Ουδέποτε ετέθη από το ΝΑΤΟ ζήτημα μεταφοράς και εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη χώρα μας ή θέμα επανεγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην 11...
Ουδέποτε ετέθη από το ΝΑΤΟ ζήτημα μεταφοράς και εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη χώρα μας ή θέμα επανεγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην 116 ΠΜ.
Αυτά τόνισε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Ερώτηση 8174/22-12-2010 της Βουλής των Ελλήνων
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Νομού Αχαΐας μετά την εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του NATO που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη βάση του Αράξου στην Πελοπόννησο, όπου μέχρι το 2001 ήταν αποθηκευμένες 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ.
Όπως γνωρίζετε, η άσκηση αποσκοπούσε να δοκιμάσει τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορούσε στον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλάμβανε δε, όπως καλά γνωρίζετε σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες- «όλα με καθαρά τεχνικό στόχο» σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες.
Κύριοι υπουργοί, προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο η χρονική στιγμή, όσο και το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερη πρόθεση αναδιάταξης των πυρηνικών βάσεων του NATO στην Ευρώπη.
Όπως γνωρίζετε, σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, αναπόφευκτα θα υπάρξουν και συνέπειες: Αναγκαστικά ο Άραξoς θα στοχοποιηθεί και πάλι από τις ρωσικές στρατηγικές και αεροπορικές-πυρηνικές δυνάμεις σε μία αυτόματη διαδικασία που ακολουθείται και από τις δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις: Οι βάσεις NATO και Ρωσίας που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα στοχοποιούνται εκαtέρωθεν.
Μέχρι το 2001 «υπεύθυνες» για την βάση του Αράξου ήταν οι αεροπορικές βάσεις Τυ- 22Μ Backfire της Νότιας Ρωσίας και κυρίως τα ρωσικά υποβρύχια που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και περιπολούν στην Μεσόγειο.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
1. Θα γίνει εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου;
2.Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ανωτέρω άσκηση;
3. Σε περίπτωση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Αράξου ποια είναι η ελληνική εξωτερική διπλωματία και ποιο το όφελος για την ελληνική εξωτερική πολιτική;