Μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είτε να λυθεί είτε να προωθηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο ...
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είτε να λυθεί είτε να προωθηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε στη Hurriett ο Ελληνας ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσίευσε την Δευτέρα η τουρκική Χουριέτ στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα για επίλυση των χρόνιων ελληνοτουρκικών διαφορών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Όπως τόνιζει ο Δημήτρης Δρούτσας, με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει είτε να προκύψει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία είτε οι δύο χώρες να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κάλεσε παράλληλα την γειτονική χώρα να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς εκτίμησε ότι «από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ωστόσο η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», σημειώνει ο κ.Δρούτσας.
Για τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, αλλά και για τις «αβλαβείς διελεύσεις» πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Ελληνας υπουργός σημειώνει ότι «η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν».
Στο θέμα του Κυπριακού εξάλλου αναρρωτήθηκε «για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα».
Η πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου σε Αθήνα, Μακεδονία και Θράκη έφερε στο προσκήνιο και το θέμα των μειονοτήτων, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ: «Θα ήθελα να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ... Θέλω να επισκεφθώ την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς έλληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους».
Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σχολίασε επίσης ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών. Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».
ΕΘΝΟΣ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/12_29.html