Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» στη δημοσιογράφο Λιάκου Σοφία



Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου, η οποία δημοσιεύται στο σημερινό (22/7/2017) φύλλο της εφημερίδας "AXIA NEWS":




ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά σας μετά και την έξοδο στις αγορές ώστε να έρθει η ανάπτυξη;




ΑΠΑΝΤΗΣΗ: H έξοδoς στις αγορές αποτελεί μια διαδικασία που σηματοδοτείται από την απεμπλοκή της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης αλλά και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη δρομολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Τα επόμενα βήματα δεν θα έρθουν μετά την έξοδο στις αγορές αλλά έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται. Μιλάω για την μείωση της ανεργίας μέσα σε ένα περιβάλλον σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, για την αναθέρμανση των επενδύσεων και την είσοδο της χώρας στην κανονικότητα. Η αποδέσμευση από την επιτροπεία γίνεται πλέον άμεσος και χειροπιαστός στόχος.




Ο οδικός χάρτης αυτή της πορείας ορίζεται από συγκεκριμένες στοχεύσεις: Προσανατολισμός στην πραγματική οικονομία, σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σύστημα κινήτρων κύρια για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Μέσα από τη δοκιμασία της κρίσης διαπιστώσαμε ότι είναι ανάγκη να μιλήσουμε και να πράξουμε στο πλαίσιο ενός νέου μίγματος οικονομίας και να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Αυτό αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα.


Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη μπορεί μεν να ξεκινάει από την εξασφάλιση κάποιων όρων που δρουν σε επίπεδο ψυχολογίας αλλά καταλήγει σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα που για εμάς θα πρέπει να διαχέονται στην κοινωνία. Τελικός στόχος δεν είναι η επιστροφή στην «ευημερία» με δανεικά αλλά η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με σιγουριά και σταθερότητα μέσω της παραγωγής νέων αξιών και της δίκαιης αναδιανομής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς βλέπετε την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να απορρίψει την πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να κρατά δίαυλο με τη Ν.Δ. καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;




ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαίνεται πως η κυρία Γεννηματά έχει αυτοπαγιδευτεί τόσο από τις δεσμεύσεις του χώρου που εκπροσωπεί, όσο και από τη στρατηγική της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που έχει ταυτιστεί με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Έχει κάνει τις τελικές επιλογές της; Θα δούμε. Η επίκληση εκ μέρους της, της «εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» ή της «προοδευτικής διακυβέρνησης», είναι φανερά προσχηματική για να καλύψει τη στρατηγική συμπόρευση με τη συντηρητική παράταξη, προσδοκώντας ένα μερίδιο στη νομή της εξουσίας. Νομίζω πως επιλέγει ισορροπίες με βαρίδια και γραμμάτια του παρελθόντος. Δεν εξηγείται αλλιώς η μανία με την οποία αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, η επιλογή της να κρατά διαφορετική θέση από την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και η συνειδητή λησμονιά της πως η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, το έδαφος διαφθοράς και οι μνημονιακές επιλογές καταστροφής είναι και έργο του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πιστεύετε ότι η Ν.Δ στοχοποιεί τον Πάνο Καμμένο με τον οποίον μάλιστα είστε και στο ίδιο υπουργείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ επειδή έχασε το αφήγημα περί εκλογών, που είχε βγάλει το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκε προ ενός αδιεξόδου, γι’ αυτό, και προκειμένου να κρατάει την αντιπολιτευτική της μηχανή σε λειτουργία, ξεκίνησε έναν πόλεμο χαρακωμάτων και φθοράς της κυβέρνησης. Επέλεξε σαν στόχο τον Πάνο Καμμένο, για τον πρόσθετο λόγο ότι θέλει να περιχαρακώσει το κομματικό της ακροατήριο. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι και αυτή η τακτική δεν της βγαίνει και θα ψάχνει για άλλα σενάρια. Το θετικό από αυτή την υπόθεση είναι ότι αποκαλύπτεται η γύμνια της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ούτε μια δημιουργική, ούτε μια καινούργια πρόταση. Ο κύριος Μητσοτάκης αναλώνεται να ανακυκλώνει τα όσα ο ίδιος σαν υπουργός έκανε, απολύσεις και λιγότερο κράτος, δηλαδή ακόμα πιο σκληρές περικοπές σε υγεία, παιδεία και πρόνοια και συγχρόνως να εναγκαλίζεται την πιο συντηρητική δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φέτος τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ενώ ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους.




ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Περνά διάφορους κύκλους έξαρσης και ύφεσης. Όμως τα όρια στην τουρκική προκλητικότητα έχουν αρχίσει να μπαίνουν από τον διεθνή παράγοντα και αυτά είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τα όρια τα βάζει η δική μας αποφασιστικότητα για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας που διακρίνει τις κινήσεις μας είναι παράγοντας σταθερότητας όχι μόνο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Τα όρια τα βάζει το γεγονός πως τα ελληνικά σύνορα είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά.




Ο κύριος Ερντογάν πράγματι ανεβάζει τους τόνους αλλά αυτό αφορά πλέον και τη διεθνή κοινότητα. Αυτό για εμάς είναι μια εξέλιξη που δεν περνάει απαρατήρητη και αναξιοποίητη. Οι φραστικές εξάρσεις και οι ατυχείς λεονταρισμοί, πολλές φορές γίνονται ως μια δήλωση παρουσίας ή αποτελούν μια κραυγή του αδιεξόδου που έχουν οδηγήσει τη γείτονα χώρα οι επιλογές της. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε. Ειδικά στον χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων, επικρατεί ετοιμότητα και ψυχραιμία, που εδράζεται στη σιγουριά την οποία μας προσφέρει η επιχειρησιακή τους επάρκεια και το υψηλό φρόνημα των ανθρώπων που τις υπηρετούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρχισαν οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η θέση της Ελλάδας ποιά πρέπει να είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος μιας κυρίαρχης χώρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται, με την εμπλοκή μεγάλων χωρών και μεγάλων εταιρειών, αποτελεί ένα ντεφάκτο τείχος προστασίας για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει σταθερή με την πλευρά της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την επιδίωξη της ειρήνης χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου είναι δεδομένες. Η Ελλάδα, σαν κυβέρνηση και σαν πολιτική ηγεσία, παραμένει σταθερή στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα και όποια αμφισβήτηση σε βάρος της Κύπρου αποτελεί μέρος μια ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας που αφορά και την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε καν σαν σκέψη, δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» στη δημοσιογράφο Λιάκου Σοφία
Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» στη δημοσιογράφο Λιάκου Σοφία
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBUV3SxtzDWh6RmHio5uoS3G0JfCZDHFErubC-YPKcgGtIpilQuuCjVXKDQyq4aSS9baY7wokvVmOF6eRjsY71lzNttEPf5RKTiya6jLDn_pjwXUpJfgfsgfdfdISDhSloZIioF6jB6NY/s640/1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBUV3SxtzDWh6RmHio5uoS3G0JfCZDHFErubC-YPKcgGtIpilQuuCjVXKDQyq4aSS9baY7wokvVmOF6eRjsY71lzNttEPf5RKTiya6jLDn_pjwXUpJfgfsgfdfdISDhSloZIioF6jB6NY/s72-c/1.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/07/blog-post_743.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/07/blog-post_743.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy