Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις βραχονησίδες Ίμια γίν...
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις βραχονησίδες Ίμια γίνονται γνωστά τα εξής:
1. Είναι απόλυτα σαφές και αδιαμφισβήτητο το νομικό καθεστώς των νήσων και των νησίδων του Αιγαίου και παρέλκει να επισημανθεί η έμπρακτη και συνεχής άσκηση κυριαρχίας επί των Ιμίων από την Ελλάδα.
2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί την αποστολή του χωρίς κανένα περιορισμό, στο πλαίσιο του Συντάγματος και της εθνικής αμυντικής σχεδίασης, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των δικαιοδοσιών και αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.
3. Τιμά επίσης τους τρεις ήρωές του με τον δέοντα έπαινο και τον προσήκοντα σεβασμό και πιο συγκεκριμένα:
α. Κάθε έτος και περί την 30η Ιανουαρίου στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού τελείται ετήσιο στρατιωτικό μνημόσυνο στο μνημείο πεσόντων Ναυτικής Αεροπορίας όπου είναι γραμμένα και τα ονόματα των τριών πεσόντων στα Ίμια.
β. Έχει απονεμηθεί με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 106/13-02-09 τεύχος Γ) η προαγωγή στον καταληκτικό βαθμό Αντιναύαρχου στους Χριστόδουλο Καραθανάση ΠΝ και Παναγιώτη Βλαχάκο ΠΝ, καθώς και με δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 514/07-07-09 τεύχος Γ) στο βαθμό του Πλοιάρχου στον Έκτορα Γιαλοψό ΠΝ.
γ. Με απόφαση Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου 294/09 το 6ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και το 7ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» .
δ. Έχουν προσληφθεί ως Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ Φ.471.11/63/03/Σ.1046//23 Απριλίου 2003, ΚΥΑ Φ.471.11/150/96/Σ.3896//11 Νοεμβρίου 1996) οι σύζυγοι των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.
Ερώτηση 10041/28-01-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα τραγικά γεγονότα του 1996 στις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, με τον θάνατο τριών Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και ουσιαστικά με την απώλεια εθνικού εδάφους. Η Τουρκία κατά την παγία τακτική της εμμένει στην πολιτική της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο αμφισβητεί ξεκάθαρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Συνεπώς ερωτάσθε,
1. Δεκαπέντε χρόνια μετά η κυβέρνηση θεωρεί πως οι βραχονησίδες 'Ιμια αποτελούν ελληνικό εθνικό έδαφος;
2. Δύναται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ελληνικά αλιευτικά σκάφη να προσεγγίσουν ή να αποβιβαστούν στα Ίμια;
3. Προτίθεστε να τιμήσετε τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντες Αξιωματικούς του ΠΝ στα Ίμια, και αν με ποιο τρόπο;