Την κοινή προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας σε πολλά θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, διαπίστωσαν Γ.Παπα...
Την κοινή προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας σε πολλά θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, διαπίστωσαν Γ.Παπανδρέου και Ν.Σαρκοζί, στην συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα
Μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε τον πρωθυπουργό στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι. Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου τούς απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, καθώς και το μέλλον της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο κεφαλόσκαλο της Προεδρίας και τον ασπάστηκε πριν την αποχώρηση.
"Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε", δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου τύπου.
"Επίσης μιλήσαμε και για τη συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και που βεβαίως για εμάς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πιστεύω ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα αυτό με τη Γαλλία", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
"Το δεύτερο θέμα είναι η κρίση, η πολύ μεγάλη κρίση θα έλεγα, των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της ευρωζώνης, που αύριο θα έχουμε στις Βρυξέλλες", εξήγησε ο κ. Παπανδρέου. "Εδώ επίσης έχουμε μια κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πάρα πολλά θέματα".
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη που έχει δείξει ο Γαλλικός λαός, ο Πρόεδρος Σαρκοζί και η κυβέρνηση για τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού. "Οι Γάλλοι στάθηκαν πάντως στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, και μετά την αντίστοιχη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο οποίος λέγεται ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τις ελληνικές διεκδικήσεις, «μεταφράζοντάς» τες ως «προτάσεις για την Ευρώπη».
Είναι πασιφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη των στόχων του, γνωρίζοντας ότι στο δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο οι ενδιάμεσες μάχες με κορυφαίους της Ευρώπης μπορεί να αλλάξουν το κλίμα και να «λυγίσουν» την αδιαλλαξία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
Φιλοδοξεί να υπάρξει κατανόηση στην Ευρώπη για συνολική λύση που θα εμπεριέχει και τους σημαντικούς «αστερίσκους» για την Ελλάδα και στο εσωτερικό εθνική συνεννόηση, με τα άλλα κόμματα της Βουλής να συμβάλλουν αποφασιστικά «και δημόσια με τη δική τους φωνή».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=57288950#