Πώληση πλειοψηφικού ποσοστού έως 65% (απόλυτη πλειοψηφία) του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης σε όποιον έχει την διάθεση να επε...
Πώληση πλειοψηφικού ποσοστού έως 65% (απόλυτη πλειοψηφία) του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης σε όποιον έχει την διάθεση να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας το Γ΄ τρίμηνο του 2011 είναι η κυβερνητική απόφαση για τις δύο από τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και για την τρίτη (ΕΑΒ) το σχέδιο μιλάει για «αναδιάρθρωση» η οποίρε μπορεί να περιλαμβάνει και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Βάσει των όσων περιέχονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2011 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στα οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 99,81%, η ιδιωτικοποίηση θα γίνει άμεσα (όπως έχει γράψει πρώτο το defencenet.gr) και θα ακολουθήσει η ΕΛΒΟ. Τα ΕΑΣ θεωρούνται «πληγή» αφού καταγράφουν ζημιές 700 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία και περίπου 1,1 δις. ευρώ την τελευταία δεκαετία. η αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «Πολιτική αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεις» τίθεται το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και αναφέρεται ότι:
«Πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα. Μια μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση. Τέλος, πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια».
Ειδικότερα για το σύνολο των κρατικά ελεγχόμενων αμυντικών βιομηχανιών, στο σχετικό υποκεφάλαιο αναφέρονται τα εξής:
«Αμυντικές Βιομηχανίες
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)
Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης, ενώ για την ΕΑΒ προωθεί την αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Η διαδικασία εξορθολογισμού και αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στις αμυντικές βιομηχανίες πρόκειται να εγκατασταθεί εντός του 2011. Θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστο στην εξάλειψη ζημιών στην περίπτωση αμιγούς κρατικού ελέγχου και αφετέρου στην αναπτυξιακή προοπτική για τις εταιρίες με συμμετοχή ιδιωτικής τεχνογνωσίας.
Για όλα τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εντός του 2011 οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου μέχρι και το έτος 2013.
Τέλος το πλήρες σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο 2010 σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής».
Για τα ΕΑΣ πέρα από το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον της αμερικανικής ΑΤΚ για μέρος της εταιρείας και αξιοποίηση του ακινήτου στον Υμηττό για 75 χρόνια δεν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση μέχρι στιγμής. «Αγκάθι» για τον όποιο επενδυτή ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων (περί τα 1400 άτομα) και η έλλειη προγραμμάτων.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να δοθούν και προγράμματα και να υπάρξει μεγάλη μείωση του προσωπικού μέσω μετατάξεων, εθελουσίας κλπ για να βρεθεί αγοραστής. Και αυτό και πάλι πολύ δύσκολα θα συμβεί υπό τις σημερινές συνθήκες.
Γενικά η ατμόσφαιρα που έχει φτιάξει η κυβέρνηση στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας είναι «βαριά». Η ΕΛΒΟ είναι πιο εύκολη περίπτωση: Λιγότερα χρέη λιγότεροι εργαζόμενοι, υπάρχουν προγράμματα και σίγουρα θα υπάρξουν και ενδιαφερόμενοι. Rheinmetall και Rosoboronexport έχουν ή θα εκδηλώσουν σύντομα ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείεται και πρόταση από την Κίνα.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr