Ο Ελληνικός Στρατός, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική αξία των ναρκών στο πεδίο της μάχης, είχε εκδηλώσει τη περασμένη δεκαετία έντονο ενδια...
Ο Ελληνικός Στρατός, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική αξία των ναρκών στο πεδίο της μάχης, είχε εκδηλώσει τη περασμένη δεκαετία έντονο ενδιαφέρον για τη προμήθεια ναρκών κατά ελικοπτέρων και οχημάτων διασποράς ναρκών Skoprion από τα γερμανικά αποθέματα, οι οποίες όμως ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, το ακυρωθέν ΔΕΣΕΣ 2005-2020 προέβλεπε σε πρώτη φάση την απόκτηση 9.180 ναρκών κατά Ε/Π έναντι €17,4 εκατ. και 18 οχημάτων στρώσης ναρκοπεδίων...
ύψους €52 εκατ., μετά το ναυάγιο της προμήθειας των γερμανικών Skorpion λόγω άρνησης έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού τελικού χρήστη από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική άρνηση σχετιζόταν τότε με την εμφάνιση των πυροβόλων M107 του Ελληνικού Στρατού στη Κύπρο με τα χρώματα της Εθνικής Φρουράς και είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη καθυστέρηση παράδοσης των 223 μεταχειρισμένων πυροβόλων M-109A3GEA2 η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Πιο συγκεκριμένα, το 2001 το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιχείρησε να αποκτήσει μέσω διακρατικής συμφωνίας 23 µεταχειρισµένα συστήματα Skorpion και 27.600 διασκορπιζόμενες νάρκες. Το όχηµα M548GA1 φέρει εγκατεστηµένες 6 µονάδες διασκορπισµού ναρκών ΑΤ2 της γερµανικής εταιρείας Dynamit Nobel μεταφέροντας συνολικά 600 νάρκες και δύναται να στρώσει ναρκοπέδιο 1.500 x 50 µέτρων σε 5 λεπτά. Tο 2005 οι αµερικανικές αντιρρήσεις ήρθησαν αλλά το ελληνικό Μηχανικό διαφοροποίησε τις προθέσεις του προσανατολιζόμενο στην απόκτηση σύγχρονων συστημάτων στρώσης ναρκών όπως το γαλλικό σύστηµα Minotaur της εταιρείας GIAT που στρώνει ναρκοπέδιο διαστάσεων 2500 x 250 μέτρων σε λιγότερο από 5 λεπτά. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι στον ίδιο χρόνο το Skorpion θα έστρωνε ναρκοπέδιο εµβαδού 75 στρεµµάτων και το Minotaur 625 στρεµµάτων.
Οι νάρκες κατά Ε/Π αποτελούν ένα καλό και φθηνό αντίδοτο για την αναχαίτιση αλλά και αποτροπή μιας πιθανής τουρκικής αεραποβατικής ενέργειας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς ενεργοποιούνται κατά τη φάση της προσέγγισης-προσγείωσης των εχθρικών ελικοπτέρων µε καταστρεπτικά αποτελέσµατα. Ο μεγάλος στόλος μεταφορικών ελικοπτέρων του Τουρκικού Στρατού θα μπορούσε να αποδεκατιστεί από συνδυασμένη χρήση αντιαεροπορικών και ναρκών κατά Ε/Π, οι οποίες θα μεταφερθούν έγκαιρα σε συγκεκριμένες βραχονησίδες ή πιθανές ΖΠ νήσων του Αιγαίου.
http://www.strategyreport.gr/?p=7282