Την ευχή να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου οι σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της...
Την ευχή να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου οι σωστές αποφάσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής.
Μήνυμα ευθύνης ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της συνόδου της 25ης Μαρτίου έστειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ούτε υπερβολική αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει, αλλά ούτε η μιζέρια της μοιρολατρίας, που συνιστά καταστροφολογία και οδηγεί στην παραίτηση.
«Η 25η Μαρτίου είναι κρίσιμος σταθμός και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα. Μακάρι να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, αλλά είναι ένας σταθμός. Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά όποιο αποτέλεσμα το αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, μίλησε για την σημασία και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη ημέρα θα μας βρει ενεργά παρόντες, ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή».
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει θέση για την παρουσία της στην περιοχή, για τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και για το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για «ηλίθια παιχνίδια των Ηνωμένων Πολιτειών», που έχουν μετατοπίσει το βάρος, ύστερα από την αδυναμία ελέγχου στο Ιράκ, στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής «διώχνοντας φιλικούς της δικτάτορες και προωθώντας στις θέσεις τους Σιίτες».
Ειδικά όμως για το θέμα της μάχης στην Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε: «επειδή κ. πρωθυπουργέ, οσάκις βγαίνετε στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπολύει δέσμη μέτρων, ή εσείς να μη βγαίνετε ή να τον παίρνετε μαζί σας».
Δίνουμε μάχες εντός και εκτός για το συσσωρευμένο χρέος, γιατί στην κυβέρνηση αυτή έπεσε ο κλήρος να σηκώσει αυτό το βάρος, απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μία δύσκολη μετάβαση, αλλά σε μία διαφορετική Ελλάδα».
Πολιτική βούληση για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου με κάθε διαφάνεια και με τις απαραίτητες συνεργασίες, απάντησε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στους εξοπλισμούς και αυτές οι δαπάνες έχουν συντείνει σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία, συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη αμυντικής βιομηχανίας για να βοηθήσει και τη διπλωματία.
Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι θα πρέπει να στηριχθεί και να εκσυγχρονιστεί η αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας, όπως και κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εγγύηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι η στήριξη στις αμυντικές βιομηχανίες απαιτεί να καταστούν ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι έχουν συσσωρευμένα χρέη 2 δισ. ευρώ.
Από την εγχώρια βιομηχανία, δεν βγαίνουν μίζες και είναι γνωστό ότι οι μίζες για τα εξοπλιστικά είναι πολύ ψηλά απάντησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Καραρζαφέρης, λέγοντας ότι διάφοροι απόστρατοι είναι που κατάφεραν να απαξιώσουν την αμυντική βιομηχανία.
«Έχουμε τα καλύτερα μυαλά στην ΕΑΒ», συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ φάνηκε να συμφωνεί με τη συνεργασία με το Ισραήλ για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Παράλληλα επισήμανε ότι δεν δίδονται παραγγελίες στις ελληνικές βιομηχανίες και στα Ναυπηγεία. Ποια παραγγελία εξασφάλισαν οι υπουργοί σας στα αλλεπάλληλα ταξίδια στο Άμπου Ντάμπι και στο Κατάρ; Ούτε ένα ιστιοφόρο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογραμμίζοντας ότι πίσω από την απαξίωση παίζεται μεγάλο παιχνίδι μιζαδόρων. Και αύριο το πρωί θα δούμε και άλλα νεοκλασσικά να κατοικούνται από «επίλεκτα» πρόσωπα της πολιτικής ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι στα έξι χρόνια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας δεν δόθηκε ούτε μία παραγγελία, ενώ αντιθέτως προωθούνται σήμερα την ίδια ώρα που εκδηλώνεται διεθνές ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
«Εμείς θέλουμε αναπτυξιακή και όχι παρασιτική προοπτική, χωρίς διαμεσολαβήσεις και μεσάζοντες, με διαφάνεια και κάθε απόφαση να περνά από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ