Φρέσκος, λευκός καπνός αναπτύχθηκε σήμερα στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και σύμφωνα με τους ...
Φρέσκος, λευκός καπνός αναπτύχθηκε σήμερα στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και σύμφωνα με τους υπαλλήλους ασφαλείας έχει σημειωθεί έκρηξη στον υπ 'αριθμό 3 αντιδραστήρα της μονάδας.
Ο τοίχος του κτιρίου νούμερο 3 κατέρρευσε με αποτέλεσμα την έκρηξη, σύμφωνα με την έκθεση των υπαλλήλων, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο με αυτόν που σημειώθηκε στο υπ’ αριθμόν 1 αντιδραστήρα το Σάββατο στο ίδιο πυρηνικό εργοστάσιο.
Οι πληροφορίες, εντούτοις, είναι συγκεχυμένες και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 3 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που κινδυνεύει να εκραγεί μετά τις βλάβες, που υπέστη από το σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δεν έπαθε περαιτέρω ζημιές, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας στο κανάλι τα Νέα του Κιότο, από τον ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην ίδια περιοχή.
Στο μεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς από 8,8.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
Ο Ναότο Κάν δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
"Ξύπνησε" ηφαίστειο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας
Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύσε χθές πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας "ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια"
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλέι η είδηση που μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο Κιόντο, σύμφωνα με την οποία, ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.
Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.
Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί, ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο.
Στο μεταξύ, Αμερικανοί ειδικοί στα πυρηνικά δήλωσαν την Κυριακή ότι φοβούνται μήπως η Φουκουσίμα αποτελέσει το νέο Τσερνόμπιλ. Η χρήση θαλασσινού νερού για επιτευχθεί η ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως πράττουν οι ιάπωνες τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που υπέστη βλάβες μετά τον μεγα-σεισμό της Παρασκευής, αποτελεί μία «πράξη απελπισίας», η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες.
Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων
Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοούμενων, σε χερσόνησο κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι.
Ενώ η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.
Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
"Θα ήθελα να πιστέυω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες", δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.
Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.