Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας, που θα προστατεύει όχι μόνο τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, συμφώνησαν οι η...
Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας, που θα προστατεύει όχι μόνο τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα. Η αντιπυραυλική αυτή ασπίδα, θα χρησιμοποιεί ραντάρ και αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα εγκατεστημένα στη Γηραιά Ήπειρο και ειδικούς αντιβαλλιστικούς πυραύλους που θα βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι επεσήμαναν πως οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα διαθέσουν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή αυτού του συστήματος, το οποίο θα διασυνδεθεί με το αμερικανικό σύστημα άμυνας NORAD. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ΝΑΤΟ θα καλέσει στην αυριανή συνάντηση και τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα.
« Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.
Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και ο φονταμεταλισμός.