Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο άνοιξε τα χαρτιά του σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Π...
Για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο άνοιξε τα χαρτιά του σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πάνος Μπεγλίτης σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, βάζοντας τέλος στην αγωνία στελεχών και συνταξιούχων του ΥΕΘΑ για νέα επώδυνα μέτρα.
Επίσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως τα οικονομικά μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις καθώς και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο του.
''Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξαν πραγματικά επώδυνες περικοπές μέχρι σήμερα. Μέχρι εκεί όμως. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Οι στρατιωτικοί είναι μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά δεν μπορούν να περικοπούν άλλο οι μισθοί ή οι συντάξεις. Ούτε τα επιδόματα, ούτε τα εκτός έδρας. Σε αυτά είμαστε αποφασισμένοι. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αν πάμε σε περαιτέρω περικοπές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς το έχουμε πει, το έχουμε υπερασπιστεί''.
''Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξαν πραγματικά επώδυνες περικοπές μέχρι σήμερα. Μέχρι εκεί όμως. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Οι στρατιωτικοί είναι μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά δεν μπορούν να περικοπούν άλλο οι μισθοί ή οι συντάξεις. Ούτε τα επιδόματα, ούτε τα εκτός έδρας. Σε αυτά είμαστε αποφασισμένοι. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αν πάμε σε περαιτέρω περικοπές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς το έχουμε πει, το έχουμε υπερασπιστεί''.
Για τα οικονομικά μέτρα:
Αυτά που είπε ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι αντιφατικά με αυτά που έχουμε πει ως κυβέρνηση και με αυτά που, μέχρι τώρα, έχει αναδείξει ως προτεραιότητες ο Πρωθυπουργός. Είναι γνωστό, το βιώνουμε καθημερινά, ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία οικονομικά, κοινωνικά.
Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύπλευρη κρίση και πρέπει να πούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, να καταρτίσεις έναν προϋπολογισμό κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Πολύ περισσότερο υπό το φως των διορθώσεων που επέφερε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και το οποίο είναι θετικό από τη μια πλευρά, γιατί κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αναξιοπιστίας της χώρας, αρνητικό απ’ την άλλη, γιατί επιβαρύνει ουσιαστικά τη συλλογική μας προσπάθεια για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού του 2011.
Επιμένουμε σε κάτι που είναι αναγκαίο για τη χώρα, όχι μόνο για την κυβέρνηση. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του δημοσίου, στο χώρο του κράτους, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν, ότι ο δημόσιος τομέας, το κράτος εν ευρεία έννοια, είναι ο παραγωγός αυτής της μεγάλης κρίσης, είναι ο παραγωγός της δημοσιονομικής εκτροπής.
Για τη μείωση δαπανών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Εμείς, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. έχουμε να κάνουμε σχετικά εύκολη δουλειά. Είμαστε απ’ τα Υπουργεία, για να μην πω είμαστε το μόνο Υπουργείο, που αθόρυβα, όλο το χρόνο, δουλέψαμε στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της μείωσης των αμυντικών δαπανών, τόσο στο λειτουργικό και επιχειρησιακό σκέλος, όσο και στο σκέλος των αμυντικών εξοπλισμών, συμβάλλοντας στη δημοσιονομική εξυγίανση, στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας.
Μιλάμε για δύο πράγματα. Καταρχήν μιλάμε για τον εξορθολογισμό και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ένα τεράστιο ποσό για Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το δεύτερο, μιλάμε για εξορθολογισμό στην κατεύθυνση της μείωσης αμυντικών δαπανών, στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών. Είναι γεγονός, ότι για τα μεγάλα προγράμματα εξοπλισμών, οι αποφάσεις δεν παίρνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχεις ένα βάθος χρόνου, έχεις κατανείμει τα ποσά προς πληρωμή σε ένα βάθος χρόνου που ξεπερνάει το 2018, 2020. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, έχεις και αμυντικά προγράμματα, προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού, τα οποία είναι αναγκαία για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είτε παγώνεις, είτε τα ανασχεδιάζεις, τα επαναπρογραμματίζεις για επόμενα χρόνια. Όμως και αυτό είναι μια σημαντική συμβολή του Υπουργείου μας.
Δουλεύουμε στην κατεύθυνση και ολοκληρώνουμε ένα σχέδιο εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέσα και από συγχωνεύσεις εργοστασίων, μέσα από ανακατανομή του προσωπικού, μέσα δηλαδή από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Για το προσωπικό που απασχολείται στο δημόσιο τομέα:
Στο Υπουργείο, έχουμε ζητήσει πάνω από 500 εργατοτεχνίτες, εξειδικευμένο εργατοτεχνικό και τεχνικό προσωπικό από τον ΟΣΕ, να έρθει για τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα έχουμε τη μετάταξη αυτή, η οποία θα είναι υποχρεωτική.
Έχουμε συνείδηση και αυτογνωσία συγχρόνως. Το μειώστε το δημόσιο δε σημαίνει ή δεν οδηγεί αναγκαστικά σε απολύσεις, για να μειωθεί αριθμητικά το δημόσιο.
Είναι υπό εξέταση, υπό μελέτη, μια σειρά από επιχειρήσεις. Πως θα οργανωθεί η παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια, εάν θα πάμε σε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις, ξένες επιχειρήσεις, εάν κομμάτια τους θα ιδιωτικοποιηθούν.
Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν προσεγγίσεις, όπως σας είπα, να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό, σε ένα δημόσιο τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντιπαραγωγικός και διακρινόταν από στοιχεία κακοδιαχείρισης, σπατάλης. Όλα αυτά θα τα περιορίσουμε. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά διαφωνώ με την αντίληψη που λέει ότι η μείωση του δημόσιου τομέα ισοδυναμεί με απολύσεις.
Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων:
Η εκτίμησή μου και πιστεύω ότι η εκτίμησή μας ως κυβέρνηση είναι ότι θα προχωρήσουμε, έχουμε την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και εξάλλου δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα, ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εκεί θα κριθούμε. Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το μεγάλο διακύβευμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε τους επόμενους μήνες. Δε θα χάσουμε χρόνο. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι. Ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες, πρέπει να τις κάνουμε.
Χαίρομαι που όλο και περισσότερο, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνειδητοποιούν την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις για να βγει η χώρα από την κρίση. Χαίρομαι διπλά, γιατί από μια αντιμνημονιακή ρητορική, συγκυριακού και αδιέξοδου χαρακτήρα, ενόψει των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, προχωράνε, θέλω να πιστεύω, πολύ πιο ειλικρινώς, σε μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση σε σχέση με τα οικονομικά θέματα και την πολιτική που πρέπει ν’ ακολουθηθεί.
Εμείς θα επιδιώξουμε πολιτικά με ειλικρίνεια, με αξιοπιστία, την ευρύτερη αυτή συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, γιατί πιστεύουμε, το έχει δείξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι αυτή η κρίση πρέπει μόνο με εθνικούς όρους και με την ευρύτερη συνεννόηση, να αντιμετωπισθεί και να την υπερβούμε συλλογικά.
Άρα λοιπόν, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα προχωρήσουμε, με αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Με ευρύτερες συγκλίσεις και συνεννοήσεις, που θα επιδιώξουμε. Έχουμε μια εθνική ευθύνη ως κυβέρνηση. Αυτή την ευθύνη, θα την υπερασπισθούμε και θέλω να πιστεύω ότι και τ’ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το θεσμικό του ρόλο και την πολιτική ευθύνη που πρέπει να το διακρίνουν, θ’ ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση του Πρωθυπουργού, πρόκληση για τη χώρα και το λαό.