Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Άρθρο του Αντιναύαρχου ε.α Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Οι επαναλαμβανόμενες σφοδρές επιθέσεις στελεχών της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, αλλά και η απίθανη και όλως εξωθεσμική εμπλοκή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μία αμιγώς ποινική υπόθεση εμπορίας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους πολίτες, αναφορικά με την αντίληψη που φαίνεται ότι έχουν οι κυβερνώντες, για θεμελιακές έννοιες των σύγχρονων δημοκρατιών, όπως αυτής της διάκρισης των εξουσιών.
            Η διακριτή λειτουργία της δικαιοσύνης, χαρακτηριστικό πολιτειακό επίτευγμα των προηγμένων δυτικών δημοκρατιών, απότοκο του διαφωτισμού, προέκυψε από την απαίτηση διασφάλισης της προστασίας των πολιτών από τις αυθαιρεσίες των ασκούντων την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.
            Ουδείς αντιλέγει ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, αλλά η όποια κριτική θα πρέπει να τηρεί ένα πλαίσιο δεοντολογίας και να μην τείνει στα όρια της θεσμικής προσβολής, συλλήβδην της δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι κάποιες αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν είναι αρεστές στους κυβερνώντες, παραβλέπει το ότι οι δικαστές αποφαίνονται στη βάση παραδεδεγμένων νομικών κανόνων εφαρμογής και ερμηνείας του δικαίου, δικαίου το οποίο τίθεται από τη νομοθετική εξουσία. Οι δικαστές στην Ελλάδα, ακολουθώντας το νομικό σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης, δεν δικαιοθετούν αλλά εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι αιρετοί αντιπρόσωποι του λαού.

            Στην περίπτωση δε της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μεγάλη ποινική υπόθεση, με απευθείας τηλεφωνικές επαφές, που παραδέχθηκε ότι είχε,  με καταδικασμένο σε ισόβια για διακίνηση τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, πρέπει να χυθεί άπλετο φως, γιατί τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα δημιουργούν πολλές απορίες στους εχέφρονες πολίτες για τις υποκείμενες επιδιώξεις των εμπλεκομένων, άμεσα ή έμμεσα με αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Οι εξηγήσεις που έδωσε στη βουλή προσφάτως ο κ. Καμμένος δεν κρίνονται επαρκείς καθώς δεν αιτιολόγησε πειστικά την αντιθεσμική παρέμβαση του σε υπόθεση άλλου υπουργείου.
            Σε κάθε περίπτωση, η δυσφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην τήρηση της θεσμικής δεοντολογίας, συνιστά ανησυχητική ένδειξη τάσης απόκλισης από το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζονται και λειτουργούν οι δυτικές δημοκρατίες, γεγονός που είναι πολύ ανησυχητικό.

   Δ.Παπαγιαννίδης
Αντιναύαρχος ΠΝ εα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.