ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ Αποφασισμένος να κλείσει τα κάθε λογής «παραθυράκια» και να επιβάλει ένα διάφανο και ορθολογικό σύστημα σε ό,τι αφορά τη στελέ...
Αποφασισμένος να κλείσει τα κάθε λογής «παραθυράκια» και να επιβάλει ένα διάφανο και ορθολογικό σύστημα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Ε.Δ. είναι ο Ευ. Βενιζέλος, που απάντησε με σκληρό τρόπο στις φήμες για απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η αναστάτωση ξεκίνησε όταν φήμες έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες συνδυάζονταν και με τη δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει την αναγκαία αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει τη μείωση της «οροφής» στο προσωπικό -όπως έχει εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση- με κλείσιμο στρατοπέδων και «αποκεφαλισμό» ανωτάτων, καθώς η Ελλάδα συναγωνίζεται σε «Στρατηγούς» τις ΗΠΑ!
Οι ανώτατοι βέβαια είναι μερικές δεκάδες, οπότε τα βλέμματα στράφηκαν στους ΕΠ.ΟΠ., με δημοσιεύματα να προαναγγέλλουν τη μαζική απόλυσή τους προκαλώντας αναστάτωση στο στράτευμα. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε πως «για απολύσεις μόνιμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε», δίνοντας λαβή για υποθέσεις που αφορούσαν στο αβέβαιο μέλλον των ΕΠ.ΟΠ., αφού ως γνωστόν οι ΕΠ.ΟΠ. δεν είναι μόνιμοι, αλλά συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που έπειτα από εξετάσεις -και εφόσον υπήρχαν ανάγκες- μονιμοποιούνταν. Αυτά βέβαια στη θεωρία, καθώς στην πράξη αυτό που γινόταν ήταν η χωρίς ουσιαστικά κριτήρια μονιμοποίηση όσων είχαν καταφέρει να «τρουπώσουν» -όπως έλεγε και ο Κώστας Βουτσάς- με μοναδική προοπτική να συνεχίσουν να εργάζονται σε «βοηθητικές» εργασίες που δεν απαιτούσαν ουσιαστική εξειδίκευση.
Ο Ευ. Βενιζέλος είχε δείξει εδώ και μήνες πως αυτή η κατάσταση θα άλλαζε, όταν είχε εξαγγείλει το θεσμό των ειδικών εφέδρων οπλιτών, των φαντάρων δηλαδή που θα συνεχίζουν να υπηρετούν, με πολύ λιγότερα λεφτά από τους ΕΠ.ΟΠ., για κάποιους μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους. Απαντώντας λεπτομερώς και στις νεότερες φήμες, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «η δήλωσή μου, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε “επιβεβαίωση” της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ.! Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων. Με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η σχέση αυτού του νέου θεσμού με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος. Όσοι, συνεπώς, υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον, ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς. Η κρίση αυτή -όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης- μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια».
Όπως είναι προφανές, ο υπουργός δεν σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες για ψηφοθηρικές προσλήψεις, αλλά αντίθετα θέλει να ανεβάσει τον πήχη για να λήγει, όπως σε κάθε συμβασιούχο, η εργασιακή σχέση σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια και να προσλαμβάνονται όσοι επιθυμούν να εργαστούν και είναι αναγκαίοι. Μάλιστα, στο πλευρό του υπουργού έχουν σταθεί και σύνδεσμοι εφέδρων (ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ) που τονίζουν πως σύμφωνα με μελέτη τους, 25.000 ΕΠ.ΟΠ. κοστίζουν περί τα 420.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι κάθε είδους πρόσθετες αποζημιώσεις. Επίσης, οι έφεδροι προτείνουν να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία για να διαφυλαχτεί το αξιόμαχο του στρατεύματος, ενώ κατακρίνουν το θεσμό των ΕΕΦΟΠ καθώς, όπως λένε, απευθύνεται σε απελπισμένους νέους.
Ο εξορθολογισμός πάντως αναμένεται να συνεχιστεί και ήδη ακόμη μία κατηγορία ένστολου προσωπικού, οι ΕΜΘ, έχουν κληθεί να δηλώσουν αν επιθυμούν να μονιμοποιηθούν ή όχι. Όπως έλεγε ανώτατος αξιωματικός, η κατάσταση με αξιωματικούς από σχολές, αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών, υπαξιωματικούς διαφόρων κατηγοριών, ΕΠ.ΟΠ. κ.λπ. δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαιτείται να ξέρει κάθε στέλεχος από πού ξεκινάει μέχρι πού θα δικαιούται να φτάσει και για πόσο χρόνο θα παραμένει με βάση τις ανάγκες τις υπηρεσίας. Όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.