Εφ. Ταράφ, αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν Αυτό δεν είναι ένας στρατός… Αυτός είναι ένας στρατός σαν τον πύργο της Πίζας Καθώς έχει ...
Εφ. Ταράφ, αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν
Αυτό δεν είναι ένας στρατός…
Αυτός είναι ένας στρατός σαν τον πύργο της Πίζας
Καθώς έχει θεμελιωθεί λάθος, κάθε πέτρα και κάθε όροφος που προστίθεται, διαστρεβλώνει ακόμη περισσότερο αυτήν την δομή, την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από το να είναι ένας στρατός.
Ένας στρατός μορφοποιημένος όχι...
για να διαφυλλάτει τα σύνορα από τους ¨έξω¨, αλλά για να φυλά το καθεστώς απέναντι στους ¨μέσα¨, δηλαδή απέναντι στον ίδιο του το λαό, φυσικά απομακρύνεται από τα πραγματικά του καθήκοντα, πολιτικοποιήται και βουτά στην πολιτική, μη μπορώντας να διασώσει το καθεστώς του οποίου αποτελούσε τον ¨άρχοντα¨.
Όταν ένας στρατός αρχίζει αγώνα ώστε να αποτελεί πολιτική εξουσία, αναπόφευκτα δημιουργούνται μέσα του πολιτικοί καβγάδες, χούντες, φατρίες, και η πειθαρχία χάνεται.
Για την διαφύλαξη αυτού του συστήματος και για να κρυφτεί αυτό το σύστημα από τα μάτια του λαού, τα ψέματα, οι διαστρεβλώσεις, οι απειλές, η JİTEM και οι δολοφονίες διαδέχονται η μία την άλλη.
Έτσι σήμερα, σηζητείται στην υπόθεση Βαριοπούλα το όνομα ενός στρατηγού που σε συγκέντρωση του ινστιτούτου Χάτσον έκαμνε σχέδια για ¨δολοφονία του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για τοποθέτηση βομβών¨…
Για αυτό λέγεται πως είχαν πάει και στον Οτζαλάν και του είχαν πει να ¨ανεβάσει την ένταση του πολέμου¨…
Για αυτό παρά τις σχετικές πληροφορίες παρέβλεπαν τις αλλεπάληλες επιθέσεις στα στρατόπεδα και δεν έστελναν βοήθεια στους στρατιώτες που δεχόταν επίθεση σε αυτά…
Η διατήρηση του ρόλου ως σωματοφύλακα και άρχοντα του καθεστώτος που έχει ορίσει ο στρατός για τον εαυτό του, μπορεί να συνεχιστεί μόνο μέσα από την ¨ένταση στη χώρα¨.
Για αυτό σε όλα τα σχέδια συναντάμε ¨προβοκάτσιες, συνωμοσίες, δολοφονίες, επιθέσεις¨, που στοχεύουν στην διατήρηση αυτής της ¨έντασης¨.
Διαφορετικά ένας στρατός θα ετοίμαζε τόσα σχέδια για να ¨ανακατέψει¨ την ίδια του τη χώρα ;
Ο ρόλος του στρατού, ο στόχος του και αυτά που έκανε αποκαλύφτηκαν, ο κόσμος και η Τουρκία αλλάζει. Ο κόσμος επιθυμεί ένα νέο ¨καθεστώς¨, αλλά οι στρατηγοί ακόμα δεν λένε να αλλάξουν τις παλιές τους συνήθειες.
Τώρα τελευταία βιώνουμε το ρεζιλίκι με την χούντα της ¨Βαριοπούλας¨.
Όταν το δικαστήριο ζητά την σύλληψη 25 στρατηγών που εμπλέκονται στην χούντα της Βαριοπούλας, στο Γενικό Επιτελείο γίνονται έκτακτες συσκέψεις και η αμερικανική πρεσβεία στέλνει αναφορά στην χώρα της που αναφέρει πως ¨ο στρατός ενδεχομένως να κάνει πραξικόπημα¨.
Τα έγγραφα γύρω από την Βαριοπούλα ήλθαν πρώτα στον Μεχμέτ Μπαρανσού και δημοσιεύτηκαν λεπτομερώς στην εφημερίδα μας.
Τα ΜΜΕ αντί να ασχοληθούνε με το ¨αν υπάρχει κάποια χούντα μέσα στο στρατό, και αν αυτή η χούντα συνεχίζει ακόμα να υπάρχει¨, αυτά πιάστηκαν με την υποψία ¨μήπως τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά ;¨ και αγωνίστηκαν να αποδείξουν πως ¨είναι πλαστά¨.
Σε εκείνα τα έγγραφα υπήρχαν ονόματα, οι βαθμοί, αριθμοί μητρώου, διαγράμματα, και συνομιλίες.
Σχέδια συλλήψεων, σχέδια δολοφονιών και λίστες.
Δεν έδωσαν σημασία.
Αργότερα έγγραφα παρόμοια με αυτά, βρέθηκαν θαμμένα στο πάτωμα ενός δωματίου του Τομέα Πληροφοριών του Αρχηγείου του Στόλου στο Γκόλτζουκ.
Ο στρατός λοιπόν τι έκανε για να ερευνήσει την δημιουργία μιας χούντας που ενδεχομένως εκτείνεται μέχρι τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ ;
Έβγαλε μια ανακοίνωση.
Κατηγορώντας τους δημοσιογράφους που ¨αποδέχτηκαν άμεσα¨ τα έγγραφα που βγήκαν από το Αρχηγείο του Στόλου, ανέφεραν πως ¨παρά τις αντίθετες συμβουλές, παρακολουθεί την δικαστική διαδικασία με υπομονή, ηρεμία και μετριοπάθεια¨.
Τι είδους στρατός είναι αυτός που κάποιοι μπορούν να τον συμβουλεύουν να φερθεί ¨ανυπόμονα και χωρίς ηρεμία και μετριοπάθεια¨.
Ποια είναι η δύναμη που μπορεί να προβαίνει σε ¨συμβουλές¨ προς το στρατό, με τι θράσος μπορεί να συμβουλεύει να φερθεί ¨ανυπόμονα¨, και το Γενικό Επιτελείο πως ανέχεται μια τέτοια ¨συμβουλή¨;
Επίσης αν φερθείτε ανυπόμονα τι θα κάνετε, θα περικυκλώσετε το δικαστήριο με άρματα, θα εκφοβίσετε τους δικαστές, ή θα εμποδίσετε την δημοσίευση των εγγράφων ;
Τι είδους ανοησίες είναι αυτές ;
Έχουμε ένα στρατό που υποψιάζεται πως δεν είναι αληθινά τα έγγραφα αυτά που βγήκαν από τον Τομέα Πληροφοριών του Αρχηγείου του Στόλου και εκνευρίζεται με αυτούς που αποδέχονται την ¨πιστότητα¨ αυτών των εγγράφων.
Αν θέλετε να πείτε πως κάποιοι που ξέρανε τους όλους αριθμούς μητρώου των αξιωματικών και υπαξιωματικών του στρατού, τα μέρη όπου υπηρετούνε, και τις σχέσεις τους, ετοίμασαν χιλιάδες πλαστά έγγραφα και τα έθαψαν στο αρχηγείο του στόλου… Ένας στρατός που δεν μπορεί να παρεμποδίσει να περάσουν όλες αυτές οι πληροφορίες στα χέρια ¨ κάποιων¨ , οι οποίοι μαζί με πλαστά έγγραφα τα θάβουν στο πιο απόρρητο σημείο του αρχηγείου του στόλου, δεν λέγεται ¨στρατός¨.
Ο στρατός ή θα αποδεχτεί πως δεν μπορεί να διαφυλάξει ούτε καν τους απόρρητους χώρους, και πως είναι τελείως ανίκανος να σταματήσει την διαρροή πληροφοριών έχοντας μεταβληθεί σε παιχνιδάκι, ή θα ανακοινώσει πως υπάρχει μια χούντα μέσα του αλλά δεν επιθυμεί την σύλληψη τους.
Πιστεύω πως καθώς δεν θα βρούνε το θάρρος να συλλάβουν τη χούντα, ρισκάρουν να γίνονται ¨ρεζίλι¨.
Φυσικά υπάρχει και ένα ερώτημα για το κόμμα ΑΚΠ.
Γιατί όλο αυτό το ρεζιλίκι δεν τραβάει το ενδιαφέρον σας όσο θέματα όπως το άγαλμα, το ουίσκι και το σίριαλ ; Γιατί δεν βλέπουμε και εδώ αυτήν την σκληρή ρητορική που επιδεικνύετε στα ψεύτικα θέματα ; Τι συνέβη στον θυμό σας, τι συνέβη στην ¨συντηρητική¨ ευαισθησία σας ;
Εδώ και εκεί διαβάζω σχόλια πως ¨Το κόμμα ΑΚΠ δεν έχει ανάγκη από φιλελεύθερους¨.
Κανείς δεν χρειάζεται ένα ΑΚΠ που θα σωπαίνει έτσι απέναντι στον στρατό, και που θα συμφωνεί μαζί του στο θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ούτε το ίδιο…
Άλλωστε αυτήν τη δουλειά μπορεί να την κάνει και το κόμμα CHP…