Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 114ΠΜ (Φωτό)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέ...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε και συνόδευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην επίσκεψη παρόντες ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Βασίλειος Κλόκοζας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό έργο και τις δραστηριότητες της Μονάδας, στο χώρο του SOR της 331 Μ. Στη συνέχεια, μετέβη στην Στατική Έκθεση αεροσκαφών Μ2000 και Μ2000-5, παρακολούθησε εικονική ταχεία απογείωση από ζεύγος αεροσκαφών Μ 2000-5 και επισκέφθηκε τον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους, ο οποίος επισημοποίησε σήμερα τη θέση του σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε και συνόδευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην επίσκεψη παρόντες ήταν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ιωάννης Γιάγκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Βασίλειος Κλόκοζας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό έργο και τις δραστηριότητες της Μονάδας, στο χώρο του SOR της 331 Μ. Στη συνέχεια, μετέβη στην Στατική Έκθεση αεροσκαφών Μ2000 και Μ2000-5, παρακολούθησε εικονική ταχεία Α/Γ από ζεύγος αεροσκαφών Μ 2000-5 και επισκέφθηκε τον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους, ο οποίος επισημοποίησε σήμερα τη θέση του σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.


Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους

Με την επισημοποίηση του δορυφορικού σταθμού εδάφους, παρέχονται μεγαλύτερες δυνατότητες στην οργάνωση της άμυνας της χώρας και ενισχύεται, ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός της Ελλάδας σε μια ευρωπαϊκή διαστημική αμυντική πολιτική.

Η λειτουργία του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους εντάσσεται στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.


Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα. Η μέγιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δορυφόρων γίνεται από κοινού από τις έξι χώρες, η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει.


Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα εντάσσεται στο “κλαμπ” των χωρών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής αφού αποκτά πλεονέκτημα στην διαχείριση της πληροφορίας με ταχύτητα και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις από άλλους.

Η μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα στρατηγικά οπλικά συστήματα που επιτυγχάνει το HELIOS-II είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που ενισχύει την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα ορθής εκτίμησης της κατάστασης σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε συνεργασία με άλλα μέσα συλλογής γεωπληροφοριών (επίγεια, θαλάσσια, εναέρια) των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος HELIOS-II και της συμφωνίας, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα συμβάλλει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System), του πιο φιλόδοξου προγράμματος παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη επόμενης γενιάς, με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.


Μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία δύναται να αποκτήσει σημαντικά οφέλη λόγω του υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου των προγραμμάτων αυτών, ενώ η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα HELIOS-II και MUSIS καθιστούν την Ελλάδα μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΘΑ
Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής επίσκεψης στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Παπούλιας: «Από την 114 Πτέρυγα Μάχης, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Διοικητή της Πτέρυγας και όλους τους αξιωματικούς.


Ενημερωθήκαμε για πολλά γεγονότα, και δεν μιλάω τόσο για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο για τον δορυφόρο που όπως με ενημέρωσε ο κ. Υπουργός τίθεται σήμερα σε επίσημη λειτουργία. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, εξαιρετικά βοηθητικό για τις ανάγκες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και όλοι μας.


Σήμερα ήρθα εδώ για να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση για το όπλο της Αεροπορίας. Και σήμερα ζήσαμε όλοι μας τον επαγγελματισμό του, το υψηλό του φρόνημα και την πολεμική του ισχύ. Το λέω αυτό χωρίς να είμαι ο άνθρωπος που θέλει πολέμους, αλλά είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και νομίζω ότι η Αεροπορία το κάνει καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές υπεράνθρωπες. Η Πολεμική μας Αεροπορία υπογραμμίζει ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε αυτά τουλάχιστον που παραλάβαμε από τους παλαιότερους με αγώνες, θυσίες και ιδρώτα.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθυνθώ στην γείτονα χώρα. Πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας πτοεί, δεν μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας ή πετώντας πάνω από τα νησιά μας με τρόπους που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες.


Παρά τα όσα υποσχέθηκε επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και δεν πραγματοποίησε, είναι καλύτερα να περάσουμε σε μια περίοδο ομαλών σχέσεων καλής γειτονίας που πάντοτε επιδιώξαμε -και εγώ ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών το απέδειξα, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου με τον κ. Γιλμάζ.

Δεν το κάνει και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Κι αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός και ιδιαίτερα της Τουρκίας, όταν μάλιστα σκέφτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή –και αυτό το συζητούσαμε και με τον Υπουργό- θέλω να πω ότι είναι ακατανόητο αυτή την στιγμή όταν έχουμε αυτή την καταστροφή που έχει συγκλονίσει όλους μας στην Ιαπωνία με τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα. Και αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει γιατί είναι απέναντι από τη Ρόδο. Πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφτεί πολλές φορές γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουν για να μην έχουμε μια καταστροφή που θα είναι στην αυλή μας, στο κατώφλι μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ευ. Βενιζέλος: «Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως εκ μέρους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε σήμερα να επισκεφθεί και να επιθεωρήσει την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τίθεται σήμερα σε επίσημη πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία ο διακλαδικός Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους που είναι εγκατεστημένος εδώ στην Τανάγρα. Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα HELIOS-II μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει ήδη δορυφορική εικόνα από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον δικό μας επιχειρησιακό σχεδιασμό, γιατί χωρίς πληροφορία και χωρίς εικόνα στην πραγματικότητα κάθε χώρα είναι τυφλή.


Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα εικόνες από τον πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία με τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα κτίρια στις εκεί εγκαταστάσεις. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς τέτοιου είδους δυνατότητες για στρατιωτική αλλά και για πολιτική χρήση.

Με την ευκαιρία, ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με τη Λιβύη, μετά το χθεσινό Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τελευταία αυτή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δημιουργεί νέα δεδομένα για τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα, όπως έχει υποχρέωση, θα σεβαστεί απολύτως και θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεών μας. Θα κινηθούμε συνεπώς μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι δυνάμεις μας είναι ούτως ή άλλως παρούσες στην περιοχή για να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλές μέρες. Και τώρα, θα συμβάλουμε με όσες δυνατότητες έχουμε προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο μία, ει δυνατόν, διπλωματική, πολιτική λύση για να σταματήσει η σφαγή αυτή που γίνεται σε βάρος αμάχων, για να αποκατασταθεί η τάξη, για να υπάρξει μία Λιβύη, η οποία να είναι ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη και ακέραιη αλλά που να κινείται σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές αντιλήψεις για το τι σημαίνει Δημοκρατία, για το τι σημαίνει κράτος δικαίου.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Θα συγκροτηθεί νωρίς το απόγευμα σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας και κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών κι εγώ θα ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αυτές, ώστε να είναι πλήρως διαμορφωμένη η θέση της χώρας. Φυσικά θα ενημερωθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις αυτές».
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 114ΠΜ (Φωτό)
Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 114ΠΜ (Φωτό)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI9zerCgMl4XkU9DB-JtYsBlM8Pz_E-AvAJJuvFDWaF7S6mYpVZvInBuSKQwq3c52QuA5qwf-n__UwXdj9mEYnOLjbNs6P_LRsO0kah19Rbqh8PZM0YK-aJtdVubcVcR9LozRQZXinCdg/s400/2011_proedr_114pm_01.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI9zerCgMl4XkU9DB-JtYsBlM8Pz_E-AvAJJuvFDWaF7S6mYpVZvInBuSKQwq3c52QuA5qwf-n__UwXdj9mEYnOLjbNs6P_LRsO0kah19Rbqh8PZM0YK-aJtdVubcVcR9LozRQZXinCdg/s72-c/2011_proedr_114pm_01.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/114.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/03/114.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy