Σε συμφωνία για την ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-...
Σε συμφωνία για την ανάληψη της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-μελών, έπειτα από την άρση των διαφωνιών της Τουρκίας.
Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου, "η συμφωνία επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και η διοίκηση της επιχείρησης αναμένεται να παραδοθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ".
Είχε προηγηθεί εκτενής τηλεδιάσκεψη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες.
Η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις έχουν στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης και όχι την προστασία του άμαχου πληθυσμού όπως προβλέπει η εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πάντως η Άγκυρα συμμετέχει ήδη στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με πέντε πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.
Νέες επιδρομές
Λίγη ώρα μετά την εξέλιξη αυτή, η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι συμμαχικά αεροσκάφη ξεκίνησαν νέες επιδρομές στα περίχωρα της Τρίπολης και στην πόλη Ταχούρα.
Οι επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής "περίπου 100 θανάτους" αμάχων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους. "Έχουμε λάβει πληροφορίες ότι πιθανόν σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές θα πλήξουν τα κέντρα τηλεπικοινωνιών και μεταδόσεων (...) Αυτό, αν συμβεί, θα είναι ανήθικο και παράνομο. Πρόκειται για πολιτικούς στόχους", πρόσθεσε.
Πάντως οι αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι από τις επιχειρήσεις τους.
"Κρατήσαμε το λόγο μας. Έχουμε κηρύξει κατάπαυση πυρός. Απαντάμε μόνο στις αεροπορικές επιδρομές, που είναι δικαίωμά μας, ενώ οι αντάρτες στα ανατολικά επιτίθενται στο στρατό μας με την κάλυψη των αεροπορικών επιδρομών", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι.
Από την πλευρά των εξεγερμένων ένας γιατρός σε νοσοκομείο της Μισράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.
"Από την προηγούμενη Παρασκευή οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι έχουν προκαλέσει το θάνατο 109 μαρτύρων και έχουν τραυματίσει ακόμη 1.300, από τους οποίους οι 81 είναι σοβαρά", δήλωσε ο γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Χθες Πέμπτη "τέσσερις μάρτυρες έπεσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών", πρόσθεσε.