Στην Τουρκία πρέπει να δοθεί η διοίκηση της πυραυλικής ασπίδας, αν αυτή εγκατασταθεί στα τουρκικά εδάφη, δηλώνει η Αγκυρα, ενώ προτάσσει και...
Στην Τουρκία πρέπει να δοθεί η διοίκηση της πυραυλικής ασπίδας, αν αυτή εγκατασταθεί στα τουρκικά εδάφη, δηλώνει η Αγκυρα, ενώ προτάσσει και άλλους όρους, όπως να μην κλείσει το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο στη Σμύρνη και να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η Τουρκία για τους πυραύλους «Πάτριοτ» που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο της ασπίδας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας προχθές αργά τη νύχτα από το Μπανγκλαντές, έκανε δηλώσεις και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της πυραυλικής ασπίδας.
«Εάν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο για τα εδάφη μας, τότε η διοίκηση πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί σε μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε», είπε ο Ερντογάν, δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση, η οποία είναι ίσως το πιο καυτό αντικείμενο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να πρόκειται για ΝΑΤΟϊκό ζήτημα, αλλά το όλο «παζάρι» εξελίσσεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Ηδη ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ.
Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» πάντως έγραψε χθες ότι η Αγκυρα θέτει δύο όρους. Ο πρώτος είναι να μην κλείσει το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Σμύρνη. Πρόκειται για ένα από τα στρατηγεία, το κλείσιμο των οποίων θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 18-19 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα. Στο πλαίσιο της αναδόμησής του το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να κλείσει 2 στρατηγικά, 3 επιχειρησιακά και 6 επιτελικά στρατηγεία, ένα από τα οποία είναι και αυτό της Σμύρνης και ένα άλλο αυτό της Λάρισας. Εχουν ήδη κλείσει 6 από τα 10 επιχειρησιακά κέντρα που διέθετε, όπως αυτό στο Εσκίσεχιρ της Τουρκίας, οι αρμοδιότητες του οποίου μεταβιβάστηκαν σε αυτό της Λάρισας».
Στις 4 Νοεμβρίου η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει αποκλειστική ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στην οποία αναφερόταν ότι «η Τουρκία θέλει να φιλοξενήσει το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο. Οι προσπάθειές μας και η βούλησή μας, όσον αφορά το στρατηγείο Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ύπαρξής του». Τώρα η υπόθεση του στρατηγείου της Σμύρνης προβάλλεται ως προς την ασπίδα. Ο δεύτερος όρος είναι να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η Τουρκία για την εγκατάσταση πυραύλων «Πάτριοτ» στο πλαίσιο της ασπίδας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=224249Eν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν στην «Ε» ότι «προφανώς ο κ. Ερντογάν, που εν προκειμένω είναι ο αιτών, προσπαθεί να διαμηνύσει σε ΝΑΤΟ και Αμερικανούς ότι είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει ανταλλάγματα». Απέκλειαν δε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι Αμερικανοί να εκχωρήσουν τη διοίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά το στρατηγείο της Σμύρνης, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ επί του παρόντος δεν έχει καταλήξει ποια στρατηγεία θα κλείσουν. Η συγκεκριμένη συζήτηση, έλεγαν, θα γίνει την επόμενη χρονιά και οι αναλύσεις δείχνουν ότι το στρατηγείο του ΝΑΤΟ θα κλείσει τότε. Τέλος, για τους «Πάτριοτ» το σχόλιό τους ήταν ότι ήδη γίνεται χρήση τους από τουρκικής, αλλά και από ελληνικής πλευράς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=224250