Έρχονται εκπρόσωποι 50 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. (Οι εκπρόσωποι των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων έρχονται στην Ελλάδα έπειτα από...
Έρχονται εκπρόσωποι 50 αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
(Οι εκπρόσωποι των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων έρχονται στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο οποίος επενδύει συστηματικά στην προσέγγιση των δύο χωρών. Η φωτογραφία από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ τον περασμένο Ιούλιο.)
Της Αγγελικής Σπανού
Η ματαίωση της προγραμματισμένης για την επόμενη Κυριακή επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα ήταν η πρώτη εμφανής παράπλευρη απώλεια ελληνικού ενδιαφέροντος εξ αφορμής των ταραχών στην Αίγυπτο. Η ελληνική διπλωματία ανάλωσε την ενέργειά της -ως όφειλε- στον επαναπατρισμό των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων από την περιοχή της κρίσης και παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.
Παρακολουθεί παράλληλα -αναγκαστικά- και το μεγάλο παιχνίδι του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, γνωρίζοντας ότι, αν καταρρεύσει το καθεστώς Μουμπάρακ, το δικό του σύστημα, του ήπιου πολιτικού Ισλάμ, θα είναι η μοναδική επένδυση της Δύσης για τη διατήρηση της κοσμικότητας στην πιο πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του πλανήτη. Η ανάδυση της Άγκυρας ως περιφερειακής υπερδύναμης είναι παράμετρος άξια ανάλυσης για την ελληνική διπλωματία, όπως επίσης και το πολιτικό ρίσκο που ενδεχομένως συνεπάγεται η ραγδαία αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
Πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη
Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα εκπρόσωποι περισσότερων από πενήντα αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, με τον οποίο θα έχουν συνάντηση. Η πρωτοφανής σε μέγεθος αντιπροσωπεία ενός από τα ισχυρότερα λόμπι του κόσμου σηματοδοτεί μία άνευ προηγουμένου σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ, σε μία συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν, ενώ βρίσκεται σε διαρκή ένταση με την Τουρκία.
Οι παραδοσιακοί ελληνικοί δεσμοί με τον αραβικό κόσμο αποτελούν παράγοντα εξισορρόπησης, δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι αρκούν αν δεν αναθερμανθούν.
Ντόμινο εξελίξεων οι ταραχές στην Αίγυπτο
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο αναμένεται ότι θα έχουν πολλών επιπέδων επιδράσεις. Όπως ήδη μετέδωσαν οι “Financial Times”, αναμένεται να ενισχυθεί ο τουρισμός προς την Ελλάδα, καθώς θα αλλάξουν κατεύθυνση πολλοί από εκείνους που επρόκειτο να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο. Αναμένεται επίσης νέα μεταναστευτική ροή, την οποία η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει συντονισμένα και συντεταγμένα. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής στο εσωτερικό της ΕΕ, ως η εγγύτερη γεωγραφικά χώρα, αλλά και λόγω ιστορικών δεσμών. Είναι, όμως, ήδη προφανές ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μέση Ανατολή, ενώ οι περίφημες ευρωμεσογειακές ιδέες τύπου Σαρκοζί έμειναν στο στάδιο της επικοινωνίας.
http://www.makthes.gr/news/politics/68985/