Επίτιμο δημότη του δήμου Ρεθύμνου ανακήρυξε χθες τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ Φράγκο Φραγκούλη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εκφράζοντα...
Επίτιμο δημότη του δήμου Ρεθύμνου ανακήρυξε χθες τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ Φράγκο Φραγκούλη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εκφράζοντας τη βαθιά εκτίμηση του στην προσφορά του, στην προάσπιση τόσο των εθνικών συμφερόντων της χωράς όσο και στην καθοριστική του συμβουλή στη λειτουργία του στρατιωτικού μουσείου Χρωμοναστηρίου. Πρόκειται για ένα αίτημα του τοπικού συμβουλίου Χρωμοναστηρίου που υπεβλήθη στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου το οποίο το αγκάλιασε και με ομόφωνη απόφαση του υλοποίησε χθες το βράδυ σε μια επίσημη τελετή παρουσία πλήθος κόσμου, αρχών, φορέων, εκκλησίας, εκπροσώπων του στρατού και σωμάτων ασφαλείας.
Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Χρωμοναστηρίου, του συλλόγου Χρωμοναστηριανών «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ», αλλά και ο δήμαρχος Ρεθύμνου στη διάρκεια των χαιρετισμών τους εξήραν το έργο του αρχηγού του Γ.Ε.Σ αναφέροντας την καθοριστική του παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα τη λειτουργία του μουσείου το οποίο ο Φράγκος Φραγκούλης δεσμεύτηκε θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα εκθέματα.
«Ο δήμος Ρεθύμνου, καταθέτοντας τη βαθιά του εκτίμηση και σεβασμό για τη συνολική σας προσφορά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας,
· τη συμβολή σας στην αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων στον τομέα της Εθνικής μας Άμυνας σε συμμαχικές και μη χώρες μέσω των διπλωματικών σας ικανοτήτων και του υψηλού μορφωτικού σας επιπέδου,
· τη δυναμική υπεράσπιση εκ μέρους σας των υψηλών ιδανικών της για τα οποία η χώρα μας έχει ματώσει όπως η Ελευθερία και την αδιασάλευτη επιμονή σας στο Δίκαιο και το Αληθινό.
· την παραδειγματική σας ηθική, στρατιωτική και επιστημονική σας διαδρομή,
· την καθοριστική συμβολή σας στην ίδρυση και λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνης
Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, σας καλούμε να δεχθείτε την κατάθεση της ευγνωμοσύνης μας για τη σπουδαία προσφορά σας στον τόπο μας. Σας προσκαλούμε να σμίξετε νοερά με τους Κρήτες προγόνους σας, το Σφακιανό παππού σας τη μνήμη και την αυταπάρνηση του οποίου τιμάται σταθερά με τη δράση σας, με την ευχή από τούτο το σμίξιμο να αναγεννηθεί η αγάπη σας για την Κρήτη που σας θεωρεί άξιο τέκνο της και σας εκτιμά» είπε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Γ.Ε.Σ Φράγκο Φραγκούλη καλώντας τον να δεχτεί την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Ρεθύμνου και να παραλάβει το κλειδί της πόλης, λέγοντας του:
«Οι θύρες του Ρεθύμνου θα είναι πάντοτε ορθάνοιχτες για σας, με την ελπίδα ότι με το συμβολικό αυτό κλειδί θα συνεχίσετε να ανοίγετε νέους ορίζοντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά και τις σφαλισμένες θύρες των χωρών του κόσμου προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη και την αγαστή συνεργασία τους με τη δική μας χώρα».
Βαθιά συγκινημένος, ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ Φράγκος Φραγκούλης, παρέλαβε το κλειδί του δήμου Ρεθύμνου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την τιμή που του έγινε και δεσμεύτηκε να είναι ακόμα πιο κοντά στον τόπο του Ρεθύμνου και μεταξύ άλλων είπε: «Εάν δεν ήταν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Σήμερα αισθάνομαι ότι έρχομαι κοντά στους συντοπίτες μου, ξαναβαπτίζομαι. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά, η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ο δήμαρχος με αιφνιδίασε, είπε τόσα πολλά που άρχισα να προβληματίζομαι. Με γεμίσατε ευθύνη κ. δήμαρχε για το χρέος προς την πατρίδα, το οποίο μου φαίνεται ότι είναι αβάσταχτο. Δεν αφήσατε τη διάσταση απλά της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, το απαραβίαστο των συνόρων, της προστασίας της ελευθερίας και των ηθικών αξιών που πρέπει να διακατέχουν αυτό τον τόπο. Στείλατε και άλλο μήνυμα, να βρούμε διόδους ώστε ο τόπος αυτός να ηρεμήσει και να οδηγηθεί και πάλι στην οικονομική ευρωστία και στη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γειτονικούς λαούς.
Πρέπει να φέρουμε κοντά μας τους γείτονες, ακόμα και αυτούς που είναι αλλόθρησκοι. Για τον αρχηγό μου τον κ. Παραγιουδάκη περάσαμε πολλές ώρες μαζί. Είναι ένας ηγέτης Κρητικός που όταν τον έχεις δίπλα σου μαθαίνεις, μορφώνεσαι και αποφασίζεις πλέον να γίνεις ακόμα πιο εργατικός, ακόμα πιο επαγγελματίας. Η Κρήτη με γοήτευε και με γοητεύει, οι άνθρωποι της με κάνουν να αισθάνομαι διαφορετικός και θέλω να πω ότι αυτή η ανθρωπιά, οι ανθρώπινες σχέσεις που αναλύθηκαν από τον δήμαρχο και τους άλλους ομιλητές με υποχρεώνουν να υποκλιθώ μπροστά τους. Και δεν το κάνω ούτε για να χαϊδέψω αυτιά αλλά τέτοιου είδους βαθιά φιλοξενία και αγνότητα δυστυχώς σε πολλά μέρη της πατρίδας μας τα έχουμε χάσει.
Οι Κρητικοί είναι μπροστά, είναι άντρες, είναι κοπέλια. Μεραρχία Κρητών, αερομεταφερόμενο τάγμα στο Ρέθυμνο, διότι έχουμε ανάγκη από αυτή τη λεβεντιά από αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που έχουν πίστη, που έχουν όραμα. Και αυτό το μουσείο πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Μανούσος Παραγιουδάκης δεν θα γινόταν ποτέ. Τα έκανε όλα σε ταχύτατο χρόνο και εμείς απλά το εμπλουτίσαμε. Θα σας φέρω τον αρχηγό, τον αντίστοιχο μου στην Ιταλία, ο οποίος κατά συγκυρία είναι Ενετός και θα έρθει εδώ στο Χρωμοναστήρι διότι μου ζήτησε να αδελφοποιήσουμε τα μουσεία της πατρίδας μας. Εκεί ο στρατός έχει την ευθύνη όλων των μουσείων. Θα εμπλουτίσουμε το μουσείο ακόμα περισσότερο».
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νίκος Δεληγιαννάκης, έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η αναστήλωση ολοκληρώθηκε το 2003 και το μουσείο ήταν έτοιμο να δεχτεί τα εκθέματα του, δυστυχώς όμως τα επόμενα χρόνια δεν έγινε καμιά προσπάθεια από τους αρμόδιους και το καλύτερα αναστηλωμένο κτίριο της Μεσογείου εγκαταλείπεται στην τύχη του, παρά τις αγωνίες και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι το 2010 οπότε και επιστέφτηκε το μουσείο ο Φράγκος Φρακγούλης. Με την προσωπική του σφραγίδα ξεκίνησε άμεσα η λειτουργία του ενώ μέχρι σήμερα παρακολουθεί από κοντά τόσο τη λειτουργία, τα εκθέματα όσο και τις λειτουργικές του ανάγκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκθεσιακό υλικό με ιδιαίτερα ιστορική άξια άριστα κατανεμημένο καλύπτει όλες τις πτυχές της ιστορίας μας από την επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Η δυνατότητα του χώρου να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, η αίθουσα Η/Υ, η βιβλιοθήκη, ο συνεδριακός χώρος, τα αντίγραφα αρχαίων παραστάσεων, αναδεικνύουν το μουσείο του Χρωμοναστηρίου σε ένα από τα καλύτερα».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου Χρωμοναστηρίου Χρυστάλλα Παραγιουδάκη στο χαιρετισμό της είπε μεταξύ άλλων: «Για μας ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Χρωμοναστηρίου και μαζί με τον αρχηγό του στρατού τιμάται το επιτελείο του στρατού που με το μεγάλο έργο του, της ιδρύσεως και της λειτουργίας του στρατιωτικού μουσείου προβάλλει το Χρωμοναστήρι και το Ρέθυμνο στο πανελλήνιο. Η μνήμη μας γυρίζει 13 χρόνια πίσω όταν η κοινότητα του χωριού δώρισε το υπό κατάρρευση κτίριο στο Γ.Ε.Σ. Παρά τις δυσκολίες ο στρατός θα κατάφερνε να το αναστηλώσει και να το μετατρέψει σε στρατιωτικό μουσείο. Τρία χρόνια αργότερα, αρχές του 2003 ο στρατός παρέδιδε στον τόπο μας ένα αριστούργημα. Γράφτηκε ότι είναι το καλύτερο αποκατεστημένο κτίριο στη Μεσόγειο. Τα επόμενα βήματα ήταν να τεθεί σε λειτουργία.
Οι αξιωματικοί που κατά καιρούς είχαν τοποθετηθεί προσπαθούσαν να το προστατέψουν. Στο σε αχρησία μουσείο έμειναν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού. Το 2010 μετά από επτά χρόνια αδράνειας ο Φράγκος Φργκούλης επισκέφτηκε το κτίριο και όλα άλλαξαν σε ελάχιστο χρόνο με υψηλής στάθμης μουσειακό υλικό και πάρα πολλά εκθέματα τα οποία εμπλουτίζει συνεχώς με αποτέλεσμα αυτό να συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χώρας και το χωρίο να προβάλλεται και να αναπτύσσεται».
Ο Γιάννης Μαραγκάκης αντιπρόεδρος των αποδήμων Χρωμοναστηριανών τόνισε: «Σας εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για το προσωπικό ενδιαφέρον να λειτουργήσει αυτό το μουσείο. Ο δήμος μας σας τιμά με αυτή την εξαιρετική πράξη ως επίτιμο δημότη. Σας ταιριάζει αυτή η πόλη αρχηγέ γιατί ταιριάζει με τη δική σας πορεία, την σπουδή, τα γράμματα και τις τέχνες».
Χαιρετισμό απέστειλε και ο υφυ πουργός προστασίας του πολίτη Μανώλης Όθωνας σημειώνοντας την ουσιαστική συμβολή του αρχηγού του Γ.Ε.Σ στη λειτουργία του στρατιωτικού μουσείου Χρωμοναστηρίου. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι εξαιρετική η τιμή που αποδίδετε, κύριε δήμαρχε, σε έναν από τους πιο άξιους άνδρες του Ελληνικού Στρατού, η γνώση και η εμπειρία του οποίου τον καταξίωσαν και τον αξίωσαν να υπηρετεί μέχρι σήμερα τη χώρα μας από την καίρια θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μία φορά δημοσίως την εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπο του αξιότιμου Αρχηγού και να τον συγχαρώ θερμά για τη σημερινή ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ρεθύμνου, και φυσικά για τη συνολική του προσφορά στην πατρίδα μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Περισσότερο δε, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, που αποτελούν άθροισμα, πιστεύω, όλων των συναισθημάτων των Ρεθεμνιωτών, για την καθοριστική του συμβολή στη δημιουργία του Στρατιωτικού Μουσείου του Χρωμοναστηρίου. Προσφορά που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα εκ μέρους του με τον διαρκή εμπλουτισμό της συλλογής του μουσείου. Το όραμα του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη, η δική σας προσπάθεια, κύριε δήμαρχε, και η συνεισφορά του αξιότιμου κυρίου αρχηγού στην ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού αυτού συμπλέγματος, γέννησαν έναν πολυχώρο πολιτισμού, που έχει αναδείξει την περιοχή και αποτελεί πραγματικά μία πηγή θετικών μηνυμάτων και ωφέλιμων επιδράσεων, που διοχετεύονται σε μια κοινωνία, που διέρχεται κρίση σε όλους τους τομείς.
Είμαι βέβαιος, ότι η σημερινή ημέρα θα σταθεί η αφορμή για να αισθανθεί ακόμη περισσότερο τη φιλοξενία και την ευγνωμοσύνη μας. Άλλωστε, η αξία και η ικανότητά του επιβραβεύονται καθημερινά από την κοινωνία. Θα ήθελα να ευχηθώ στον αξιότιμο αρχηγό του Γ.Ε.Σ ό,τι καλύτερο στη σταδιοδρομία του και στην προσωπική του ζωή, υγεία και δημιουργικότητα».
«Η πόλη μας καλωσορίζει και τιμά σήμερα σε τούτο τον ιστορικό χώρο, το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνης, ένα διακεκριμένο στρατιωτικό, ακαδημαϊκό και άνθρωπο που υπηρετεί την πατρίδα αλλά, κυρίως, τις ηθικές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά με ευσυνειδησία, φιλοπατρία, εντιμότητα και αξιοσύνη.
Ο αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος είναι από τους ανθρώπους για τους οποίους η Κρήτη δικαίως αισθάνεται υπερήφανη». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος καλωσόρισε στην χθεσινοβραδινή τιμητική εκδήλωση τον τιμώμενο της πόλης του Ρεθύμνου, προσθέτοντας:
«Το Μουσείο δεν θα λειτουργούσε αν δεν μεσολαβούσε ο αξιότιμος αρχηγός Γ.Ε.Σ του οποίου η προσωπική παρέμβαση ήταν καταλυτική στην απεμπλοκή μιας γραφειοκρατικής μεν αλλά ουσιαστικής διαδικασίας που παρεμπόδιζε την αξιοποίηση της Βίλας Κλόντιο για την οποία το Γ.Ε.Σ είχε ήδη χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα την αναστήλωσή της».
Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του αρχηγού του Γ.Ε.Σ αλλά και στις οικογενειακές του καταβολές, ο δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε:
«Πίσω από τον τίτλο και το αξίωμα υπάρχει πάντα ο άνθρωπος. Που κρίνεται πολύ περισσότερο γι’ αυτά που τελικά κάνει απ’ ό,τι για όσα λέει. Μελετώντας τις αναφορές που έχουν γίνει στην προσωπικότητα του αρχηγού του Γ.Ε.Σ, συνομιλώντας με αξιόλογους και αξιόπιστους ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά και κρίνοντας από την προσωπική μου συνεργασία μαζί του, την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα και τη γενναιοδωρία με την οποία ανταποκρίθηκε σ’ ένα χρονίζον αίτημα του Ρεθύμνου, αυτό της λειτουργίας του στρατιωτικού μουσείου, αβίαστα προκύπτει η ασφαλής εκτίμηση πως πρόκειται για έναν ευαίσθητο, ευγενικό, μειλίχιο και προσηνή άνθρωπο.
Επιπλέον γνωρίζουμε ότι είναι πολύ υπερήφανος για την καταγωγή του. Ο παππούς του ήταν πράγματι ένας ηρωικός Σφακιανός που αποκηρύχθηκε επειδή αντιστάθηκε γενναία και με αυτοθυσία στους Τούρκους γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Κρήτη και να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Βόρειο Ελλάδα. Εκεί στην ακριτική Κομοτηνή γεννήθηκε και ανατράφηκε ο στρατηγός. Την προσωπικότητά του σμίλευσαν η κρητική παλικαριά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού που χαρακτηρίζει τους ακρίτες».
Σχετικά με τις ακαδημαϊκές γνώσεις του αρχηγού του Γ.Ε.Σ, ο κ. Μαρινάκης είπε μεταξύ άλλων:
«Οι ακαδημαϊκές του γνώσεις τιμούν τη χώρα μας που εκπροσωπείται επάξια από τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ σε σημαντικές συναντήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και σε Συνόδους που αφορούν την Άμυνα σε χώρους που δεν ομιλείται η ελληνική. Ο τιμώμενος είναι απόφοιτος της νομικής σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ μετά τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Τις μειονότητες στην Τουρκία», η οποία διήρκησε έξι χρόνια και χαρακτηρίστηκε από ειδικούς στο χώρο των γραμμάτων ως μια πρωτότυπη και υψίστης εθνικής σπουδαιότητας εργασία, αναγορεύτηκε διδάκτορας Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Μιλά άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες: την αγγλική, τη ρώσικη και την τουρκική ενώ προσφάτως συνέγραψε το ιστορικό βιβλίο «Χωρίς Ιππείς».
Αναφορά όμως έκανε ο δήμαρχος και στην στρατιωτική διαδρομή του κ. Φραγκούλη, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η στρατιωτική του σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται λαμπρή από τους ανωτέρους του. Σε κρίσιμες για την πατρίδα περιόδους, όπως η τριετία 1998-2001, υπηρέτησε στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα ως ακόλουθος Άμυνας, αποδίδοντας άριστο έργο ενώ ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών.
Είναι γνωστή εξάλλου η άποψη του για την ιστορική, όπως την αποκαλεί, αναγκαιότητα διατήρησης καλών σχέσεων με τη γειτονική μας Τουρκία. Ο ίδιος επιστρατεύοντας την αποδεδειγμένα εκπληκτική διπλωματική του ικανότητα έχει καταφέρει να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα.
Η στρατιωτική διπλωματία του αρχηγού του Γ.Ε.Σ και η υψηλή μαχητική και επιχειρησιακή του ικανότητα ξεδιπλώνονται στα πολλά και σημαντικά για την άμυνα της χώρας μας ταξίδια του στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρες με ιδιαίτερη γεωπολιτική αλλά και στρατιωτική σημασία όπως είναι το Αφγανιστάν, η Ιορδανία, το Κόσσοβο όπου μέσω των επαφών που έχει με τους εκεί επικεφαλής στρατιωτικών δυνάμεων ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης προάγει με τις παρεμβάσεις του την εικόνα του Ελληνικού Στρατού και τροφοδοτεί την προοπτική μελλοντικών συνεργασιών.
Ταπεινός και μετριόφρων, συνεχίζει να τιμά, να σέβεται και να συμβουλεύεται πρώην ανωτέρους του όπως το συντοπίτη μας επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσο Παραγιουδάκη».
Η σημασία του Στρατιωτικού Μουσείου για το Ρέθυμνο
Αναφορά στη σημασία του Στρατιωτικού Μουσείου για το Ρέθυμνο, έκανε ο Γιώργος Μαρινάκης, που τόνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν χώρο προσέλκυσης επισκεπτών αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τόπου.
«Δεν είναι απλά ένα ακόμη μουσείο για τις σχολικές εκδρομές και μέσο προσέλκυσης ξένων επισκεπτών. Είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίο αναβαπτιζόμαστε όλοι: οι έχοντες μνήμες από περιόδους που οι Έλληνες έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και αυτοθυσίας στους αγώνες για την ελευθερία αλλά και οι νέοι μας που, μέσα από τη βιωματική κατά κάποιο τρόπο γνώση της ιστορίας, καλλιεργούν τα ψυχικά εφόδια που χρειάζονται για να πορευτούν με αξιοπρέπεια στη ζωή. Παράλληλα, επικαιροποιεί τη σταθερή μέσα στο χρόνο συμβολή του στρατού τόσο στην ιστορία όσο και τον πολιτισμό μας.
Είναι ένας χώρος που ευνοεί τις κοινωνικές συνευρέσεις μας αφού συχνά φιλοξενεί αξιόλογες κοινωνικές και πολιτιστικές διοργανώσεις εγνωσμένου κύρους. Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που μεταξύ άλλων υποδηλώνει την αντίληψη που έχουμε για τη διαχείριση των μνημείων μας που είναι πολλά και διάσπαρτα σε όλο το νομό.
Παράλληλα, η παρουσία ενός τόσο σύγχρονου και άριστα οργανωμένου μουσείου προσέφερε μια ουσιαστική αναπτυξιακή ανάσα στο Χρωμοναστήρι όσο και σε ολόκληρο το νομό. Η επισκεψιμότητα του οικισμού, ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και φιλοξενεί αξιόλογες λαογραφικές και παραδοσιακές γωνιές που υποστηρίζονται με μεράκι από τους ντόπιους, αυξήθηκε, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω αειφόρας ανάπτυξής του ενώ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για του υπόλοιπους οικισμούς του Ρεθύμνου που επίσης διαθέτουν εξαιρετικά ενετικά κτίσματα και φυσικό πλούτο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Προσφορά του αρχηγού Γ.Ε.Σ στο Ρέθυμνο
Η συμβολή του αρχηγού του Γ.Ε.Σ στη δημιουργία και λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνης είναι όχι απλά σημαντική αλλά καθοριστική. Είδε με πολύ αγάπη αυτήν την προσπάθεια, που είχε μείνει στην μέση, πρόθυμα και αθόρυβα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να ολοκληρωθεί και σήμερα να είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην προσφορά του αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη, έκανε χθες βράδυ εκτενή αναφορά στο ιστορικό του μουσείου, λέγοντας:
«Το ενετικό κτίσμα η «Βίλα Κλόντιο», στην οποία στεγάζεται το μουσείο σήμερα ήταν κυριολεκτικά ένα ερείπιο. Το 1998, η Κοινότητα Χρωμοναστηρίου δώρισε το κτίσμα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου, αφού αναστηλωθεί, να λειτουργήσει ως στρατιωτικό μουσείο.
Το 2006, το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Για την αναστήλωσή του, η οποία μάλιστα απέσπασε τις θερμότερες κριτικές σε τέτοιο βαθμό ώστε η «Βίλα Κλοντιο» να θεωρείται ως το καλύτερα αναστηλωμένο ενετικό κτίσμα της Μεσογείου, το Γ.Ε.Σ δαπάνησε ένα μεγάλο ποσό με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα πληρούσε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει και να εκθέσει στρατιωτικό υλικό, θα ήταν επισκέψιμο από το κοινό και θα αναβάθμιζε τη δωρήτρια περιοχή.
Όμως, δύο χρόνια μετά την αναστήλωσή του, η Βίλα «Villa Claudio» παρέμενε κλειστή και αναξιοποίητη.
Οι προφορικές παραστάσεις αλλά και τα υπομνήματα που στείλαμε στους αρμόδιους υπουργούς τόσο εμείς ως δήμος όσο το Δ.Σ της τοπικής κοινότητας Χρωμοναστηρίου δυστυχώς δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Και ήταν πραγματικά θλιβερό διότι στο στάδιο που είχε φτάσει η διαδικασία δεν έμενε παρά να διατεθεί το πολύτιμο υλικό που είχε διαχωριστεί από το πολεμικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από άλλους χώρους του Στρατού για να τοποθετηθεί στο μουσείο αυτό. Για να ολοκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία αξιοποίησης έλειπε μόνο η βούληση της ηγεσίας να μεταφέρει αυτό το υλικό και να το εκθέσει στο Στρατιωτικό Μουσείο.
Μόλις ανέλαβε καθήκοντα ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ και στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνης η οποία διοργανώθηκε πέρυσι στο Ρέθυμνο για να απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον κ. Φράγκο για την ουσιαστική συμβολή του στην αποκατάσταση της ιστορικής τάξης που αφορά τη μετονομασία της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε «V Μεραρχία Κρητών», θέσαμε στον αρχηγό του Γ.Ε.Σ το αίτημα του Ρεθύμνου για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε το χώρο του σημερινού μουσείου κι έμεινε έκπληκτος από τη θαυμάσια δουλειά που είχε γίνει και τις εξαιρετικές δυνατότητες του χώρου. Αμέσως δραστηριοποιήθηκε, έστειλε το υλικό για να εκτεθεί, ξόδεψε χρήματα κι ενεργοποίησε το μουσείο το οποίο δίχως τη δική του παρέμβαση ίσως να ήταν ακόμη ένα κενός χώρος. Μάλιστα επίσπευσε σε τέτοιο βαθμό τις διαδικασίες ώστε τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν μόνο λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του, στις 21 Μαΐου 2010.
Δε σταμάτησε όμως εκεί αλλά συνέχισε και συνεχίζει ως σήμερα να στέλνει υλικό και να φροντίζει με πατρική αγάπη τη λειτουργία του μουσείου. Μόλις προχθές αγοράστηκε μετά από αναζήτηση κι εγκαταστάθηκε ένας ειδικός μηχανισμός ηλεκτρονικής ξενάγησης στους χώρους του μουσείου. Δικαίως λοιπόν θεωρείται ως το καλύτερο στρατιωτικό μουσείο στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε, χωρίς διάθεση υπερβολής, να γίνει το καλύτερο στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ γιατί πληρούνται όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί.
Τη φιλοδοξία μας αυτή εξάλλου ενθαρρύνουν και οι στρατιωτικοί μας που επισκέπτονται συχνά αντίστοιχα μουσεία σε άλλες χώρες και μας διαβεβαιώνουν πως το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου έχει τις προδιαγραφές να υπερβεί τα όρια της Περιφέρειας και να διεκδικήσει μια τέτοια πρωτιά λειτουργώντας ως πυρήνας ανάδειξης της ένδοξης ιστορίας του Έθνους μας εκτός των συνόρων του.
Ελπίζουμε το συγκινητικό ενδιαφέρον του Αρχηγού ΓΕΣ που ενισχύεται πάντα από την αγάπη ανθρώπων όπως ο εκλεκτός κ. Παραγιουδάκης Μανούσος για τον τόπο τους να παραμείνει ζωηρό και να συνεχίσει να μας προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράστασή του και σε αυτό τον ευγενή στόχο».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε κείνους που συνδράμουν για τη λειτουργία του μουσείου και παράλληλα ξεναγούν τους επισκέπτες στους χώρους του.
«Ας μην παραλείψουμε επίσης να τονίσουμε την πολύτιμη συνδρομή στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν αναλάβει την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου όπως είναι ο αντισυνταγματάρχης Κλάδος Ανδρέας-δ/ντης του μουσείου, οι κ.κ. Μαρκάκης Γιώργος και Μιχελάκης Μανόλης-ταγματάρχες και τρεις υπηρετούντες στο Στρατό με αξιόλογο μορφωτικό επίπεδο, ξενόγλωσσοι, οι οποίοι μεριμνούν για τις ξεναγήσεις στους χώρους του μουσείου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και τους συγχαίρουμε».
Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνης κατόπιν σχετικής εισήγησης του τοπικού συμβουλίου Χρωμοναστηρίου ενέκρινε ομόφωνα την ανακήρυξη του αρχηγού του Γ.Ε.Σ-αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη σε επίτιμο δημότη του Ρεθύμνου και όπως επεσήμανε αυτή ήταν η αφορμή διότι ο δήμος έλαβε υπ’ όψιν τη συνολικότερη προσφορά και δράση του κ. Φράγκου στην χώρα.
«Ο αρχηγός Γ.Ε.Σ Φραγκούλης Φράγκος τιμάται σήμερα ως εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Διπλωματία και στον ακαδημαϊκό χώρο, ως φιλόπατρις, που διαθέτει ανώτατη μόρφωση και υπερασπίζεται με πίστη, τιμή και ψυχή μέχρις αυτοθυσίας τα υψηλά ιδανικά» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.