Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Προς κατεπείγουσα προμήθεια ναυτικών βλημάτων NSM για ΠΝ και ΠΑ (βίντεο)

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 του Γιάννη Πετρίδη
Ο νορβηγικός ναυτικός πύραυλος NSM της Kongsberg, αποτελεί τον βασικό εξοπλιστικό στόχο του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα "πέτρινα" χρόνια της οικονομικής κρίσης και των σχεδόν μηδενικών εξοπλιστικών δαπανών. 





Οι διαδικασίες προμηθείας του, δε, έχουν προχωρήσει αρκετά, με την χρηματοδότηση (σημαντικά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ) για ένα πακέτο των 40-80 βλημάτων που θα αντικαταστήσουν ή θα συμπληρώσουν την επόμενη πενταετία τους "βετεράνους" AM-39 Block II Exocet (αέρος-επιφανείας) και ΜΜ-40 Block II (εδάφους-επιφανείας) να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Υπολογίζεται ότι το επόμενο 18μηνο θα μπορούσε να υπάρξει σύμβαση με έναρξη παραλαβών στα τέλη του 2020.
Στο ΠΝ, θεωρούν ότι η ανάπτυξη σε επιπλέον τρία νησιά (ήδη σε τρία νησιά, υπάρχουν επάκτιες συστοιχίες βλημάτων ΜΜ-40 Block II) επάκτιων βλημάτων των δυνατοτήτων του NSM, θα μπορούσε να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό την τουρκική ναυτική υπεροπλία, σε τακτικό επίπεδο, όπως αυτή θα διαμορφωθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια με την προμήθεια των φρεγατών χαμηλής παρατηρηστιμότητας TF-100, των κορβετών επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητες κλάσης Ada, των αντιτορπιλικών κλάσης TF-2000 και βέβαια του αεροπλανοφόρου Anadolu.
Εκτός των λοιπών δεκάδων κύριων μονάδων επιφανείας που υπηρετούν σήμερα στο τουρκικό ΠΝ.





Ο NSM θεωρείται δύσκολα "αναχαιτίσιμος" από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς ενσωματώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλή πιθανότητα προσβολής. 

Οι επάκτιες πυροβολαρχίες έχουν σύνθεση τριών κινητών πλατφορμών εκτόξευσης με 6-12 βλήματα. Δηλαδή αρκούν και 18 βλήματα για να ενεργοποιηθούν τρεις συστοιχίες, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδεύσουμε προς την πλήρη σύνθεση των 36 βλημάτων για χρήση από επίγειους εκτοξευτές σε τρία νησιά.
Ο NSM είναι ναυτικό βλήμα πέμπτης γενιάς. Παρουσιάζει χαμηλό προφίλ παρατήρησης, εκτελεί πτήση σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος, έχει δυνατότητες για ελιγμούς με υψηλό φόρτιση G και διαθέτει υψηλής τεχνολογίας ερευνητή υπερύθρων με αυτόματη αναγνώριση στόχου, προσδίδοντάς του ικανότητες προγραμματισμού του προφίλ πτήσης.
Η πανίσχυρη κεφαλή του μπορεί να προγραμματιστεί για έκρηξη κατά την σύγκρουση ή με καθυστέρηση.
Η ταχύτητά του είναι υψηλή υποηχητική, επιτυγχάνει κάπου 310 μέτρα απόστασης το δευτερόλεπτο.
Ο νέος πύραυλος NSM (Naval Strike Missile) έχει αναπτυχθεί από τη νορβηγική Kongsberg Defence & Aerospace (KDA). 
Σημαντικό στοιχείο για την απόφαση επιλογής του σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία είναι ότι έχει πιστοποιηθεί για χρήση στο F-35 Lightning II.
Σε εξαίρεση τον τουρκικό SOM-J, θα είναι ο μοναδικός πύραυλος cruise πολλαπλών ρόλων (multi-role) που χωρά στις εσωτερικές αποθήκες του stealth μαχητικού.
Ο πύραυλος ζυγίζει περί τα 400 kg (880 lb) και έχει βεληνεκές τουλάχιστον 185 km (100 nm).Τα συνθετικά υλικά του, του προσδίδουν ιδιαίτερα stealth χαρακτηριστικά, ενώ οι δυνατότητες που διατηρεί από τον προκάτοχό του Penguin, δηλαδή υπερκερασμός φυσικών εμποδίων στην ξηρά, πτήση χαμηλής παρατηρησιμότητας στη θάλασσα (sea skimming) και η διενέργεια τυχαίων ελιγμών κατά την τελική προσέγγιση στο στόχο, τον καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οποιαδήποτε αντίμετρα.





Εχει όμως ένα στοιχείο που τον καθιστά πολύ ανώτερο από τον προκάτοχό του: Πολύ ισχυρότερη (τετραπλάσιας εκτόνωσης) κεφαλή που επιτυγχάνει καταστροφή του στόχου που έχει εμπλέξει

Η πραγματική καινοτομία του πυραύλου ωστόσο έγκειται στα εκλεπτυσμένα ηλεκτρονικά του, που του δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει τους στόχους σε ξηρά και θάλασσα χάρη στο συνδυασμό μιας υπέρυθρης κάμερας και μιας μεγάλης ενσωματωμένης βάσης δεδομένων.
Όσον αφορά τη χρήση του πυραύλου από το F-35, ονομάζεται Joint Strike Missile (JSM) και σε προφίλ hi-hi-lo, φτάνει σε ακτίνα τα 555 χλμ! Δηλαδή κανονικό υποστρατηγικό βλήμα!
Θα παρέχει τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (δηλαδή, όχι μόνο παθητικής), ώστε να επικοινωνεί με τα κέντρα ελέγχου αλλά και με άλλους πυραύλους που βρίσκονται εν πτήσει ενώ θα έχει αυξημένο δραστικό βεληνεκές τα 240 km (130 nm).
Οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν πως το F-35 θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και δύο (2) τέτοιους πυραύλους στο εσωτερικό του και επιπλέον εξωτερικά. Η συμφωνία για την ανάπτυξη του JSM υπεγράφη τον Απρίλιο του 2009, με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών.
Η ΠΑ προορίζει το δίδυμο για αντικατάσταση του νυν διδύμου Mirage 2000EGM/BGM με τους AM-39 Block II Exocet, οι οποίοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμα τις υπηρεσίες τους μέχρι να παύσουν να πετούν τα Mirage 2000EGM/BGM, περί το 2020-22, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθεί το κατάλληλο λογισμικό στα Mirage 2000-5 για να μπορούν να κάνουν χρήση των Exocet και να παραμείνουν λειτουργικοί για τουρκικούς ναυτικούς στόχους χαμηλής αντιπυραυλικής προστασίας, μέχρι το 2030.
Πάντως, ο επαναληπτικός διαγωνισμός 36/14 προϋπολογισμού €41,1 εκατ. για την προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων 32 βλημάτων οδεύει προς ματαίωση σύμφωνα με έγγραφo της ΓΔΑΕΕ που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 26 Ιανουαρίου 2017, άρα δεν "έχουν πολύ ζωή" ακόμα στην υπηρεσία της ΠΑ (παραλήφθηκαν το 1997).
Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προμηθεύτηκε 39 βλήματα αέρος – επιφανείας τύπου AM-39 Block II Exocet για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM. Η συγκεκριμένη προμήθεια προσέδωσε στην ΠΑ πρωτόγνωρες δυνατότητες ναυτικής κρούσης, ακόμα και εναντίον των πλέον σύγχρονων μονάδων επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού (TDK).
Τα βλήματα AM-39 Block II της ΠΑ αξιοποιούνται πλέον αποκλειστικά από την 332Μ και τα αεροσκάφη -EGM/BGM καθώς η χρήση τους δεν είναι συμβατή με τoν εξοπλισμό των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 Mk2 της 331M.
Σύμφωνα με ανεπίσημους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας εταιρίας MBDA, δύο AM-39 Block II, σε συντονισμένη επίθεση, επαρκούν για την επιτυχημένη προσβολή στόχου τύπου φρεγάτας, αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει.
Σε προσομοιώσεις της Αεροπορίας, αποδείχθηκε ότι απαιτούνται τουλάχιστον επτά βλήματα για να πληγεί στόχος που πλέει σε σχηματισμό μάχης και να επιτευχθεί κορεσμός της τουρκικής αντιπυραυλικής άμυνας.
Αντίθετα ο NSM, εξασφαλίζει πλήγμα με μέσο όρο 1,8 βλήματα ανά στόχο


Και μία εκτόξευση από επίγειο εκτοξευτή, χωρίς την ύπαρξη πυροκεφαλής, σε προφίλ που επίσης ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό, για χρήση από βάσεις εδάφους, σε μεγάλο βάθος από την ακτή.

 
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Προς κατεπείγουσα προμήθεια ναυτικών βλημάτων NSM για ΠΝ και ΠΑ (βίντεο)
Προς κατεπείγουσα προμήθεια ναυτικών βλημάτων NSM για ΠΝ και ΠΑ (βίντεο)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkcsgKzmcLrRVyPwYKrG_nC5eTtFEljddEpfYsRFT8JPyL1cclx91KGTDPncsRjzycyUmuQjaENH_0-tlPsY292PHX18RCC2FcMsmpM2oMj7G07h69wxsLzf3XNLaa_-BjAOEXtAHk2mk/s640/NSM_1000.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkcsgKzmcLrRVyPwYKrG_nC5eTtFEljddEpfYsRFT8JPyL1cclx91KGTDPncsRjzycyUmuQjaENH_0-tlPsY292PHX18RCC2FcMsmpM2oMj7G07h69wxsLzf3XNLaa_-BjAOEXtAHk2mk/s72-c/NSM_1000.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/nsm.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/nsm.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy