Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ημερίδα για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στον κοινό παρονομαστή ότι αν δεν δημιουργηθεί κοινό όραμα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, συνέκλιναν οι Ομέρ Τσε...


Στον κοινό παρονομαστή ότι αν δεν δημιουργηθεί κοινό όραμα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, συνέκλιναν οι Ομέρ Τσελίκ και Ιμπραίμ Καλίν, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και οι δύο τούρκοι αξιωματούχοι κινήθηκαν στη λογική των "μηδενικών προβλημάτων", όπως εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και απέρριψαν τη λογική των σχέσεων "μηδενικού αθροίσματος".

Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως εχθρική χώρα και αν δεχθεί επίθεση (η Ελλάδα) από τρίτη χώρα θα είναι η πρώτη (η Τουρκία) που θα την συνδράμει, είπε ο κ. Τσελίκ.

Αν παράξουμε, είπε, κοινό όραμα,το οποίο, όπως αναφέρθηκε από τους δύο Τούρκους αξιωματούχους, θα περιλαμβάνει μια περιφερειακή συνεργασία που θα εκτείνεται από την Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ως τον Καύκασο και τα Βαλκάνια, θα μπορούμε να κάνουμε πολλές κινήσεις στη σκακιέρα και να μην περιοριστούμε σε μια "παγωμένη ισοπαλία".

Η εκτίμηση του κ.Τσελίκ για τις διερευνητικές επαφές, των οποίων σήμερα πραγματοποιείται ο 47ος γύρος στην Αλικαρνασσό είναι ότι προχωράνε πολύ καλά,στο δε θέμα του casus belli,είπε ότι "έχουμε πολύ ανοιχτή τοποθέτηση".

Συνοψίζοντας τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, ο κ. Καλίν ανέφερε "Αιγαίο, Κυπριακό και μειονότητες", προσθέτοντας ότι "πιστεύω ότι υπάρχουν ηγεσίες αποφασισμένες να τα επιλύσουν στο πλαίσιο ενός οράματος".

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία αμέσως μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία, αναφέρθηκε και από τους δύο ως ένδειξη βούλησης προσέγγισης, ενώ για την επίσκεψη Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, είπαν ότι θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φάση επαφών σε υψηλό επίπεδο, μετά την επίσκεψη του Μαΐου και την υπογραφή 23 συμφωνιών.

Για την ευρωπαϊκή επιδίωξη της Τουρκίας είπαν ότι επιδιώκουν την πλήρη ένταξη και τήρηση των υπεσχημένων από την ΕΕ, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι διμερή ζητήματα δεν πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή τους πορεία, σημειώνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που εξακολουθούν να έχουν διαφορές.

Για τον στρατό της Τουρκίας απάντησαν ότι ο ρόλος του είναι μόνον συμβουλευτικός σε θέματα ασφαλείας,τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ο Γ.Δ. του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Ντόκος υπενθύμισε προτάσεις για "μερική" υποβολή σχεδίων πτήσεων, για την επίλυση του θέματος των παραβάσεων του FIR, για μια πτήση το χρόνο, ως προς τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, για την τήρηση του πνεύματος και όχι μόνον του γράμματος στο θέμα της αβλαβούς διέλευσης και πρότεινε την απομάκρυνση του αποβατικού στόλου του Αιγαίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Πωλίνα Λάμψα, υπενθύμισε ότι πολλά άλλαξαν από το 1996 και δη μετά το 1999 με την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για προσέγγιση με τον Ι. Τζέμ, που οδήγησε στη "διπλωματία των σεισμών" και με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μία εξαιρετική βελτίωση των οικονομικών μας σχέσεων, με επενδύσεις, τουρισμό και καλύτερη κατανόηση των δύο κοινωνιών.

Σημείωσε, όμως, παράλληλα ότι εξακολουθούν τα προβλήματα των παραβιάσεων, του casus belli και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η προσδοκία μας είναι η ειρηνευτική διαπραγμάτευση να επιτύχει και να μετατραπεί το τρίγωνο "Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου σε εργαστήρι ειρήνης και συνεργασίας, παράδειγμα πολυπολιτιστικής συνύπαρξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη,είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο συντονιστής της συζήτησης και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θ. Κουλουμπής είπε ότι επτά χρόνια μετά τον μικρασιατικό πόλεμο, ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ βρήκαν τη δύναμη να υπογράψουν σύμφωνο ειρήνης.

Σήμερα έχουμε τον Γ. Παπανδρέου και τον Τ. Ερντογάν. Υπάρχει ελπίδα, συμπλήρωσε.
http://www.athina984.gr/node/119832

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_2619.html#ixzz11zOgopw6
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ημερίδα για ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ημερίδα για ελληνοτουρκικές σχέσεις
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnXfMsJ8ahyQjOthU8aXlK71zn5eWu187czeNmpnTfJmLY6ZFUQwlc4Oy6BcngrFu-W7sfYFLyBmXenDVUbK4p4pCuuEqw5V5ZfTgX1pemgzEPFQFkOU008XWXwxpSSrcmcNQKALzxYZnO/s640/%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%82.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnXfMsJ8ahyQjOthU8aXlK71zn5eWu187czeNmpnTfJmLY6ZFUQwlc4Oy6BcngrFu-W7sfYFLyBmXenDVUbK4p4pCuuEqw5V5ZfTgX1pemgzEPFQFkOU008XWXwxpSSrcmcNQKALzxYZnO/s72-c/%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%82.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2010/10/blog-post_159.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2010/10/blog-post_159.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy