Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκει...
Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή.
Απευθυνόμενος στην 3η συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό...
στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι όραμά του είπε είναι η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο συμβίωσης ε/κ και τ/κ. «Δεν πρέπει» είπε «να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την εισβολή, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση στο κυπριακό».
«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας» είπε, «είναι ο πρόεδρος που μπορεί να φέρει τη λύση από μέρους της ε/κ πλευράς, χρειάζεται όμως και από την άλλη πλευρά ένας ανάλογος ηγέτης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι έχει την δυνατότητα να αλλάξει. «Αυτή είναι η Τουρκία της οποίας θα κριθεί η ένταξη», υπέδειξε σημειώνοντας ότι όταν φτάσει η ώρα όλοι αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις θα δουν τα πράγματα διαφορετικά.
Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου από μέρους της Τουρκίας.
«Βρίσκομαι», όπως είπε «στο Ερζουρούμ, ένα μέρος όπου είναι γεμάτο συνειρμούς και κάνω έκκληση στον Ερντογάν να αποκαταστήσει τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν εναντίον Ρωμιών στο Ερζουρούμ». «Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα», είπε «είναι, η Τουρκία να αγκαλιάσει τις μειονότητες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας αυτή την περίοδο». Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι χρειάζεται να βασιστούν σε γερές βάσεις αρχών και καλής γειτονίας. «Πρέπει να λυθούν οι διαφορές στην υφαλοκρηπίδα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό θέμα στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε εντατικοποιημένες επαφές και οφείλουμε να καταβάλουμε προσπάθειες και να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο». Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις διαστάσεις: Η πρώτη είναι οι εσωτερικές διεργασίες, η δεύτερη είναι οι αντιστάσεις ορισμένων κρατών και η τρίτη είναι το κυπριακό.