Δυο τουλάχιστον κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη στην Τουρκία αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία μέσα στους επ...
Δυο τουλάχιστον κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη στην Τουρκία αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία μέσα στους επόμενους μήνες.
Το Αντιαρματικό Βλήμα Μέσου Βεληνεκούς OMTAS της ROKETSAN είναι το πρώτο από αυτά, έχοντας σχεδιαστεί για χρήση από οχήματα ή σε ανάπτυξη από τρίποδο.
Διαθέτει δυνατότητα άμεσης προσβολής ή πλήγματος στην οροφή του οχήματος όπου η θωράκιση είναι λεπτότερη. Διαθέτει επίσης δυνατότητα αυτόνομης καθοδήγησης fire-and-forget, όσο και διαμόρφωση ανανέωσης στοιχείων του στόχου fire-and-update με δυνατότητα επιλογής προ της εκτόξευσης.
Το OMTAS έχει επίσης την δυνατότητα βολής από περιορισμένους χώρους χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τους χειριστές, καθώς εκτινάσσεται από τον σωλήνα του με πεπιεσμένο αέριο πριν τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας του.
Το μεγαλύτερο UMTAS, ένα βλήμα μεγάλου βεληνεκούς έχει κεφαλή αισθητήρα υπερύθρων αλλά και ραδιοζεύξη για την αύξηση της πιθανότητας πλήγματος (που μοιράζεται με το OMTAS). Θα εξοπλίσει εξ’ αρχής τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T-129.
Και τα δύο βλήματα έχουν επίσης την δυνατότητα πρόσκτησης στόχου μετά την εκτόξευση, ενώ η πτήση προς αυτόν γίνεται με μονάδα αδρανειακής υποβοήθησης.
Αλήθεια θυμάται κανείς τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις για την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Κάπου μάλιστα στα γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ίσως υπάρχει ακόμη το πρόπλασμα του ελληνικού αντιαρματικού ARIS IV.
Θα λογοδοτήσει ποτέ κανείς… (ανευθυνο)υπεύθυνος;
Defence-point