Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας 
Το υπουργείο Άμυνας στην πρώτη του αντίδραση τονίζει πως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Συγκεκριμένα, δεν γνωρίζουμε αν η φωτογραφία που έχει δημοσιευτεί σε κάποια μέσα είναι αληθινή (δείχνει τρεις νεαρούς με ελληνική σημαία), δεν ξέρουμε ούτε πότε, ούτε που έχει τραβηχτεί, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και αν πρόκειται για ελληνικό έδαφος ή όχι.
Από το υπουργείο Άμυνας τονίζεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως δεν έχει πιστοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση τουρκικού σκάφους προς τη νήσο Ανθρωποφάγος. Εξάλλου, το συγκεκριμένο νησί είναι πολύ μέσα στην ελληνική επικράτεια και οποιαδήποτε κίνηση θα είχε καταγραφεί.
Όλα όσα ισχυρίζεται ο Μπ. Γιλντιρίμ τίθενται υπό αμφισβήτηση, δεν καταλαβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας ποια βραχονησίδα εννοεί μιλώντας για βραχονησίδα σαν τα Ίμια. Είναι κάτι που είναι υπό διερεύνηση ακόμα, τονίζεται.



ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα, όπου με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.
Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».
Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.