Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Η τελευταία ημερήσια διαταγή του διοικητή του Β΄ΣΣ Αντιστρατήγου Βερίγου Ζαχαρία

Γράφει ο Δημοσιογράφος Θεόδωρος Ελευθεριάδης
'Έντονα συγκινημένος ήταν κατά τη διάρκεια τελετής διάλυσης του Β΄ΣΣ, ο τελευταίος διοικητής του, Αντιστράτηγος κ. Βερίγος Ζαχαρίας, ενώ έψαλλε μαζί τον υποδιοικητή του Υποστράτηγο κ. Δαγγόπουλο, τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του Σώματος τον εθνικό μας ύμνο .  Στην ημερήσια διαταγή του, η οποία αναγνώσθηκε, ο κύριος Σωματάρχης αναφέρθηκε με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς του Σώματος, που έπεσαν στο πεδίο τιμής, υπέρ της πίστεως και της πατρίδας, ενώ ευχαρίστησε τους προισταμένους του, τις τοπικές αρχές της Βέροιας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, για την άριστη συνεργασία που είχαν. Στο τέλος της διαταγής του ο Στρατηγός ζήτησε από τους υφισταμένους του να κάνουν πράξη, αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Να είναι  πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσουν  ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ. Ολόκληρη η διαταγή του κ. Διοικητού έχει ως εξής:
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στα πλαίσια της Νέας Δομής Δυνάμεων, το Β΄ Σώμα Στρατού, απενεργοποιείται σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2013.

   Υποκλινόμενος με σεβασμό, στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και Μονάδων του Β΄ Σώματος Στρατού, αποδίδω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης, στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν στους ιερούς αγώνες του Έθνους και μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους, δίδοντάς μας το δικαίωμα, να είμαστε παρόντες σήμερα στην ιστορία.


Ευχαριστώ,
   Το Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό και τους Προστάτες μας Αγίους, που με αξίωσαν να διοικήσω, το ιστορικό, πλέον, Β΄ Σώμα Στρατού.
   Τους Προϊσταμένους μου, για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνδρομή τους, στο ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο, που μου ανετέθη.

   Τις τοπικές αρχές, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφεριεάρχη, τη Δήμαρχο Βέροιας, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά τους.

   Την οικογένειά μου, για τη συμπαράσταση που μου προσφέρει, εδώ και χρόνια.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί χωρίς τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, κανένας Διοικητής, όσο ικανός και έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει έργο. Κι είχα την τύχη και την τιμή να διοικώ ανθρώπους πρόθυμους, ανιδιοτελείς, εργατικούς και ικανούς να εργαστούν μαζί μου.

   Το Β΄ Σώμα Στρατού, ξεκίνησε την ιστορική του διαδρομή, ακριβώς έναν αιώνα πριν, το 1913. Συγκροτήθηκε από Σχηματισμούς και Μονάδες, που είχαν μόλις ολοκληρώσει τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους.
 
Πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες κι έδρεψε δάφνες, αφήνοντας, στα πεδία των μαχών, περίπου 15.000 νεκρούς, που θυσιάστηκαν, για την Πατρίδα.

Από το 1952, συνέδεσε το όνομα και τη δράση του, με τη δοξασμένη γη της Μακεδονίας, φέροντας τιμητικά, το όνομα του μεγαλόπνοου στρατηγού και οραματιστή Έλληνα, που ένωσε την Ελλάδα των πόλεων-κρατών και ανέδειξε τους Έλληνες σαν ένα ενιαίο Έθνος, του «Φιλίππου του Δευτέρου».

   Για έναν ολόκληρο αιώνα, το Β΄ Σώμα Στρατού, υπέστη διαδοχικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογα με τις επικρατούσες, κάθε φορά, συνθήκες, στο εγγύς, αλλά και στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πληθώρα διαφορετικών αποστολών, στις οποίες αντεπεξήλθε, πάντοτε, με επιτυχία.

   Παράλληλα, προσέφερε ένα τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα, κοινωνικό έργο, στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνταν Σχηματισμοί και Μονάδες του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τους Έλληνες πολίτες και τη διεθνή κοινότητα.

Με ηθικό ακμαίο, επαγγελματισμό, ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπο, το έμψυχο δυναμικό του Β΄ Σώματος Στρατού, διαχρονικά, υπηρέτησε με συνέπεια την Πατρίδα και την αποστολή του κι αφήνει πίσω του βαριά παρακαταθήκη.

   Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανούς και αξιόμαχους Σχηματισμούς και Μονάδες, οργανωμένα Επιτελεία, εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα σε άριστη κατάσταση, και πάνω απ΄όλα, υψηλό φρόνημα, ήθος, ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασίας.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από εσάς και όλοι μαζί, ως σύνολο, ενταγμένοι στις νέες σας υπηρεσίες, θα συνεχίσετε με την ίδια προθυμία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη, που σας διακρίνει και θα φανείτε αντάξιοι της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Λαού.

Θα συνεχίσετε να κάνετε πράξη, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα: να είστε πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσετε ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.

Τούτη την ιερή στιγμή, μπροστά στο Ηρώο των αθάνατων νεκρών του Β΄ Σώματος Στρατού, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Υπέρμαχου Στρατηγού και των Προστατών Αγίων μας, εύχομαι καλή τύχη, δύναμη και υγεία σε όλους και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9019,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Η τελευταία ημερήσια διαταγή του διοικητή του Β΄ΣΣ Αντιστρατήγου Βερίγου Ζαχαρία
Η τελευταία ημερήσια διαταγή του διοικητή του Β΄ΣΣ Αντιστρατήγου Βερίγου Ζαχαρία
http://4.bp.blogspot.com/-qy7XHPBrXVw/UpjnaSsNReI/AAAAAAABYGk/DRRYPkoWKhs/s640/PB290076+(Medium).JPG
http://4.bp.blogspot.com/-qy7XHPBrXVw/UpjnaSsNReI/AAAAAAABYGk/DRRYPkoWKhs/s72-c/PB290076+(Medium).JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_294.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_294.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy