Στις 6.00 το πρωί, το ΝΑΤΟ ,"παίρνει τ΄ όπλο" του εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Το πάτημα της σκανδάλης μπορεί να...
Στις 6.00 το πρωί, το ΝΑΤΟ ,"παίρνει τ΄ όπλο" του εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Το πάτημα της σκανδάλης μπορεί να πάρει ένα ακόμη 48ωρο,μέχρι να γίνουν οι τελευταίες ετοιμασίες για τον νέο κύκλο βομβαρδισμών,που αυτή τη φορά θα γίνουν υπό τιε διαταγές του ΝΑΤΟ και του ναυάρχου SACEUR Τζέϊμς Σταυρίδη, ο οποίος προσπάθησε και πάλι να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως απολύτως αμερόληπτο ανάμεσα στις συγκρούσεις που γίνονται στο έδαφος της Λιβύης,μεταξύ κυβερνητικων στρατευμάτων και αντικαθεστωτικών.
Το ΝΑΤΟ "δεν έχει εκπρόσωπο" στη Λιβύη για να εγγυηθεί επαφή με τις δυνάμεις των εξεγερμένων...
δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.
"Δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο λιβυκό έδαφος αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζω" τόνισε ο ναύαρχος Σταυρίδης σε ομιλία του στην αμερικανική Γερουσία.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ναύαρχος Σταυρίδης αναφερόμενος στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι τόνισε ότι μέχρι στιγμής η όλη επιχείρηση έχει κοστίσει "εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια".
"Πρέπει να το πούμε αυτό--οι επιχειρήσεις στη Λιβύη κόστισαν έως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια" επισήμανε ο ναύαρχος Σταυρίδης.
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Λιβύη "για την προστασία του πληθυσμού και όχι για τον εξοπλισμό του" εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν μιλώντας στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα την "μετά Καντάφι" εποχή στη Λιβύη.
Σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την πιθανότητα να προμηθευτούν όπλα οι εξεγερμένοι κατά των δυνάμεων του Καντάφι , ο υπεύθυνος της Βορειατλαντικής Συμμαχίας απάντησε: "Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτεί για την επέμβαση στη Λιβύη είναι πολύ σαφής: Απαιτεί την επιβολή εμπάργκο όπλων. Εμείς λοιπόν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό και όχι για να τον εξοπλίσουμε".
Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε στην ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου ότι το ζήτημα της παροχής όπλων στους εξεγερμένους "δεν συζητήθηκε" στη σύνοδο.
"Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την απόφαση 1973 ούτε από την 1970. Η Γαλλία, από την οποία ανέκυψε το θέμα για τον εξοπλισμό των εξεγερμένων, τηρεί αυστηρά την απόφαση. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό με τους εταίρους μας", είπε ο κ. Χέιγκ.