Τα Παρακάτω δημοσιεύθηκαν στο μειονοτικό περιοδικό Ρόντοπ Ρούζγκαρι: Πραγματοποιήθηκε με 100% συμμετοχή η απόφαση των κηδεμόνων των μαθητών...
Τα Παρακάτω δημοσιεύθηκαν στο μειονοτικό περιοδικό Ρόντοπ Ρούζγκαρι:
Πραγματοποιήθηκε με 100% συμμετοχή η απόφαση των κηδεμόνων των μαθητών του χωριού Λύκειο της 27ης Οκτωβρίου για αποχή από τον εορτασμό του ¨ΟΧΙ¨ Οκτωβρίου, λόγω των εθνικιστικών ποιημάτων που χριστιανοί δάσκαλοι έδωσαν σε παιδιά. Οι κηδεμόνες των μαθητών συγκεντρωθέντες στο καφενείο του χωριού ανέφεραν πως είναι ενάντιοι σε τέτοιου είδους εθνικιστικά ποιήματα και πως αν συνεχιστεί η κρίση με τα ποιήματα δεν θα στείλουνε τα παιδιά τους και στην γιορτή της 25ης Μαρτίου
Πραγματοποιήθηκε με 100% συμμετοχή η απόφαση των κηδεμόνων των μαθητών του χωριού Λύκειο της 27ης Οκτωβρίου για αποχή από τον εορτασμό του ¨ΟΧΙ¨ Οκτωβρίου, λόγω των εθνικιστικών ποιημάτων που χριστιανοί δάσκαλοι έδωσαν σε παιδιά. Οι κηδεμόνες των μαθητών συγκεντρωθέντες στο καφενείο του χωριού ανέφεραν πως είναι ενάντιοι σε τέτοιου είδους εθνικιστικά ποιήματα και πως αν συνεχιστεί η κρίση με τα ποιήματα δεν θα στείλουνε τα παιδιά τους και στην γιορτή της 25ης Μαρτίου
Όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου ήρθαν. Η τελετή έγινε με την κατάθεση στεφάνου από τον διευθυντή του σχολείου Μεχμέτ Ντερντιμάν και με την απόδοση φόρου τιμής από τους δασκάλους.
Σχόλιο : Σε αυτήν την ιστορία φέρεται να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο κύριος πρόεδρος των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν που υπηρετεί και ως δάσκαλος-διευθυντής στο συγκεκριμένο χωριό. Και μετά έβγαλε και ανακοίνωση από τον σύλλογο του στηρίζοντας την απόφαση των γονέων !
Σχετικά με το συγκεκριμένο χωριό δημοσιεύουμε ξανά παλιότερη ανάρτηση, από όπου φαίνονται οι δραστηριότητες του προξενείου και η παρουσία του κυρίου Ντερντιμάν στις τουρκογιορτές…. Για δείτε…
Υπέροχο Χάτιμ στο Λύκειο
Στις 17-4 στο τζαμί του χωριού Λύκειο οργανώθηκε από την ομάδα μαθημάτων Κορανίου, το ετήσιο παραδοσιακό χάτιμ. Στο χάτιμ που μετείχαν 12 παιδιά, συμμετείχαν ο Μουσταφά Σάρνιτς πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ, ο δήμαρχος Αρριανών Χαλίτ Μεχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης Φερούχ Οζκάν, ο τέως πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Αντνάν Σελίμ, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κοτζάελι Ζιγιά Μπαικαρά, ο πρόεδρος των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου Εσάτ Χουσείν και εκατοντάδες ομογενείς από τα γύρω χωριά. Τα παιδιά που μετείχαν στο Χάτιμ διάβασαν προσευχές, το Κοράνι καθώς και ποιήματα εθνικού περιεχομένου.
Ο Αχμέτ Μπαμπαεμίν δάσκαλος των μαθημάτων Κορανίου στο Λύκειο στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε : Πρώτη φορά το τζαμί στην ιστορία του γεμίζει τόσο πολύ, για αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευτυχισμένος. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες.
Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ στην ομιλία του συνεχάρη τα παιδιά τις μανάδες και πατεράδες τους και τον δάσκαλο τους Αχμέτ Μπαμπαεμίν. Με ευχαρίστηση δέχτηκαν οι κάτοικοι του χωριού αυτό που ο Σερίφ είπε στην αρχή της ομιλίας του. ¨ Κατά την γνώμη μου το χωριό Λύκειο στην Δ. Θράκη λειτουργεί σαν κινητήρας και μανιβέλα. Το να ζει κανείς στο Λύκειο αποτελεί προνόμιο. Διότι από κάθε μεριά το Λύκειο είναι εξελιγμένο, προχωρημένο, στην κορυφή των χωριών μας που δίνουν σημασία στην γνώση.¨ Ο Ιμπραίμ Σερίφ συνέχισε την ομιλία του με την κουβέντα ¨Η Δ. Θράκη δεν είναι το παν, αλλά όλων η καρδιά πρέπει να χτυπάει για την Δ. Θράκη¨ και ακολούθως εξέφρασε τις εξής απόψεις : Στην πατρίδα μας στην Ελλάδα 3000 χρόνια πριν είχαν ιδρυθεί η Αθήνα πόλη-κράτος, και η ευρισκόμενη σήμερα στον Μοριά Σπάρτη πόλη-κράτος. Ο στρατός της Σπάρτης με κριτήριο τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς έγινε δυνατός, ικανός να επιβληθεί παντού. Η Αθήνα στην περιοχή της προχώρησε στην γνώση και στις τέχνες. Εκείνη την εποχή έβγαλε τους Σωκράτηδες και Πλάτωνες και λαξεύοντας τις πέτρες έφτιαξαν τα ωραία έργα τέχνης που πολλοί ξέρουν σήμερα. 3000 χρόνια μετά οι Έλληνες που ζούνε σήμερα στην Ελλάδα με τα αγάλματα στην Ακρόπολη, με τα γραπτά του Αριστοτέλη και του Σωκράτη λένε πως η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού. Η στρατιωτική και οικονομική δύναμη, δεν παραμένει αιώνια. Η ΕΣΣΔ επίσης κάποτε ήταν ισχυρή με τον στρατό της, αλλά σήμερα δεν έμεινε κάτι από αυτήν. Όπως έγινε στην Αθήνα, τα έθνη που προοδεύουν στον πολιτισμό, στις τέχνες, στην λογοτεχνία και στην εκπαίδευση μένουν αιώνια στην ιστορία. Αυτό το βλέπουμε και στις πράξεις του Προφήτη μας και στο Κοράνι¨.
Ο Μουσταφά Σάρνιτς πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, εξέφρασε για την ευτυχία του για την παρουσία του εκεί μαζί με τον λαό του Λυκείου και ευχαρίστησε για την πρόσκληση. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σάρνιτς δήλωσε : Ζείτε βαθιά τον πολιτισμό σας και την κουλτούρα σας. Σε αυτό το σημείο όσο και να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας, λίγο είναι. Η περιοχή αυτή στον τομέα της κουλτούρας και της οικονομίας είναι πολύ παραγωγική.
Ο βουλευτής Χατζηοσμάν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις γυναίκες και συνέχισε ως εξής τα λόγια του : Ζώντας σε αυτά τα χώματα, είναι ανάγκη τα παιδιά μας να στηρίζουν τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες και να εφοδιάζονται με αυτές. Στα σχολεία μας τα γνωστά. Είναι κρίμα αλλά στον 21ο αιώνα τα παιδιά μας δεν λαμβάνουν την εκπαίδευση που είναι αναγκαία στα σχολεία μας. Χρόνια πριν στα σχολεία μας υπήρχαν μαθήματα Κορανίου και θρησκευτικών. Όμως κόψε-κόψε εξαφανίστηκαν και εκείνα. Μόνο χάρη στους δασκάλους μας στα χωριά, αυτές οι αξίες παραμένουν σταθερές. Εάν επιθυμούμε η Τουρκομουσουλμανική μειονότητα εδώ να παραμείνει όρθια, πρέπει να στηρίζουμε τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες και να τα εφοδιάζουμε με αυτές.
Ο δήμαρχος Αρριανών Χαλίτ Μεχμέτ τα παιδιά τους γονείς και τους δασκάλους και ευχήθηκε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να συνεχιστούνε. Ο Μεχμέτ προς το τέλος της ομιλίας του ανέφερε πως ¨ Τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή καθώς έχουν πάρει τα μαθήματα Κορανίου και θρησκευτικών, ξέρουν πολύ περισσότερα από τους πατεράδες τους¨.
Η τελετή περατώθηκε με προσευχή από τον βοηθό μουφτή Φεχίμ Αχμέτ. Στο τέλος της, δόθηκαν διάφορα δώρα στα παιδιά και κεράσματα στους συμμετέχοντες.
Σχόλιο : Ο Χατζηοσμάν είναι αξιοπρεπής και με σταθερή γραμμή : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ αν σας ενοχλούσε δεν θα τον βάζατε υποψήφιο. Αλλά προφανώς πρυτανεύουν άλλα συμφέροντα, ανώτερα των εθνικών…
Δεν πιστεύω το πονηρό σας μυαλό να συνδυάσει τις στολές των παιδιών με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας… Μην είστε τόσο κακόβουλοι πια !