Απολύσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις! Περίπου 15000 Επαγγελματίες Οπλίτες κινδυνεύουν να δουν τη πόρτα της εξόδου από τις ΕΔ,με αφορμή την με...
Απολύσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις! Περίπου 15000 Επαγγελματίες Οπλίτες κινδυνεύουν να δουν τη πόρτα της εξόδου από τις ΕΔ,με αφορμή την μείωση της δύναμης του Στρατού Ξηράς από τις 90.000 που είναι σήμερα,στις 73.000 που προβλέπει η νέα δομή ,όπως έγραψε το Σάββατο το Onalert!
Τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ.Ο αρχηγός του οποίου αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για τις μειώσεις προσωπικού σε τόσο ,μεγάλο ποσοστό. Η μείωση των 17.000 δεν βγαίνει μόνο με τις παραιτήσεις και τις αποστρατείες στελεχών των ΕΔ,,όπως σωστά επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αλλά και της Ελευθεροτυπίας.
Έτσι η εύκολη λύση για να επιτευχθεί η μείωση του δυναμικού των ΕΔ είναι να μην ανανεωθεί η θητεία 11.300 Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς και άλλων 4000 που υπηρετούν σε ΠΝ και ΠΑ!
Ο Στρατός Ξηράς έχει προσλάβει από το 2001 ,17.000 ΕΠΟΠ από΄τους οποίους έχουν μονιμοποιηθεί οι 5700. Άλλους 8000 έχουν προσλάβει ΠΑ και ΠΝ με τους μισούς να έχουν μονιμοποιηθεί. Μέχρι σήμερα ένας ΕΠΟΠ, γινόταν μόνιμος μετά από επτά χρόνια υπηρεσίας και ο μόνος λόγος για να μην γίνει η μονιμοποίησή του,ήταν να μην επιθυμούσε ο ίδιος τη παραμονή του στο στράτευμα.
Ο θεσμός των ΕΠΟΠ, παρουσιάστηκε ως μεγάλο βήμα για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Στη πραγματικότητα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον χρησιμοποίησαν όπως,όπως για να καλύψουν τα τεράστια κενά επάνδρωσης που προκάλεσαν οι αλόγιστες και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό μειώσεις της στρατιωτικής θητείας και ταυτόχρονα –σε μεγάλο βαθμό- ως ρουσφέτι για τη κομματική τους πελατεία. Ακόμη κι έτσι όμως η ένταξή τους στις ΕΔ αποτελούσε τη μόνη λύση για να καλυφθούν οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς κυρίως.
Ο ισχυρισμός ότι αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν από το θεσμό των ΕΕΦΟΠ,δηλαδή των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών είναι εξαιρετικά αδύναμος. Τι είναι αυτός ο θεσμός; Όσοι νέοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους θα μπορούν αν το επιθμούν κι εφόσον δεν έχουν δουλειά να παρατείνουν τη θητεία τους από ένα εξάμηνο έως τρία χρόνια λαμβάνοντας ένα μισθό περίπου 600 ευρώ, χωρίς όμως να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κάτι σαν τα stage, δηλαδή μόνο που θα φοράνε και στολή!