Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Βίτσας: Στόχος μια «ωφέλιμη θητεία» για την κοινωνία και τον στρατευμένοΣτο σχέδιο της κυβέρνησης για μία «ωφέλιμη θητεία» «για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά και ατομικά για τον στρατευμένο» αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της σχετικής αναφοράς στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.Όπως χαρακτηριστικά λέει «ονομάζουμε το σχέδιο μας “ωφέλιμη θητεία”. Ωφέλιμη για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά και ατομικά για τον στρατευμένο. 

Ο στόχος μας είναι να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και υπό αυτή την έννοια να εκτελεί το καθήκον του στην πατρίδα και συγχρόνως να διευκολύνεται και να αποκτά επιπλέον εφόδια για τη μετά τη θητεία ζωή του».


«”Η κοινωνική θητεία” να μην έχει εντός της, διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν “τιμωρητικές”. Να διευκολύνονται, όσον αφορά τις αναβολές, άνθρωποι που ανοίγουν σπουδαία επιστημονική καριέρα στο εξωτερικό, να λύνονται διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην ανυποταξία και που τελικά στοιχίζουν, λόγω γραφειοκρατίας, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία. Η διαφάνεια και οι κανόνες ήδη συμβάλλουν να χτυπηθεί το ρουσφέτι και το “βύσμα” αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος», συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και «το οποίο βελτιώνεται», ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον στρατευμένο να γνωρίζει που θα υπηρετήσει πριν καταταχθεί και η υπηρεσία να λαμβάνει υπόψη τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ατομικές και οικογενειακές, για την τοποθέτησή του.

«Κύριο βάρος, όμως, δίνουμε στην πολλαπλή αξιολόγηση της θητείας. Ήδη δεκάδες στρατευμένοι γιατροί, κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά και αμείβονται επιπλέον από το υπουργείο Υγείας. Ήδη δεκάδες νομικοί υπηρετούν τη θητεία τους σε νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγράφουν τον χρόνο στην άσκηση τους. Διερευνούμε τη δυνατότητα έγγραφης εμπειρίας και μοριοδότησης για τους μηχανικούς αλλά και άλλους επιστήμονες»,τονίζει.

Συγχρόνως , γνωστοποιεί: «προσπαθούμε να κλείσουμε ένα σύστημα πιστοποιήσεων. Έχουμε ξεκινήσει με την ικανότητα χρήσης Η/Υ (σ.σ.που θα δώσει τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους να διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση στους υπολογιστές). Θα συνεχίσουμε μαζί με το υπουργείο Παιδείας και άλλους θεσμικούς φορείς σε μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα π.χ. βοηθός υδραυλικού, ηλεκτρολόγου κλπ. Έτσι θα χτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποιήσεων, που θα ξεκινά από τους αξιωματικούς (π.χ. κυβερνήτες πλοίων ή πιλότους αεροπλάνων) και θα διατρέχει όλη την ιεραρχία ως τον υπόχρεο θητείας», υπογραμμίζει.Στις νέες πρωτοβουλίες εντάσσονται «και ρυθμίσεις που προωθούμε, για μείωση του ηλικιακού ορίου εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων από το 35 έτος που είναι σήμερα στο 33 έτος, εφόσον καταταγούν και προηγουμένως εκπληρώσουν ένοπλη στρατιωτική υποχρέωση 20 ημερών. 
Επίσης, προωθούμε χορήγηση αναβολής κατάταξης ενός έτους σε όσους αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς».

Εξάλλου, πρόσθεσε «προσπαθούμε να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των καιρών, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης των μονίμων στελεχών, πράγμα που συμβάλει στην εξουδετέρωση συντηρητικών αντιλήψεων και πρακτικών, συνολικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Γίνεται μια συνολική προσπάθεια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαπερνά όλες τις λειτουργίες τους, με τελικό στόχο την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και την ποιοτική αναβάθμιση του ρόλο και της θέσης του έμψυχου δυναμικού τους. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι άνθρωποι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, αποτελούν το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.