Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Φυματίωση σε στρατιωτικούς σε κέντρο προσφύγων - Ραγδαίες εξελίξεις


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αποκάλυψη του Onalert.gr για οκτώ στρατιωτικούς και ένα στρατιώτη που βγήκαν θετικοί σε εξετάσεις για φυματίωση.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΣ κλιμάκιο γιατρών από το 424 νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταβαίνει εσπευσμένα στα Ιωάννινα για να εξετάσει εκ νέου τόσο τους στρατιωτικούς όσο και τις οικογένειές τους.

Η αγωνία επιτείνεται, καθώς χθες, πήραν δείγματα και από άλλους στρατιωτικούς συγκεκριμένης μονάδας που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα προσφύγων και αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα που θα έχουν θετική ένδειξη για φυματίωση αναμένεται να αυξηθούν τότε.

Το θέμα της φυματίωσης έσκασε σαν βόμβα στους στρατιωτικούς, οι οποίοι αν και δηλώνουν ψύχραιμοι, παρόλα αυτά καταγγέλλουν στο Onalert.gr ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την προστασία τους.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλουν ότι παρά το γεγονός πως το κέντρο προσφύγων άνοιξε και λειτούργησε από τον Απρίλιο, μόλις στο τέλος Μαϊου παραπέμφηκαν για  εμβόλια. Και προφανώς πληρώνοντας ένα μέρος των χρημάτων από την τσέπη τους.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου είχε από τις 29 Μαρτίου θέσει θέμα υγειονομικής κάλυψης όλων των στρατιωτικών που εμπλέκονται στα κέντρα προσφύγων.

Συγκεκριμένα με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει
 

  • Άμεση ενίσχυση των Μονάδων της περιοχής με μόνιμο προσωπικό
  • Τήρηση του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας
  • Μέριμνα για την υγειονομική κάλυψη όλων των Στρατιωτικών που εμπλέκονται στα παραπάνω κέντρα
  • Να υπάρξει εξίσωση στην μοριοδότηση των Στρατιωτικών που υπηρετουν στις Μονάδες τις περιοχής με αυτή του Δ΄ Σώματος όπως και της ΑΣΔΕΝ

Την επιστολή της ΕΣΠΕΗΠ είχε κάνει αναφορά στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, για να λάβει απάντηση στις 4 Μαϊου από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα.

Στην απάντησή του ο κ. Βίτσας αναφέρει:






Η απάντηση που δόθηκε στις 4 Μαϊου απέχει χρονικά με τις μαρτυρίες που είχε το Onalert.gr ως προς τον εμβολιασμό των στελεχών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατεύσιμος γιατρός έγραψε στα στελέχη στο τέλος Μαϊου να κάνουν το εμβόλιο της ηπατίτιδας. Κατά άλλες πληροφορίες οι στρατιώτες που κάνουν υπηρεσίες στα κέντρα των προσφύγων στην περιοχή, δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Αν αυτά ισχύουν, τότε προκύπτουν εκτός από ηθικά, και ποινικά θέματα.

Για παράδειγμα όσοι βγήκαν θετικοί στην εξέταση "μαντού" και παραπέμθηκαν για νέες εξετάσεις, θα μπορούν να επιδιώξουν αποζημίωση από την υπηρεσία τους, καθώς το νομικό πλαίσιο αυτής της αποστολής είναι θολό και δεν έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων.

Η αιτία της μετάδοσης του μικροβίου της φυματίωσης φαίνεται ότι ήταν κάποιος πρόσφυγας ο οποίος νοσούσε και στην πατρίδα του έπαιρνε την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Με το ταξίδι του ωστόσο, φαίνεται ότι είχε πρόβλημα να συνεχίσει την αγωγή του και την διέκοψε, με αποτέλεσμα αφενός να νοσήσει, αφετέρου να μεταδόσει το μικρό βιο και σε άλλους. Ο πρόσφυγας εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε, από το κέντρο προσφύγων.Ωστόσο εμφανίστηκαν κρούσματα σε μικρά παιδιά, την 1η Ιουνίου. Τρια από τα παιδάκια νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δυστυχώς ούτε αυτό φαίνεται να στάθηκε ικανό για να αρχίσουν άμεσα οι εξετάσεις, στους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οι πρώτες εξετάσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου σε όσους βρίσκονταν στη Μονάδα. Γιατρός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων πήγε στη Μονάδα και πήρε δείγματα από όσους βρίσκονταν εκεί τη συγκεκριμένη ώρα. Χθες έλαβαν και τις απαντήσεις όσοι εξετάστηκαν και ανάμεσά τους ήταν οκτώ θετικά δείγματα. Ο γιατρός πήρε δείγματα και από άλλα άτομα, και αναμένονται την Πέμπτη οι απαντήσεις.

Είναι αξίον απορίας γιατί δεν έγιναν νωρίτερα αυτές οι εξετάσεις αφού είχαν ήδη περιστατικά που είχαν νοσήσει στο κέντρο. Επίσης δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε εάν είχαν γίνει ανάλογες εξετάσεις σε όλους τους πρόσφυγες που είναι στο κέντρο για να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ένα ακόμα θέμα είναι η οικονομική κάλυψη των στρατιωτικών που έχουν βγει θετικοί στο τεστ "μαντού" και καλούνται να κάνουν περισσότερες εξετάσεις. Από το ΓΕΣ υπήρξε αργά χθες το βράδυ η διαβεβαίωση στο Onalert.gr ότι δεν θα επωμισθούν οι ίδιοι τα έξοδα των εξετάσεων και πως θα υποβληθούν σε εξετάσεις και οι οικογένειές τους. 

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/fimatiosi-se-strat-otikous-se=kentro-prosfygwn-sthn-hpeiro-ragdaies-ekselikseis/50723
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9017,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Φυματίωση σε στρατιωτικούς σε κέντρο προσφύγων - Ραγδαίες εξελίξεις
Φυματίωση σε στρατιωτικούς σε κέντρο προσφύγων - Ραγδαίες εξελίξεις
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKES4TYVOZOBQp_MxDDRRIs-NDQ3T9aeIICNvXZW7HMK7aXLV0XHNtnSUhY0ErC4LvrECd_O1X-HY3l4WkXb86Lf-kn39eg5krM1Ht8Zgyr1BD4O8zLCo1duzJcxCBCXerhGKyjwXgqV13/s640/www.onalert.gr.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKES4TYVOZOBQp_MxDDRRIs-NDQ3T9aeIICNvXZW7HMK7aXLV0XHNtnSUhY0ErC4LvrECd_O1X-HY3l4WkXb86Lf-kn39eg5krM1Ht8Zgyr1BD4O8zLCo1duzJcxCBCXerhGKyjwXgqV13/s72-c/www.onalert.gr.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2016/07/blog-post_90.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2016/07/blog-post_90.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy