνση των δυναμικών συνεργειών, θα έλεγα συγχωνεύσεων, ώστε να διαμορφώσουμε τραπεζικές οικονομίες κλίμακας ικανές να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση και τον ανταγωνισμό στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές επίπεδο.
Εκεί βλέπουμε μια μεγάλη καθυστέρηση από τον τραπεζικό τομέα, που οφείλεται περισσότερο σε αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, παρά σε μια στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσει συμβατή με τις σημερινές ανάγκες και με τις σημερινές του υποχρεώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα κ. Μπεγλίτη ποιος είναι ο βαθμός στήριξης της κοινωνίας στην κυβέρνηση; Είναι στήριξη; Είναι απλή ανοχή; Έχει αρχίσει να αντιστρέφεται η κατάσταση και έχει ουσιαστικά ξεπεράσει τα περιθώρια ανοχής του κόσμου; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα μπορούσα να το προσδιορίσω έστω και αν είναι δύσκολο, παρόλο ότι βιωματικά βλέπω καθημερινά τις κοινωνικές αντιδράσεις, ότι πρόκειται για μια κατάσταση, να μου επιτρέψετε να πω, θετικής αναμονής και θετικής ανοχής. Μιας ανοχής με θετικό πρόσωπο, μιας προσδοκίας της κοινωνίας στη μεγάλη της πλειοψηφία απέναντι στην Κυβέρνηση, στην πολιτική της και στην προσπάθεια που γίνεται για την υπέρβαση της κρίσης.
Αυτή η θετική ανοχή ή αναμονή πολλές φορές δεν αποτυπώνεται. Είναι όμως υπαρκτή με όρους κοινωνικούς, παρά τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτή τη θετική ανοχή ή αντοχή της κοινωνίας πρέπει να τη διευρύνουμε ή καλύτερα να την υποστυλώσουμε και αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε καθημερινά. Δύσκολη διαδικασία, δύσκολο εγχείρημα και στόχος, όμως είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά πολύ δύσκολα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πώς τεκμηριώνετε όμως αυτή την ανοχή; Δηλαδή πάει να μιλήσει η Υπουργός Εργασίας, εμφανίζονται άνεργοι της Φίλκεραμ, αν δεν κάνω λάθος, διαμαρτύρονται. Πάει ο Δήμαρχος Αθηναίων, νεοεκλεγείς, να διοικήσει το Δήμο του, εμφανίζονται οι απολυμένοι συμβασιούχοι, τον μπλοκάρουν. Δηλαδή δεν υπάρχει και μεγάλη ανοχή.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην αφήνουμε να θολώνουν το τοπίο, την εικόνα και τα εργαλεία ανάλυσης της κοινωνικής κατάστασης, ορισμένες αποσπασματικές, περιθωριακές εκδηλώσεις που μπορεί να είναι κατανοητές σε σχέση με την αντίδραση, ακόμα και την οργή του κόσμου, δεν εκφράζουν όμως τις πραγματικές διαθέσεις της κοινωνίας.
Πράγματι υπάρχουν αυτές οι επιμέρους αντιδράσεις. Όμως θέλω να πω ότι – αν μου επιτρέψετε την έκφραση – ο εθνικός κορμός, η εθνική σπονδυλική στήλη αντέχει ακόμα. Είναι οι σπαραγμοί μιας μεταβατικής περιόδου μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και σε αυτό το «κοιλοπόνεμα» πραγματικά θα υπάρχουν και αυτές οι αντιδράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν σας ανησυχεί η αστοχία του οικονομικού επιτελείου; Γιατί το λέω αυτό. Τα έσοδα δεν εισπράττονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δαπάνες δεν περιορίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει σύμφωνα με το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει ότι παίρνει παράταξη η κρίση και δοκιμάζεται η αντοχή της κοινωνίας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Έχουμε προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεν τα κρύψαμε, αντίθετα τα αναγνωρίζουμε. Το θέμα, παραδείγματος χάρη, της υστέρησης των εσόδων τους δύο πρώτους μήνες υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει. Είναι όμως αντανάκλαση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και του υψηλότερου βαθμού και ποσοστού ύφεσης της τελευταίας περιόδου του 2010.
Είναι ένα πρόβλημα όχι απλά διοικητικό, ανασυγκρότησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών η οποία πρέπει να γίνει και να ενταθεί αυτή η διαδικασία ανασυγκρότησης, αλλά είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κ. Μπεγλίτη ο τομέας σας, η Άμυνα, θεωρείται από πολλούς ότι έχει αρκετό λίπος και έχει ακόμα περισσότερα περιθώρια για περικοπές. Μέχρι τώρα τι οικονομίες έχουν γίνει στους εξοπλισμούς και στην άμυνα και τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με την εκτίμηση που έχετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να μου επιτρέψετε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή, ορθολογική βάση, γιατί, πράγματι, για πάρα πολλά χρόνια λόγω της διαχείρισης του τομέα της Εθνικής Άμυνας και των αμυντικών δαπανών, υπήρχε η αντίληψη ότι είναι ένας χώρος όπου υπάρχει λίπος.
Σήμερα έχει κατέβει πάρα πολύ σημαντικά το ποσοστό των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Αν το συγκρίνουμε με τις αμυντικές δαπάνες πριν 10, 15, 20 χρόνια, είναι μια μείωση που κάνουμε τους τελευταίους 18 μήνες εξαιρετικά σημαντική, αν και επώδυνη, με όρους θα έλεγα επιχειρησιακούς, στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας. Ωστόσο, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών τόσο στο λειτουργικό σκέλος του προϋπολογισμού του Υπουργείου όσο και στο σκέλος των αμυντικών εξοπλισμών.
Μια προσπάθεια που πρέπει να είναι και είναι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξαιρετικά προσεκτική, γιατί χειριζόμαστε έναν τομέα ευαίσθητο και επιχειρησιακά και αμυντικά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, ωστόσο έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Μπορώ να πω, χωρίς δόση υπερβολής, ότι συνεισφέρουμε, όχι απλώς κατά το μέγεθος της ευθύνης μας στη συλλογική δημοσιονομική προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση των δαπανών, συνεισφέρουμε και πολύ περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά την εκτίμησή σας θα υπάρξει κάθαρση στην υπόθεση των υποβρυχίων ή θα έχουμε μία ακόμη συλλογική αποτυχία του πολιτικού συστήματος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το εύχομαι, το πιστεύω. Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να παράσχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαμε και βρέθηκαν στη διάθεση του Υπουργείου για να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση.
Δεν έχουμε καμία σκοπιμότητα. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να κρυφτεί το οτιδήποτε. Ανήκει πλέον η αρμοδιότητα στο Κοινοβούλιο, στις πολιτικές δυνάμεις, να σπάσει πραγματικά ένα “απόστημα” το οποίο μας βασανίζει όλους, και όχι μόνο σήμερα, τα τελευταία 35 χρόνια.
Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο απυρόβλητο για πολλούς λόγους, που μπορούν να εξηγηθούν, όμως τίποτα δεν πρέπει να παραμένει στο απυρόβλητο. Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας τελεί, και αυτό θεσμοθετήσαμε, υπό το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και κανείς δεν είναι υπεράνω αυτού του δημοκρατικού ελέγχου.
Ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η Εθνική Άμυνα δεν είναι ο μόνος χώρος που ενοχοποιείται ή είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση, ακόμα και τη διαφθορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά βλέπουμε, για παράδειγμα, γιατί ήταν σε καθημερινή διάταξη η αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των μισθολογίων των Ενόπλων, ότι οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το μέσο δημόσιο υπάλληλο, κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εδώ είμαστε σε ένα χώρο όπου έχουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ειδικό μισθολόγιο. Εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίχως ωράρια, δίχως εργασιακές συνθήκες, όπως ο μέσος δημόσιος υπάλληλος. Έχουμε να κάνουμε με δημόσιους λειτουργούς στην υπεράσπιση της άμυνας, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας, που δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου και δεν θα ενταχθούν. Αυτό είπαμε ξεκάθαρα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είπαμε μόνο για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι πράγματι θα ενταχθούν σ' αυτό το ενιαίο μισθολόγιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Κύριε Μπεγλίτη ευχαριστούμε πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.