Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες αναφέρει ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες της για απαιτήσεις στη λεγόμενη «Βόρειο Ή...
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες αναφέρει ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες της για απαιτήσεις στη λεγόμενη «Βόρειο Ήπειρο» και εδώ και χρόνια έχει αλλάξει τη στρατηγική της , με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.
Η διακοίνωση σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης της μελέτης αυτής, που στην πραγματικότητα δεν έχει δημοσιευθεί, εκτιμήθηκε ως ‘προδοσία’ από τα εθνικιστικά κόμματα, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι για χάρη των οικονομικών συμφερόντων, πουλά τα συμφέροντα «των αδελφών μας βορειοηπειρωτών».
Σύμφωνα με πηγές που αναφέρονται στη γνωστή ελληνική εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε το ΕΛΙΑΜΕΠ, και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, να μελετήσει τις δυνατότητες μιας συγχώνευσης της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευκαιρίες της Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.
Μια ομάδα 12 εμπειρογνωμόνων, ως επί το πλείστον διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, ήρθαν στην Αλβανία για να δουν τι μπορεί να επιτευχθεί σε μια ειρηνική ενοποίηση της λεγόμενης «Βόρειας Ηπείρου» με την Ελλάδα.
Οι αναφορές που προκύπτουν από μια μυστική έκθεση που δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ, που σχετίζεται με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, λέγουν για το σκοπό αυτό πήγε στην Αθήνα ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Αλέξανδρος Μαλλιάς και με προτροπή του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διαταραχθεί από μια ένωση της ‘Βορείας Ηπείρου’ καθώς καθίσταται εντελώς αδύνατη η συνεννόηση με τους τσάμηδες, ώστε να ενταχθούν στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, η μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ προτείνει οι ελληνικές επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, θα πρέπει να διεισδύσουν βαθιά στην οικονομία της γειτονικής χώρας.
Αλλά αυτό ακριβώς μπορεί διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να ξυπνήσει και να αυξήσει υποψίες για εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στην νότιο Αλβανία.
Όπως επισημαίνεται, από το ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, στην Αλβανία έχουν επενδυθεί 600 εκατομμύρια δολάρια από το έτος 2000 και περίπου το 95% του ποσού αυτού επενδύεται στις περιοχές Τιράνων-Δυρραχίου και μόνον το 5% στην λεγόμενη περιοχή «Βόρειος Ήπειρος».
Θα πρέπει, πραγματικά, να σημειωθεί ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία, εργάζεται, σχεδόν αποκλειστικά, αλβανικό προσωπικό, εκπαιδευμένο σε ελληνικά πανεπιστήμια, ιδίως της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και είναι το προσωπικό που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας στα Τίρανα.
Πριν από ένα χρόνο, το εθνικιστικό κόμμα της Ελλάδας, το ΛΑΟΣ, συζητώντας με την ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, Γιώργο Παπανδρέου, τον κατηγόρησε ότι πουλάει τα ελληνικά συμφέροντα ευνοώντας της επιχειρήσεις σε βάρος «των αδελφών μας βορειοηπειρωτών».
Η δολοφονία ενός νέου στη Χιμάρα, το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε στην αύξηση των πιέσεων της Αθήνας προς τα Τίρανα, καθώς και ότι πριν από δύο μήνες μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, συνοδευόμενη από τον αδελφό του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τον Νίκο Παπανδρέου, συμμετείχε στα εγκαίνια του ελληνικού ιδιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων, αναφέροντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.
http://gdailynews.wordpress.com/2010/12/04/gazeta-shqip-%ce%b1%ce%bd%ce%ad%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf-%ce%b7-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ae%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%82/