« ‘Σλαβομακεδόνες’ στην Βουλγαρία δεν υπάρχουν σύμφωνα με το βουλγαρικό κράτος, αλλά εμείς ζητάμε μόνον να γίνει σεβαστή η εθνική ταυτότητά ...
« ‘Σλαβομακεδόνες’ στην Βουλγαρία δεν υπάρχουν σύμφωνα με το βουλγαρικό κράτος, αλλά εμείς ζητάμε μόνον να γίνει σεβαστή η εθνική ταυτότητά μας»
Αυτό τονίστηκε στο Πρίλεπ, σε εκδήλωση που έγινε για την 30η επέτειο της λειτουργίας της μόνης εφημερίδας στη σλαβομακεδονική γλώσσα στο βουλγαρικό Πιρίν, η οποία αποτελεί και διαθήκη του πάλαι ποτέ βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί δωρεάν, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, για ένα διάστημα, είχε κατασχεθεί.
Ο κύριος στόχος και σκοπός της εφημερίδας – όπως γράφει το δημοσίευμα- είναι να πει την αλήθεια για τη σλαβική ιστορία και τον πολιτισμό (σ.σ. που τον έχουνε βαφτίσει ‘μακεδονικό’).
«Οι άνθρωποι στη βουλγαρική κοινωνία, το βουλγαρικό κράτος και οι βουλγαρικές αρχές θα πρέπει να καταλάβουν ότι αγαπάμε τη συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο εκδότης της ‘Ναρόντνα Βόλια’, Γιαν Πιρίνσκι.
Οι σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία, στην περιοχή του Πιρίν, ζουν κάτω από τρομερή πίεση των αρχών, καθώς βιώνουν τις τεράστιες προπαγανδιστικές εκστρατείες τους, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.
«Φοβούνται να δηλώσουν ότι είναι σλαβομακεδόνες, αν και έχουν διαμαρτυρηθεί, δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από την κυβέρνηση των Σκοπίων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
« Δεν έχουμε καμία συνεργασία με την κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν έχουμε καμία βοήθεια εμείς εδώ, κι όμως ξέρουμε ότι (η κυβέρνηση των Σκοπίων) βοηθά πάρα πολύ τους αδελφούς μας στην Ελλάδα που έχουν το ‘Ουράνιο Τόξο’»δήλωσε ο Στόϊκο Γκεοργκίεφ μέλος του ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν και πρόσθεσε ότι «φοβόμαστε να πούμε ότι είμαστε σλαβομακεδόνες γιατί θα μας αποβάλλουν από την εργασία και δεν θα διδάξουν στα παιδιά μας».
«Συνέχεια λένε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση της Βουλγαρίας, δημοσιεύουν πληροφορίες καθημερινά, ότι δεν υπάρχουν ‘Μακεδόνες’», είπε ο Γκεόργκι Ραντούλφ, συνεργάτης της ‘Λαϊκής Θέλησης’ – ‘Ναρόντνα Βόλια’.
Οι σλαβομακεδόνες της Βουλγαρίας δήλωσαν ότι μελλοντικά στόχος είναι να κυκλοφορήσουν και άλλα τέτοια έντυπα, ώστε να διαδοθεί ο σλαβικός πολιτισμός στη Βουλγαρία.