Πανάκριβα αυτοκίνητα αφηµένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ενώ κάποια καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση των γειτονικών γκαράζ στο πρώην β...
Πανάκριβα αυτοκίνητα αφηµένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ενώ κάποια καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση των γειτονικών γκαράζ στο πρώην βασιλικό κτήµα του Τατοΐου
Γκρεμισµένες στέγες, παράθυρα και πόρτες που χάσκουν, έπιπλα σκουριασµένα, µούχλα και λειχήνες στις σκάλες, «ξεδοντιασµένες» κουπαστές.
Φθορά και εγκατάλειψη. Είναι η εικόνα που αντικρύζει όποιος φτάνει µέχρι το πρώην βασιλικό κτήµα του Τατοΐου, που έχει αποµείνει να θυµίζει σκιά του παλιού, γεµάτου αίγλη εαυτού του. Επτά χρόνια µετά την απόκτησή του από το ελληνικό ∆ηµόσιο, το Τατόι παραµένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και απρόσιτο στο ευρύ κοινό καθώςη έλλειψη επαρκούς φύλαξης δεν επιτρέπει την πρόσβαση στους επισκέπτες, για τηνασφάλεια τόσο τη δική τους όσο και του κτήµατος.Από τον πάγο ωστόσο φαίνεται ότι αρχίζει να το βγάζει το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού καθώς ήδη τίθεται σε εφαρµογή το πρόγραµµα συντήρησης των κινητών θησαυρών που βρίσκονται στο κεντρικό ανάκτορο. Περισσότερα από 3.500 αντικείµενα έχουν συντηρηθεί και φυλάσσονται σε κοντέινερ, ενώ τώρα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συµβούλιο Νεωτέρων Μνηµείων και 1.000 τ.µ. επιπλέον αποθηκευτικών χώρων που θα πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες και θα επιτρέψουν στους συντηρητές της ∆ιεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνηµείων (∆ΣΑΝΜ)
να αδειάσουν εντός εξαµήνου το ανάκτορο και να το παραδώσουν στους αναστηλωτές.«Είναι θέµα ασφάλειας η εκκένωση του ανακτόρου από τα κινητά αντικείµενα, καθώς είναι ένα κτίριο που έχει πληγεί από τον σεισµό, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύµα και υποφέρει από την υγρασία», εξηγούν στα «ΝΕΑ» στελέχη της ∆ΣΑΝΜ.
Πίνακες, ρούχα, παιχνίδια, πορσελάνες, βιβλία, έπιπλα και έργα τέχνης είναι µόνο µερικές από τις κατηγορίες των αντικειµένων που θα δεχθούν τη φροντίδα των ειδικών, οι οποίοι εκτιµούν πως θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους έως το 2013 – υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί το κονδύλι του ενός εκατ. ευρώ απότο ΕΣΠΑ – καθώς ουδείς µπορεί να προσδιορίσει τον αριθµό των αντικειµένων που βρίσκονται ακόµη στο κεντρικό κτίριο µε αποτέλεσµα να ζητήσουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο βάσει του όγκου και όχι του αριθµού τους.
Η ροή της δουλειάς υπολογίζεται πωςστο εξής θα είναι απρόσκοπτη καθώς έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια 100.000
ευρώ από εθνικούς πόρους έως τα τέλη του χρόνου ώστε να µη µειωθεί ο ρυθµός του έργου των συντηρητώναπό την έλλειψη χρηµατοδότησης. Ωστόσο, η αχτίδα σωτηρίας φαίνεται να φωτίζει προς το παρόν µόνο τα αντικείµενα που βρίσκονται εντός του κεντρικού κτιρίου, ενώ οι άµαξες και τα αυτοκίνητα που διαλύονται µέρα µε την ηµέρα εξακολουθούν να παραµένουν στο έλεος του χρόνου και της φθοράς. Επίσης δεν προβλέπεται να συντηρηθούν άµεσα τα χιλιάδες αντικείµενα που βρίσκονται στοιβαγµένα στον στάβλο, καθώς θεωρείται πως οι συνθήκες είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν όπως εκείνα στο ανάκτορο.
http://nationalpride.wordpress.com/2010/12/15/%ce%be%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bb/