Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

E.Βενιζέλος: "Το πρόγραμμα των BMP-3HEL συνεχίζεται κανονικά" - Νέα επιτροπή διαπραγματεύσεων

Mία απάντηση που ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL συνεχίζεται κανονικά επί της βάσει της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας τ...

Mία απάντηση που ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL συνεχίζεται κανονικά επί της βάσει της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2008 και θα κωδικοποιηθεί με τη νέα συμφωνία-πλαίσιο για το σύνολο των ελληνορωσικών σχέσεων, έδωσε εγγράφως στην Βουλή χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή. Αναμένεται μάλιστα και επανασυγκρότηση της νέας επιτροπής διαπραγματεύσεων της ΓΔΑΕΕ για τα BMP-3HEL (όπως ακριβώς συνέβη και με τις FREMM).

Ήδη στην απόφαση διάλυσης της προηγούμενης επιτροπής αναφερόταν ότι έπρεπε να συνταχθεί έκθεση που να σημειώνει τι μένει ακόμα από την διαπραγμάτευση να επιλυθεί από τη νέα επιτροπή.

Στην απάντηση αναφέρεται σαφώς αυτό που μόνο το defencenet.gr είχε υποστηρίξει όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαν για «Το τέλος του προγράμματος», ότι  «αποφασίστηκε ο τερματισμός του έργου της υφισταμένης επιτροπής (σ.σ. της ΓΔΑΕΕ) διαπραγματεύσεων και η εκ νέου συγκρότηση της στο μέλλον στο πλαίσιο της νέας διακρατικής συμφωνίας».

Βέβαια κατά την συνήθη τακτική διαπραγμάτευσης αναφέρεται ότι «Το ΓΕΣ εξετάζει και όλες τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν διεθνώς σε σχέση με τεθωρακισμένα οχήματα», αλλά αυτό έχει περισσότερο θεωρητική σημασία και αφορά την διαπραγματευτική συμπεριφορά του υπουργείου, παρά πρακτική, αφού στην απάντηση ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια η διακρατική δέσμευση που υπάρχει και η πολιτική διαπραγμάτευση που υπάρχει σε εξέλιξη. 

Ο υπουργός (σε μία απάντηση που συνέταξε όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του υπουργείου, ο πρέσβης Γιώργος Χρονόπουλος που έχει αναλάβει την διαχείριση του προγράμματος εδώ και ένα χρόνο) είναι αρκετά λεπτομερής στην απάντησή του και μάλιστα αποκαλύπτει (ως μη όφειλε...) την έλευση στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου του πανίσχυρου άνδρα των ρωσικών εξοπλισμών και εξ απορρήτων του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαδίμηρου Πούτιν, του Μιχαήλ Δημήτριεφ, υφυπουργού-επικεφαλή της Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι Ρώσοι πάντως δεν είναι συνηθισμένοι καθαρά για λόγους ασφαλείας να ανακοινώνουν τόσο ενωρίς τις κινήσεις του Μ.Δημήτριεφ, ενώ πιθανότατα θα ζητηθεί να ξεκαθαριστεί και το θέμα του τι ακριβώς λύσεις «εξετάζει το ΓΕΣ».

Ας δούμε ολόκληρη την απάντηση, καθώς και την ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ιωάννη Κοραντή:


"Παρασκευή, 31 Δεκ 2010 

Φ.900α/8251/11448/31 Δεκ 2010

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής  προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τη προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων TOMA BMP σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Κατά την επίσκεψή μου στη ρωσική ομοσπονδία την 30η Μαρ. 2010 και τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Άμυνας και τον αρμόδιο Υφυπουργό-Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, παρουσιάστηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα αυτή τη περίοδο και επισημάνθηκε η δυσκολία της χώρας να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα για το έτος 2010.

Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε με τη ρωσική πλευρά η σύναψη νέας Διακρατικής Συμφωνίας-Πλαίσιο και η επανεξέταση συγκεκριμένων όρων της προμήθειας των TOMA BMP-3 (σ.σ.: αναφέρεται στην τροποποίηση-απάλειψη των ρητρών και των εγγυητικών προκειμένου να μειωθεί το κόστος).

Τελικά αποφασίστηκε ο τερματισμός του έργου της υφισταμένης επιτροπής διαπραγματεύσεων και η εκ νέου συγκρότηση της στο μέλλον στο πλαίσιο της νέας διακρατικής συμφωνίας.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρμόδιο Υφυπουργό-Επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας προκειμένου να συντονισθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα όσα σημειώθηκαν προηγουμένως.

Παραλλήλως, το ΓΕΣ εξετάζει και όλες τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν διεθνώς σε σχέση με τεθωρακισμένα οχήματα προκειμένου η χώρα μας να διαπραγματεύεται και να αποφασίσει αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα και χρήσιμα στοιχεία."


Και η ερώτηση στις 13-12-2010 του βουλευτή του ΛΑΟΣ:


"Πριν από 2 εβδομάδες ανακοινώθηκε η απόφαση της ΓΔΑΕΕ να διαλύσει την Επιτροπή διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προμήθειας 450 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP. Η απόφαση αυτή έτυχε αμφίσημων ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση, με την ενέργεια αυτή μεταδίδει ένα μήνυμα στην ρωσική πλευρά, που μάλλον θα πρέπει να την προβληματίσει, ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός κ. Πούτιν, μέσω ειδικού απεσταλμένου του, είχε προτείνει την πληρωμή σημαντικού ποσοστού του ανωτέρω υλικού μέσω εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανανεωμένες προτάσεις της Γερμανίας να μας προμηθεύσει 422 μεταχειοισμένα ΤΟΜΑ Marder 1Α 3.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Πώς ακριβώς έχει η κατάσταση; Διάλυση της διαπραγματευτικής ομάδας σημαίνει αντικατάστασή της με άλλα άτομα, αναστολή, στην καλύτερη περίπτωση, των διαπραγματεύσεων, ή ρήξη, στην χειρότερη, του προγράμματος με την ρωσική πλευρά;
2. Με δεδομένη την μέχρι τούδε εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη, οικονομικά και εθνικά, εμπειρία μας από την γερμανική στάση ως προς την προμήθεια εξοπλισμών, πώς αντιμετωπίζει την προαναφερθείσα γερμανική προσφορά;"

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: E.Βενιζέλος: "Το πρόγραμμα των BMP-3HEL συνεχίζεται κανονικά" - Νέα επιτροπή διαπραγματεύσεων
E.Βενιζέλος: "Το πρόγραμμα των BMP-3HEL συνεχίζεται κανονικά" - Νέα επιτροπή διαπραγματεύσεων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGfiKumYRllNzBZAXW3cVmsOAdRXA8SjGS2g9pEnsR6aWvcYuBxtQH2XW6dF5iQhkxI-aaAPLAEdJRJfVSjE3-t71txwmc0u5ZK4XCr_y8yj9ajbdOhuZzCxEeX9TUqdkdIyYunmRg8jhT/s320/BMP3s2s.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGfiKumYRllNzBZAXW3cVmsOAdRXA8SjGS2g9pEnsR6aWvcYuBxtQH2XW6dF5iQhkxI-aaAPLAEdJRJfVSjE3-t71txwmc0u5ZK4XCr_y8yj9ajbdOhuZzCxEeX9TUqdkdIyYunmRg8jhT/s72-c/BMP3s2s.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/01/e-bmp-3hel.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/01/e-bmp-3hel.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy