Βυζαντινές ίντριγκες στο Πεντάγωνο με φόντο τους αρχηγούς των τριών όπλων Τα τέσσερα σενάρια Οι συνωμοσίες και οι ίντριγκες της ...
Βυζαντινές ίντριγκες στο Πεντάγωνο με φόντο τους αρχηγούς των τριών όπλων
Τα τέσσερα σενάρια
Οι συνωμοσίες και οι ίντριγκες της εποχής του… Βυζαντίου βγήκαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό Πεντάγωνο. Αναβίωσαν σε όλο το μεγαλείο τους, με τη συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών κάθε είδους και επιπέδου, αλλά και με «παγίδες» που ο ένας έστηνε στον άλλο.
Παγίδες στις οποίες κάποιοι δεν πρόσεξαν και έπεσαν μέσα. Και ας έχουν υπηρετήσει και στις ειδικές δυνάμεις… Το φλέγον ζήτημα, βεβαίως, ήταν οι κρίσεις για την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων. Κρίσεις που παραδοσιακά γίνονται εκεί κοντά στις αρχές Φεβρουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια, από 1η Μαρτίου, να ακολουθήσουν οι κρίσεις των υπολοίπων αξιωματικών όλων των βαθμών.
Αυτή τη φορά, για πολλούς και διάφορους λόγους, κυριολεκτικά όχι μόνο μετείχαν όλοι με κάθε είδους «όπλο» που είχαν στη διάθεσή τους (ή έβρισκαν στην πορεία) αλλά και όλα τα σενάρια μπήκαν στο τραπέζι, ακόμα και όσα έμοιαζαν απίθανα προ δύο μηνών.
Η λογική του σοκ
Σήμερα, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών, όλα δείχνουν να είναι ακόμα ρευστά. Από το να μείνουν και οι τέσσερεις αρχηγοί στις θέσεις τους (άσχετα με το αν κάποιοι δεν έχουν πια και τόσο στενές προσωπικές σχέσεις), μέχρι το να φύγουν οι τρεις από τους τέσσερις, αν επιλεγεί η λογική του σοκ που κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό.
Μέχρι πριν από δυο μήνες η αντίληψη που επικρατούσε στο Πεντάγωνο ήταν πως στις κρίσεις θα αποστρατευόταν ο Α-ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και στη θέση του θα πήγαινε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ενώ οι αρχηγοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας θα έμεναν, εκτός απροόπτου, στη θέση τους.
Με αυτή τη λογική, εξάλλου, κινούντο και όλοι στο Πεντάγωνο, πλην ίσως του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, το επιτελείο του οποίου είχε από νωρίς κάνει σαφές ότι «δεν τα βρίσκει» με τον Α-ΓΕΣ.
Και εκεί που όλοι περίμεναν απλώς το πότε θα γίνει η αλλαγή, άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν τα δεδομένα. Ο αρχηγός Στρατού βρέθηκε στη δίνη σειράς επεισοδίων, είτε με αντιπαραθέσεις που είχε με απόστρατο αξιωματικό για τα όσα έγραφε στο μπλογκ του, είτε για άλλα ζητήματα εσωτερικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το κλίμα βάρυνε. Τότε άρχισε πάλι να συζητείται η πιθανότητα να αποχωρήσει μεν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά να προωθηθεί άλλος στη θέση του, όπως ο Α-ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει αντίδραση του αρχηγού Στρατού που διεμήνυσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι και ο ίδιος θα παραιτηθεί. Το θέμα αυτό ήταν μάλλον η πρώτη παγίδα στην οποία έπεσε ο αντιστράτηγος. Στη συνέχεια, πρόεκυψε το θέμα της άσκησης «Καλλίμαχος», όπου εδώ η αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό έγινε δημόσια και οδήγησε τον Φράγκο Φραγκούλη, όπως λένε, να υποβάλει την παραίτησή του χωρίς να γίνει αποδεκτή.
Η διαρροή
Το κλίμα είχε βαρύνει μεν, αλλά ως τότε η γενική τάση ήταν και πάλι να μην υπάρξουν αναταράξεις και για ένα χρόνο να μείνουν όλοι στις θέσεις τους, μέχρι να επανεξεταστεί η κατάσταση το καλοκαίρι. Την περασμένη Κυριακή, όμως, μια διαρροή των όσων ο αντιστράτηγος είπε στο Συμβούλιο Αρχηγών για το θέμα των υποβρυχίων και του οικονομικού τιμήματος για την αγορά τους, ανέτρεψε και πάλι τα δεδομένα. Κάποιοι θεώρησαν πως ο ίδιος έδωσε τις πληροφορίες, ενώ αντίθετα ο αρχηγός φαίνεται να θεωρεί πως κάποιοι τελικά του «την έστησαν» και έδωσαν εν συνεχεία τις πληροφορίες στον Τύπο. Μάλιστα, «κοιτούσε» ψηλότερα από τον ίδιο.
Το θέμα αυτό ανακάτεψε και πάλι την τράπουλα και φαίνεται πια πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει δημοσιοποιήσει τη δική του θέση, έστω και αν έχει ρωτηθεί και από τον υπουργό και από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, που δεν έχουν ταυτόσημες θέσεις για το τι τελικά πρέπει να γίνει.
Η επίσκεψη πάντως του Ευάγγελου Βενιζέλου από σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, με τη συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ι. Γιάγκου, δίνει την αίσθηση πως έχει αποφασίσει την παραμονή του στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας. Κάτι τέτοιο ενισχύει και βραδινή έξοδος των δύο, σε μπαρ-ρέστοραν του Ψυχικού την περασμένη εβδομάδα.
Τα τέσσερα σενάρια
Τα σενάρια που υπάρχουν σήμερα και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι τέσσερα. Σύμφωνα με το πρώτο, δεν θα γίνει καν ΚΥΣΕΑ ως την ερχόμενη εβδομάδα (εξάλλου ως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος) και θα παραμείνουν όλοι στις θέσεις τους, έστω και αν από εδώ και πέρα η συνεργασία τους μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη.
Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αρχηγός ΓΕΣ και αρχηγός ΓΕΑ θα είναι σίγουρο ότι θα αποστρατευτούν στις επόμενες κρίσεις και πιο πιθανός για νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο σημερινός αρχηγός ΓΕΝ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παραμονή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών Ναυτικού και Αεροπορίας και την αποστρατεία μόνον του αρχηγού ΓΕΣ. Και σε αυτή την περίπτωση προβάδισμα για νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από ένα χρόνο, έχει ο Α-ΓΕΝ (που έχει διατελέσει και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ).
Το τρίτο σενάριο είναι παραλλαγή του δεύτερου και προβλέπει και την αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Β. Κλόκοζα, λόγω της παραμονής του αεροπόρου πτέραρχου Ι. Γιάγκου στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Μάλλον όμως έχει τις μικρότερες πιθανότητες εφαρμογής.
Το σενάριο-σοκ
Το τέταρτο σενάριο είναι το σενάριο-σοκ που κάποιοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αυτό, κάτι πρέπει να γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί «κάποιοι θεωρούν πως ελέγχουν την κατάσταση». Έτσι προτείνεται μαζική αποστρατεία αρχηγών, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα σημαίνει αποστρατεία των τριών αρχηγών των κλάδων (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) και παραμονή μόνον του Α-ΓΕΕΘΑ. Ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση –και ως παλαιότερος αρχηγός, αλλά και ως εκ του νέου νόμου έχων όλες τις αρμοδιότητες– θα είναι κυρίαρχος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Φαίνεται πάντως πως όλα παίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και πολλοί ισχυρίζονται πως τελικά, για να μην υπάρξουν σε αυτή τη φάση ανταγωνισμοί, μπορεί να επιλεγεί η πρώτη λύση. Όλοι «στάσιμοι», όπως λένε χαρακτηριστικά και στο Μαξίμου, και βλέπουμε ίσως το καλοκαίρι…