Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Φράγκος Φραγκούλης από τα Ανώγεια Κρήτης: ''Ξαναγεννήθηκα κοντά σας''

Ρεπορτάζ Γιώργος Μπαγκέρης
Στ΄ανώγεια βρέθηκε χθες Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φράγκος Φραγκούλης, για λίγες ώρες χαλάρωσης, μια μέρα μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Ρεθύμνου.
Επισκέφθηκε το παραδοσιακό καφενείο της ‘’Ντελίνας’’, όπου ο οικοδεσπότης Λυράρης Βασίλης Σκουλάς τον τραπέζωσε με τα παραδοσιακά φαγητά των Ανωγείων, συνοδευόμενα από παλιές ιστορίες του χωριού που προσέφεραν άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους.
Συγκίνηση πάντως επικράτησε όταν ο Βασίλης Σκουλάς, έπιασε το μαντολίνο και αφιέρωσε στους εκλεκτούς επισκέπτες το τραγούδι ‘’μέλι πικρό’’, το οποίο έχει γραφθεί για την Κύπρο.


Το ιστολόγιο της περιοχής ΑΝΩΓΗ βρέθηκε εκεί και είχε μια μικρή συνομιλία με τον Α/ΓΕΣ http://www.anogi.gr/archives/2138

Μας μίλησε για την ανακηρύξή του ως επίτιμου δημότη Ρεθύμνου, τα σχέδιά του για την μονάδα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε και τους τάφους των νεκρών Κρητών στη Βόρειο Ήπειρο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Ανωγειανούς, ενώ συγκινήθηκε όταν θυμήθηκε τον καλό του φίλο και συμμαθητή Αναστάσιο Φασουλά, τον αδικοχαμένο Ανωγειανό Ταγματάρχη που έσβησε στην άσφαλτο στις 7 Νοεμβρίου 1986.
‘’Οι ρίζες μου είναι από τα Σφακιά, Δερμιτζάκηδες είμαστε’’ σημείωσε, μιλώντας για την καταγωγή του και πρόσθεσε: ‘’Τον Παππού μου τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας και δεν τον είδαμε από τότε. Έκτοτε χάθηκε και η γενιά. Χθες στο Ρέθυμνο αισθάνθηκα σα να ξαναγεννήθηκα, να ξαναβαπτίσθηκα. Έτσι φυσικό επακόλουθο ήταν το επόμενο βήμα μου, να με οδηγήσει εδώ στον ψηλορείτη και στ΄ Ανώγεια’’.
Ο Α/ΓΕΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο όραμά του για τη Μοίρα των Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, η οποία είναι από τις βασικές προτεραιότητές του, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του π. Αντώνη Κεφαλογιάννη στο θέμα αυτό. ‘’Κάνω μια παράκληση εδώ στον π. Ανδρέα να πείσει τους Κρητικούς να κατατάσσονται στην Α’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που λειτουργεί πλέον ως πλήρης μονάδα και που θέλω να είναι επανδρωμένη μόνο από Κρητικούς. Τα χρειαζόμαστε αυτά τα παλικάρια, ώστε αργότερα να επανδρώσουν και την 5η αερομεταφερόμενη μεραρχία Κρητών’’.
Για το έπος του ΄40 και τους τάφους των νεκρών Κρητών σημείωσε: ‘’Αν καμιά φορά σας πάρουν τα βήματά σας προς τη Βόρειο Ήπειρο, στην Κλεισούρα, θα πονέσει η ψυχή σας. Βρήκα έναν άνθρωπο εκεί και μου είπε ότι σταμάτησε να οργώνει πια. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου έδειξε ένα σκουριασμένο Σταυρό καρφωμένο στη γη, λέγοντάς μου ότι είναι οι τάφοι των νεκρών Κρητών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, είναι ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να φτιάξει δύο κοιμητήρια για τους νεκρούς του ΄40. Και ελπίζω να λυθεί το θέμα των νεκρών Κρητών. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια.
Σήμερα βρίσκομαι στα Ανώγεια για ένα προσκύνημα, εκφράζοντας το σεβασμό μου στους κατοίκους αυτού του τόπου.
Η κουβέντα οδηγήθηκε στη συνέχεια στον αείμνηστο Αναστάση Φασουλά, όπου ο Αρχηγός ΓΕΣ συγκινημένος είπε: ‘’ Ο Τάσος είναι φίλος. Και λέω είναι γιατί μόνο το σώμα φεύγει. Η ψυχή μένει και κάποτε ξανασυναντιόμαστε όλοι μαζί. Ορέστη τον λέγαμε τότε μέσα στην τάξη. Αγαπητός και ξεχωριστός άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο. Ήταν η μεγαλύτερη αδικία να φύγει όπως έφυγε. Θα κάνουμε στις 28 Ιανουαρίου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ένα μνημόσυνο. Συμπληρώσαμε το Σεπτέμβριο 40 χρόνια από τότε που μπήκαμε στη Σχολή. Αποφασίσαμε όλοι να κάνουμε ένα μνημόσυνο για τους 10 νεκρούς συμμαθητές μας και να θυμηθούμε τους ανθρώπους αυτούς που η ζωή μας έχει συνταυτίσει’’.
Κλείνοντας ζητήσαμε από τον Στρατηγό να στείλει ένα μήνυμα στους Ανωγειανούς.
Τόνισε χαρακτηριστικά: ‘’Να γίνει η Ελλάδα και να έχει ψυχή όπως οι Ανωγειανοί, τίποτα άλλο. Οι Ανωγειανοί δε χρειάζονται μηνύματα  συμπλήρωσε ο κος Φραγκούλης.
Λίγο πριν αναχωρήσει ο αρχηγός, δώρισε στον Βασίλη Σκουλά και τον π. Ανδρέα από ένα αντίτυπο του βιβλίου του ‘’ΧΩΡΙΣ ΙΠΠΕΙΣ’’, που αναφέρεται στη μάχη του Μαραθώνα.
Φεύγοντας ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά, το συντομότερο δυνατό τ’ Ανώγεια.
http://www.anogi.gr/archives/2138

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.