''Με την Τουρκία θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπό τη προϋπόθεση, ότι θα σεβαστεί έμπρακτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκ...
''Με την Τουρκία θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπό τη προϋπόθεση, ότι θα σεβαστεί έμπρακτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες''.
Μα αυτό δεν κάνει κάθε ημέρα υπουργέ μου?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο επόμενος καλεσμένος μας είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΑΝΤ1» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ – Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή. Καταρχήν είναι από τον αγαπημένο μας νομό Κορινθίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον καλωσορίζουμε στην εκπομπή και τον ευχαριστούμε που δέχθηκε την πρόσκλησή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει περάσει από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Χωμενίδη, καλημέρα κ. Αδαμόπουλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν μπορώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό που είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας στείλετε SMS, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κ. Μπεγλίτη…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλήσατε προηγουμένως για τον Μάριο Βάργκας Λιόσα. Είναι από τους αγαπημένους μου Λατινοαμερικάνους συγγραφείς και πραγματικά, δεν ξέρω συμπτωματικά ή όχι, την Τετάρτη είχα δει μια εξαιρετική παράσταση, ένα θεατρικό έργο του Μάριο Βάργκας Λιόσα στο θέατρο Επί Κολωνώ, το «Λα Τσούνγκα», με την καταπληκτική Καριοφυλλιά Καραμπέτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι εε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο, το οποίο το έγραψε στη βάση, δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει το μυθιστόρημά του «Το Πράσινο Σπίτι».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαι θαυμαστής της λατινοαμερικάνικης σχολής λογοτεχνίας και πραγματικά, είναι μια πολύ σημαντική πολιτιστική κατάκτηση για την Λατινική Αμερική που σήμερα αναδύεται, όχι μόνο οικονομικά ή στρατηγικά, αλλά και πολιτιστικά και λογοτεχνικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, έχουμε πολλά κοινά σημεία με τη Λατινική Αμερική τελικά όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα, το πρόβλημα είναι ότι εκεί που υστερούμε εμείς είναι ότι η Λατινική Αμερική είναι μια ήπειρος ουσιαστικά, δηλαδή είναι ένα πράγμα, τώρα τι Περού, τι Ισημερινός, και δεύτερον, ότι έχουν αυτή την καταπληκτική γλώσσα η οποία είναι τόσο διαδεδομένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εμείς είμαστε, κακά τα ψέματα, αυτό που είχε πει ο Σαρτζετάκης ότι είμαστε ανάδελφοι ψιλoïσχύει κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι είναι μια τεράστια ήπειρος με μεγάλο οικονομικό, στρατηγικό βάθος, με τεράστιο πολιτιστικό βάρος, με σχέσεις με την Ευρώπη μέσω της Ισπανίας και λιγότερο μέσω της Πορτογαλίας. Είναι μια ήπειρος που πραγματικά θα παίξει καθοριστικό ρόλο τον 21ο αιώνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με ανάλογα οικονομικά προβλήματα κάποιες χώρες με τα δικά μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρά τις επιμέρους διαφορές, πράγματι. Θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις και σημαντικά μηνύματα τα επόμενα χρόνια από τη Λατινική Αμερική και κυρίως από τη Βραζιλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα τη φέρω τη συζήτηση εκεί που λέω. Και με ανάλογα οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν κάποιες χώρες αντίστοιχα με τα δικά μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Λατινική Αμερική έζησε πάρα πολλά χρόνια μια σχιζοφρενική, θα μπορούσα να πω, κατάσταση ανάμεσα είτε σε στυγνές δικτατορίες της δεξιάς είτε σε κινήματα «αριστερά» (εντός ή εκτός εισαγωγικών), επαναστατικά κινήματα και δεν υπήρξαν οι φωνές εκείνες του μετριοπαθούς ρεαλισμού, του φιλελευθερισμού. Είδα ότι χαρακτηρίσατε τον Λιόσα ως συντηρητικό επαναστάτη. Λείψανε οι φωνές εκείνες, τις συνέθλιψαν μάλλον, οι δικτατορίες και τα επαναστατικά κινήματα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Λατινικής Αμερικής κατά την άποψή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ακριβώς. Δηλαδή το πρόβλημα της μετάβασης στη δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όμως δεν ήθελα να …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πρόβλημα της μετάβασης στη δημοκρατία παρέμενε για πολλά χρόνια. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάρουμε αεροπλάνο να επιστρέψουμε από τη Λατινική Αμερική;
Ας θυμηθούμε ένα άλλο καταπληκτικό βιβλίο, «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε τώρα να δείτε. Εγώ ξέρω ότι ο Χωμενίδης όταν ξεκινάει να μιλάει για λογοτεχνία και για Λατινική Αμερική, μπορεί η συζήτηση να διαρκέσει τρία 24ωρα ολόκληρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε ας επιστρέψουμε στα καθ’ υμάς.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα βρήκα τον άνθρωπό μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Θα επιστρέψουμε λοιπόν στα καθ’ υμάς και κ. Μπεγλίτη θα σας ρωτήσω ευθέως. Κάνατε πριν από λίγες ημέρες μία δήλωση που συζητήθηκε πάρα πολύ και το γνωρίζετε.
Είπατε ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες. Δεν ξεκαθαρίσατε όμως σε ποιους αναφερόσασταν και τώρα, εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να τα λέμε όλα με όνομα και επώνυμο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με φέρατε στην πεζή πραγματικότητα. Αφού απογειωθήκαμε με τη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, ξαναγυρίζουμε στα καθ’ υμάς.
Στόχος μου ήταν να δείξω τη μεγάλη τομή που επιφέρουμε σήμερα, τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τις αμυντικές δαπάνες ως κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Με την επισήμανσή μου αυτή, ήθελα να ταρακουνήσω από τη μια πλευρά, τη σιωπή και κάποια ταμπού που κυκλοφορούν γύρω από το χώρο της εθνικής άμυνας και των αμυντικών εξοπλισμών και από την άλλη να καταδείξω την τομή, την οποία επιχειρούμε να φέρουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η τομή σε τι έγκειται, μπορείτε να μας πείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτσε, πριν πάμε στην τομή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κόσμος όμως πια γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, συμπεραίνει και θέλει και από τους πολιτικούς του ταγούς να μη μασάνε τα λόγια τους. Και σας ρωτώ λοιπόν, αν δεν θέλετε να πείτε ονόματα. Πιστεύετε ότι αυτός ο χορός που είχε στηθεί γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς και οι καριέρες οι πολιτικές που χτίστηκαν, διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό; Δηλαδή είναι κάτι…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό γιατί η μεταπολιτευτική πολιτική διαδρομή χαρακτηρίστηκε από κυβερνήσεις και από εναλλαγή κυβερνήσεων στην εξουσία.
Ο χώρος της άμυνας, ο χώρος των αμυντικών εξοπλισμών ήταν ένα ταμπού μεταπολιτευτικά, για πολλούς λόγους, που θα μπορούσαμε να τους συζητήσουμε και να τους εξηγήσουμε, εν μέρει. Δεν υπήρξε φως, δεν υπήρξε κοινοβουλευτικός έλεγχος σ' αυτό το χώρο. Αυτές τις αλλαγές, αυτές τις τομές κάνουμε τώρα. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος σε ένα χώρο, αντικειμενικά μπορεί να γλιστρήσει η διαχείριση αυτών των ευαίσθητων θεμάτων και σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν όμως ο Αναπληρωτής Υπουργός μιλά γενικώς και αορίστως χωρίς ονόματα, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα πυροτέχνημα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άλλες οι δημοσιογραφικές ανάγκες και άλλη η πολιτική προσέγγιση, η ανάγκη δηλαδή να σταθούμε στις αλλαγές, σε αυτό το χώρο. Είναι τελείως διαφορετικές οι ανάγκες μας, τελείως διαφορετικά τα μεγέθη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να έρθουμε τώρα σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με τους φίλους και γείτονές μας, τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν κάνει ένα μπαράζ δηλώσεων. Σήμερα μάλιστα έχουμε και μία συνέντευξη ενός Συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι – ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας πούμε τείνουν χείρα φιλίας ή κλάδο ελαίας ή όπως θέλετε. Ο κ. Ερντογάν ο ίδιος είπε ότι πρέπει να πάμε σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, έτσι; Και ο Σύμβουλος του ο κ. Ιμπραϊμ Καλίν δηλώνει σήμερα ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε ταυτόχρονη άρση του τουρκικού casus belli με τη δική μας απόφαση για τα 12 μίλια . Πώς τα βλέπετε όλα αυτά και πώς τα σχολιάζετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Διάβασα τη συνέντευξη του Συμβούλου του κ. Ερντογάν, του Ιμπραχίμ Καλίν. Μου θυμίζει απίστευτα τη λογική του Χότζα, τα δικά μας – δικά μας, τα δικά σας – δικά μας.
Δηλαδή βάζει στο ίδιο τραπέζι, σε μια λογική ανατολίτικου παζαριού, ένα δικαίωμα της Ελλάδας, που ουσιαστικά συνιστά άσκηση δικαιώματος εθνικής κυριαρχίας, που απορρέει από το πρωτογενές διεθνές δίκαιο, δηλαδή από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, με μια μονομερή πράξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που συνιστά σαφή και κατάφορη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό όταν στην αμέσως επόμενη απάντησή του ο κ. Καλίν, επιβεβαιώνει το στρατηγικό στόχο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σέβεται το διεθνές δημοκρατικό κεκτημένο, όπως αυτό διαμορφώνεται από τους πρωτογενείς και παράγωγους κανόνες δικαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι μια αστεία προσέγγιση, μια αστεία πρόταση. Νομίζω ότι γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Αποτελεί μέρος μιας σαφούς στρατηγικής, που θέλει να δείχνει την Τουρκία σε κινητικότητα ανάληψης ειρηνικών πρωτοβουλιών.
Με την Τουρκία θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπό τη προϋπόθεση, ότι θα σεβαστεί έμπρακτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Φαντάζομαι ότι αυτά που λέτε ισχύουν και για όσα έχει πει ο κ. Ερντογάν, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ως στρατηγικός στόχος, η αμοιβαία, ισόρροπη και συντεταγμένη μείωση των αμυντικών εξοπλισμών είναι και δικός μας στόχος. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχε μιλήσει για το μέρισμα ειρήνης ως αποτέλεσμα, ως το τέλος μιας διαδικασίας αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης αμυντικών εξοπλισμών και ως το τέλος μιας σκληρής, επώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία, στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, σε μια σταθερότητα και ομαλοποίηση στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, σ’ αυτό το πλαίσιο ασφαλώς, είμαστε κι εμείς υπέρ της ισόρροπης μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υποθέσουμε ότι εξομαλύνοντας τέτοιο βαθμό οι σχέσεις με τη γείτονα, ούτως ώστε να θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης ένθεν και ένθεν, η ανάσα που θα έπαιρνε η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός θα ήταν εντυπωσιακή; Δηλαδή να σας το θέσω κι αλλιώς: Μέρος σημαντικό του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τους περισσότερους ακριβότερους στην προμήθεια και δαπανηρότερους στη συντήρηση εξοπλισμούς της Ευρώπης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό λένε τα στατιστικά στοιχεία και η πραγματικότητα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν το μέγεθος της χώρας, τον πληθυσμό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγματι έχουμε και μια πρωτιά, να το πω ειρωνικά, στο χώρο των αμυντικών δαπανών εδώ και 35 χρόνια. Βεβαίως οι αμυντικές δαπάνες ήταν, είναι και θα παραμείνουν αναγκαίες όσο η χώρα υφίσταται μια υπαρκτή απειλή. Η απειλή είναι δεδομένη, είναι υπαρκτή, δεν είναι κατασκευασμένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας θυμίσω το εξής: Ότι η ισορροπία του τρόμου αυτή σε μια άλλη συνθήκη φυσικά, υπό άλλες συνθήκες, είναι που διέλυσε τη Σοβιετική Ένωση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε μέσα από την κούρσα των εξοπλισμών, γιατί δεν είχε ένα οικονομικό και παραγωγικό σύστημα, που θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτεί αυτή την κούρσα των εξοπλισμών. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν οφείλεται πρωτογενώς στην κούρσα των εξοπλισμών, οφείλεται στα τεράστια δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, ενός οικονομικού συστήματος στο απόλυτο αδιέξοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται, αλλά από την άλλη μεριά το κολπάκι του Ρήγκαν όπως θυμάστε ήταν αυτό, ο «πόλεμος των άστρων».
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το θυμάμαι πολύ καλά στη δεκαετία του ’80, την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Η κούρσα των εξοπλισμών, ήταν ένα εργαλείο για την αμερικάνικη πολιτική ηγεσία, ακριβώς γιατί η Σοβιετική Ένωση δε μπορούσε ν’ ακολουθήσει όχι τεχνολογικά, όχι από την άποψη της επιστήμης στο χώρο της άμυνας, αλλά δε μπορούσε ν’ ακολουθήσει το οικονομικό, το παραγωγικό της σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να επιστρέψουμε στα καθ’ ημάς, μήπως θα έπρεπε σ’ αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία, να βρούμε τη γενναιότητα να σπάσουμε τα ταμπού και να προχωρήσουμε κάνοντας πράγματα ρηξικέλευθα; Καταλαβαίνετε τι εννοώ..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αναφέρεστε στο χώρο της άμυνας; Γιατί εγώ θα συμφωνήσω ότι είναι θέμα αρχής να σπάσουμε τα ταμπού, να φύγουμε από τη συλλογική πολιτική υποκρισία, να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να γίνω και πιο συγκεκριμένος, δεν το βάζω σε τόσο φιλοσοφική διάσταση το ζήτημα. Σε μια περίοδο που μας έχει ξεφύγει το έλλειμμα, που γίνεται αναθεώρηση προς τα πάνω και που βγαίνουν όλοι οι δανειστές μας, και ο κ. Στρος Καν και λέει ότι μπορεί να έρθουν και νέα μέτρα παρ’ ότι εδώ η κυβέρνηση επισήμως διαβεβαιώνει ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα, αλήθεια, θα θέλαμε ν’ ακούσουμε την άποψή σας γι’ αυτό.
Σε ποιο βαθμό θα υπάρξει η εξοικονόμηση των αμυντικών εξοπλισμών ώστε να μην είναι τόσο σφιχτά τα πράγματα για τους Έλληνες φορολογούμενους;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γύρω από το χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, υπάρχει μια πραγματικότητα και ένας μύθος. Η πραγματικότητα λέει ότι πράγματι σε όλη αυτή τη μεταπολιτευτική διαδρομή, υπήρξαν τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των εξοπλισμών. Υπάρχει όμως παράλληλα ένας μύθος, που παράγεται ακριβώς λόγω της σιωπής της οριζόντιας πολιτικής γύρω από αυτά τα θέματα και της απουσίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεν είναι μεγαλύτερα τα ποσά στο χώρο της άμυνας απ’ ό,τι είναι στο χώρο της υγείας. Να θυμίσω ότι στο χώρο της υγείας, ανά πέντε έτη, έχουμε δισεκατομμύρια έλλειμμα στα νοσοκομεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο αλλά εκεί γίνεται όργιο σπατάλης και ο κ. Λοβέρδος…
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι 6 δισεκατομμύρια, ανά 5 χρόνια. Και αυτά επανατοποθετούνται. Στο χώρο της άμυνας λοιπόν, δεν έχουμε πολύ μεγαλύτερες δαπάνες απ’ ό,τι έχουμε στο χώρο π.χ. των ΔΕΚΟ ή της δημόσιας υγείας. Απλώς εκεί υπάρχει αυτός ο μύθος, ακριβώς επειδή τα θέματα αυτά, λόγω της ευαισθησίας τους, δεν αποτελούσαν αντικείμενο ελέγχου, συζήτησης, αμφισβητήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δε θα υπάρξει συμμάζεμα των αμυντικών δαπανών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς πρέπει να προχωρήσουμε. Γίνεται μια μεγάλη επανάσταση, έχω αναφερθεί πολλές φορές πρόσφατα σ’ αυτό. Και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η οικονομική κρίση λειτούργησε όχι ως πρόσχημα ή ως άλλοθι, αλλά ως μια πραγματικότητα για να μαζευτεί ο χώρος της άμυνας. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, πρόσφατα αν δείτε τον ξένο Τύπο, τον αγγλοσαξωνικό Τύπο, η Μεγάλη Βρετανία και η κυβέρνησή της προχωρεί σε ριζικές αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, με σοβαρές μειώσεις του προϋπολογισμού της άμυνας, το έκανε πρόσφατα η Γερμανία, το κάνει η Γαλλία, το κάνουν οι ΗΠΑ.
Δηλαδή βλέπουμε σοβαρές χώρες με σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις, που προχωρούν πλέον σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές για να οδηγηθούν, να διαμορφώσουν έναν σύγχρονο στρατό, πιο αποτελεσματικό, προσαρμοσμένο στις νέες τεχνολογίες και στις εξελίξεις της επιστήμης, για τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικό ερώτημα γενικότερο, μη μας φύγει ο χρόνος, θέλουμε ν’ ακούσουμε την άποψή σας: Βγαίνει η κυβέρνηση, βγαίνει ο Πρωθυπουργός, λέει ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα, όμως όλοι οι άλλοι το αφήνουν ανοιχτό, ορθάνοιχτο. Και ο εκπρόσωπος της Commission… Επίσης το έχουν πει αυτό δέκα φορές, ότι δε θα ληφθούν μέτρα.
Βέβαια δεν είναι θέμα αρμοδιότητάς σας αλλά βεβαίως είστε κυβερνητικό στέλεχος και θα θέλαμε ν’ ακούσουμε την άποψή σας, ο κόσμος αγωνιά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολλές φορές, δηλώσεις εκπροσώπων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ζούμε και τη χρονιά που ασκούμε τη διακυβέρνηση αλλά και τα τελευταία χρόνια, κάνουν πολλή ζημιά, τουλάχιστον στο θέμα της ατμόσφαιρας, του κλίματος για τα θέματα οικονομίας στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ είναι ο επικεφαλής των δανειστών μας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εμείς παραμένουμε στο στόχο μας, της υλοποίησης του προγράμματός μας, στόχους του προϋπολογισμού όπως τους θέσαμε για το 2010. Είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολη η συγκυρία, η αναθεώρηση των στοιχείων των δημοσιονομικών, τα οποία αποκάλυψε η Eurostat μόλις εχθές.
Δε σας κρύβω, δυσκολεύει την κατάσταση, η αύξηση πάνω από 15% του δημοσίου ελλείμματος, πραγματικά δημιουργεί ένα θέμα, όμως πιστεύω, και ο Πρωθυπουργός το είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέχρι τέλος του χρόνου δε θα χρειαστεί ακόμα και τη νέα χρονιά με βάση το νέο Προϋπολογισμό του 2011, να ληφθούν νέα μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό: Όσες φορές το ακούσαμε αυτό από τον Πρωθυπουργό τελικά δε βγήκε στην πορεία. Αν για ακόμα μια φορά δε βγει και ληφθούν μέτρα, πώς πρέπει επιτέλους να νιώσει ο Έλληνας πολίτης που θα έχει ακούσει για ακόμη μια φορά τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει «δε λαμβάνουμε μέτρα» και θα τα δει να του έρχονται;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε, όμως οφείλουμε όλοι ν’ αντιληφθούμε και την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην οποία βρεθήκαμε την τελευταία χρονιά. Μια συγκυρία δύσκολη εσωτερικά, λόγω διάλυσης ουσιαστικής του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας, αλλά και εξωτερικά, λόγω των τεράστιων πιέσεων από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για μας δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λήψης μέτρων. Προχωρούμε με το σχεδιασμό που έχουμε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα οφείλουν να βηματίσουν από κοινού με την Ελλάδα, να βοηθήσουν την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην επιμείνουμε σ’ αυτό το θέμα. Κύριε Μπεγλίτη, επειδή εγώ είμαι από την Αχαΐα, εσείς από την Κορινθία, είμαστε και κοντοχωριανοί κατά κάποιον τρόπο, πιστεύετε με το χέρι στην καρδιά ότι η καλύτερη λύση για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο Πέτρος Τατούλης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, πρέπει ν’ ακούγονται όλες οι φωνές και πιστεύω επίσης, ότι ακόμα και αν έχεις διαφορετική άποψη, οφείλεις να συνταχθείς με την τελική άποψη του κόμματός σου. Και αυτό κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολιτικά μεταλλαγμένος ο κ. Τατούλης όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ένα θέμα που έχει ουσιαστικά εξαντληθεί. Πηγαίνουμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με μια στρατηγική για τον 'Καλλικράτη', για την αλλαγή της περιφέρειας και σ’ αυτό νομίζω είμαστε όλοι συντεταγμένοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε ρώτησα αν τον στηρίζετε εσείς, επειδή το κόμμα το επιβάλλει, αν είναι πολιτικά μεταλλαγμένος ρώτησα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ο άνθρωπος είναι σαφές τι είπε. Υποτάσσεται, και καλά κάνει, στη δημοκρατία και στην πειθαρχία. Αυτό δεν είπατε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ είμαι πολιτικός, δεν είμαι βιολόγος για να γνωρίζω τις μεταλλαγές του DNA, του κάθε πολιτικού. Κατά συνέπεια σας λέω ότι στηρίζω την απόφαση, τη πλειοψηφούσα απόφαση του κόμματός μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ελήφθη κατά πλειοψηφία; Μπήκε σε ψηφοφορία ποιον θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Πελοποννήσου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο για έγκριση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ενεκρίθη φαντάζομαι παμψηφεί.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παμψηφεί δε θα το έλεγα. Εν πάση περιπτώσει, με πλειοψηφία. Παμψηφεί όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας πειράζω, το καταλάβατε..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν έχουμε φτάσει να είμαστε ένα κόμμα που ψηφίζει με παμψηφίες. Και ευτυχώς που δεν έχουμε φτάσει σ’ ένα τέτοιο κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλημέρα σας.