Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, με την ''απαγορευτική'' λόγω των συνθηκών συνταξιοδότησης παραμονή των ...
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, με την ''απαγορευτική'' λόγω των συνθηκών συνταξιοδότησης παραμονή των στελεχών στην ενεργό υπηρεσία και πέρα των 25 ετών, τις μεταθέσεις και το ωράριο εργασίας, θίγει με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ.)
1. Η πρόωρη αποχώρηση των μελών των ΕΔ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που φαίνεται να έχει προβληματίσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο λαμβάνοντας διάφορα νομικά - κατασταλτικά μέτρα.
2. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα σχετικά, που αφορούν στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με το συνταξιοδοτικό και την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία τους, υπάρχουν όροι που καθιστούν απαγορευτική την αποστρατεία τους στα 25 χρόνια.
3. Είναι επιστημονικά και ορθολογικά αποδεκτό ότι, οι συνθήκες διαβίωσης - εργασίας (π.χ ωράριο, χώροι, μετακινήσεις) και οικογενειακοί λόγοι (π.χ εργασία συζύγων, συχνή αλλαγή κατοικιών, δυσπροσαρμοστικότητα των παιδιών σε κάθε νέο περιβάλλον, με επίδραση στην ομαλή ψυχική και μαθησιακή ανάπτυξή τους, κλπ) επηρεάζουν την απόφαση κάποιου να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία.
4. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως, μας γνωρίσετε προκειμένου εν συνεχεία να ενημερώσουμε τα μέλη μας, εάν:
α. Έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή από άλλο φορέα [π.χ Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)] κάποια αξιόπιστη στατιστική μέθοδος για τις/τους συζύγους των στρατιωτικών που να καταγράφει τυχόν ανεπάρκειες των κλασικών εργασιακών στατιστικών μεθόδων, οι οποίες μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο των εργασιακών συνθηκών των συζύγων, στην επιθυμία αποχώρησης των στρατιωτικών.
β. Έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες μετρήσεις των συνθηκών της αγοράς εργασίας και έχουν εφαρμοστεί σε κατάλληλο δείγμα που να επιτρέπει τη γενίκευση σε όλο τον πληθυσμό των συζύγων των στρατιωτικών.
γ. Έχει απασχολήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή τα Γενικά Επιτελεία το θέμα της επιβίωσης των οικογενειών των στρατιωτικών και εάν ναι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα των συζύγων των στρατιωτικών να εργάζονται για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.
δ. Επίσης, μετά την αφαίρεση της δυνατότητας όσων επιθυμούσαν να αποστρατεύονται στα 25 χρόνια, κυρίως λόγω οικονομικών – οικογενειακών δυσκολιών, υπάρχει πρόθεση σας περί περιορισμού των μεταθέσεων με νόμο, από τα 25 έως τα 35 χρόνια εργασίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους να μην οδηγούνται στην εξαθλίωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό σε συνδυασμό με το γεγονός της δημιουργίας γερασμένων στρατιωτικών διοικητών, επιτελών και άλλων στελεχών.
5. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μας χρειαστείτε.
6. Το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), προς τα οποία κοινοποιείται αντίγραφο του παρόντος, παρακαλούνται για την ενημέρωσή μας.
7. Το κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προς τα οποία αποστέλλεται το παρόν, παρακαλούνται για την κατά την κρίση τους υποβολή σχετικής ερώτησης στο Ελληνικό κοινοβούλιο, προς τα αρμόδια υπουργεία.