Στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται τελικά να εκτοξευτεί ο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής δορυφόρος RASAT. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από Τούρκους επιστήμονες του ινστιτούτου TUBITAK-UZAY το οποίο ιδρύθηκε το 1985 αν και χρησιμοποιούνται αρκετά υποσυστήματα αλλοδαπής προέλευσης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί συνέχεια του πρώτου δορυφόρου του BilSAT που είχε κατασκευαστεί στην Τουρκία πριν από μία δεκαετία με τη βοήθεια της βρετανικής εταιρείας SSTL Surrey η οποία ανήκει στην EADS Astrium NV group. Ο υπολογιστής αποστολής BiLGE, και ο επεξεργαστής εικόνας νέας γενιάς GEZGiN-2 καθώς και το σύστημα επικοινωνιών X-band είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής.
Ο νέος δορυφόρος βάρους 93 κιλών πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση περιοχών, θα έχει ευκρίνεια 7,5 μέτρων (πανχρωματική) και 15 μέτρων (πολυφασματική), η διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του θα είναι 5 χρόνια και θα βρίσκεται σε τροχιά στα 700 χλμ. Αν και η κύρια αποστολή του θα είναι για πολιτική χρήση δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αξιοποίηση του από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Βασικός στόχος της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας η οποία κατά τα άλλα ευαγγελίζεται την μείωση των στρατιωτικών και συναφών δαπανών είναι η απόκτηση από την Τουρκία της σχετικής διαστημικής τεχνολογίας ώστε η χώρα να είναι σύντομα ανεξάρτητη και σε αυτό τον τομέα όπως και σε άλλους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την τελετή καθέλκυσης στις αρχές Οκτωβρίου, του νέου αποβατικού πλοίου του τουρκικού Ναυτικού.
Φυσικά ο τελευταίος πραγματοποιεί αυτές τις δηώσεις όταν απευθύνεται σε Τούρκους πολίτες και όχι σε εθελοτυφλούντες Έλληνες πολιτικούς και ευκολόπιστους πολίτες αυτής της χώρας που πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποτε η Τουρκία να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr