Η Ελλάδα διερευνά με την Τουρκία την πλήρη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Ε...
Η Ελλάδα διερευνά με την Τουρκία την πλήρη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», εξαιρεί το Καστελόριζο από μια ενδεχόμενη συνολική συμφωνία για το Αιγαίο. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το Καστελόριζο δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου.
«Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο.
Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου.
Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο», δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου, δύο ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπερασπίζεται το δικαίωμα των τουρκικών πολεμικών πλοίων να πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά.
«Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου.
Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε μία κούπα καφέ στο πλήρωμα του», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο τούρκος υπουργός, σε ερώτηση για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, σημειώνει ότι στην Τουρκία «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν στους πολιτικούς και νομικούς όρους αυτής της συνεργασίας».
Για το θέμα του Καστελόριζου και της περίληψής του στην συμφωνία (που επηρεάζει δραματικά την κατανομή των περιοχών επιρροής των δύο χωρών), ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανόμενης και της Χάγης.
Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άσχετα όμως με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Νταβούτογλου φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Δημήτρη Δρούτσα, και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, για διήμερη περιοδεία, με σταθμούς την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και την Θεσσαλονίκη, για «προσκύνημα» στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4621298