Το ενδιαφέρον της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού αναμένεται να κινήσει η νέα έκδοση των ρουκετών Hydra 70, παλαιότερες εκδόσεις των οποίων...
Το ενδιαφέρον της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού αναμένεται να κινήσει η νέα έκδοση των ρουκετών Hydra 70, παλαιότερες εκδόσεις των οποίων χρησιμοποιούνται από τα ελληνικά ελικόπτερα AH-64 Apache.
Οι ρουκέτες του τύπου πρόκειται να εξελιχθούν και να λάβουν σημαντική παράταση ζωής μέσω του προγράμματος APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System II).
Η Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του Αμερικανικού Ναυτικού απένειμε συμβόλαιο στην εταιρεία BAE Systems για την πιστοποίηση του APKWS II στα αεροσκάφη AV-8B των Πεζοναυτών και στα Α-10 της USAF.
Βιομηχανικοί συνεργάτες στο πρόγραμμα είναι η General Dynamics και η Northrop Grumman.
Βιομηχανικοί συνεργάτες στο πρόγραμμα είναι η General Dynamics και η Northrop Grumman.
Το σύστημα πέρασε πρόσφατα τα τεστ αντοχής σε ποικιλία ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών, ενώ οι δοκιμές καθοδήγησης ακριβείας στις αποστάσεις από 1,5 έως 5,5 χιλιόμετρα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές. Έτσι, εντός του έτους αναμένεται η επιχειρησιακή του αξιοποίηση από τα ελικόπτερα AH-1W και UH-1Y του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, τα οποία επιχειρούν και στο Αφγανιστάν.
Οι ανάγκες για την ύπαρξη ενός όπλου που θα τοποθετείται ανάμεσα στα βλήματα της κατηγορίας Hellfire ή TOW και στις απλές ρουκέτες Hydra 70 ήταν επιτακτική. Πρώτον, για λόγους κόστους – οφέλους, δεδομένου του υψηλού κόστους ενός βλήματος Hellfire. Δηλαδή, δε χρειάζεται ένα τόσο ακριβό βλήμα για την καταστροφή ενός απλού κτίσματος, το οποίο δύναται να καταστραφεί με εκρηκτική κεφαλή αντίστοιχη της Hydra 70. Δεύτερον, για λόγους ακριβείας, οι ρουκέτες δε μπορούν να θεωρηθούν ότι δε θα προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες, λόγω της μη καθοδήγησής τους.
Το APKWS II, όπως προαναφέραμε βασίζεται στις ρουκέτες Hydra 70, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ερευνητή ημιενεργού λέιζερ που χρησιμοποιείται στο καθοδηγούμενο βλήμα όλμου ακριβείας ΧΜ395. Η ονομασία του ερευνητή είναι DASALS (Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker) και φέρει το σύστημα έρευνας εντός του κορμού της ρουκέτας με τους αισθητήρες να είναι τοποθετημένοι επάνω σε κάθε ένα από τα πτυσσόμενα πτερύγια.
Είναι βέβαιο ότι οι ρουκέτες αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά κι από Μη – Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), τα οποία με το ίδιο βάρος περίπου που έχουν δύο εκτοξευτές με 8 συνολικά Hellfire, θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές (Μ260 ή Μ261) με 14 ή 38 καθοδηγούμενες ρουκέτες ικανές να πλήξουν στόχους για τους οποίους οι AGM-114 θεωρούνται υπερβολικοί.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι της εταιρίας BAE Systems, όπου παρουσιάζεται το βλήμα και στιγμιότυπα από τις δοκιμές του στις ΗΠΑ.