Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

«Τυφλό χτύπημα» στις συντάξεις των Στρατιωτικών από το 2019
Οι δανειστές απαιτούν να περικοπούν 30%-40%! Επιδρομή και στις αποδοχές όσων ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ.


«Τυφλό χτύπημα» στις συντάξεις τους που φτάνει έως και το 40% θα δουν οι στρατιωτικοί από το 2019, εξαιτίας της κυοφορού­μενης κατάργησης της «προ­σωπικής διαφοράς», στο πλαί­σιο του βαρύτατου νέου πα­κέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) το οποίο επιχειρούν να οριστικοποιήσουν κυβέρνηση και δανειστές.

Άγριο «ψαλίδισμα» κατά 30% θα υποστούν και οι συ­ντάξιμες αποδοχές των ελεύ­θερων επαγγελματιών, που είναι η άλλη μεγάλη πληττόμενη ομάδα από τα πρόσθε­τα μέτρα. Ήδη οι νέοι συντα­ξιούχοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν υποστεί «ψαλίδισμα» των συντάξιμων αποδοχών τους από 1/1/2017, εξαιτίας της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους.


Κι αυτό διότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη ο μι­σθός και τα επιδόματα (ΕΧΥ, Επίδομα Ευθύνης και Επίδο­μα Ειδικών Συνθηκών) του τε­λευταίου καταληκτικού διοικη­τικού και μισθολογικού βαθ­μού με ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 70%, αλλά ο μέσος όρος των ασφαλιστέων αποδο­χών από το 2002 και μετά, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η βάση υπολογισμού. Σε αυτό το ποσό εφαρμόζονται τα νέα μει­ωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μειώσεις πλησίον του 30% θα μετρήσουν και οι πρώην ελεύ­θεροι επαγγελματίες του ΤΕ­ΒΕ, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι εξανεμίζεται το σύνολο της προσαύξησης των 220 ευρώ που λάμβαναν.

Η κυοφορούμενη κατάρ­γηση της «προσωπικής δια­φοράς» από το 2019 αναμένε­ται να φέρει σε γενικές γραμ­μές απώλειες που θα ξεκινούν από 10% (για τους συνταξιού­χους των 600-700 ευρώ) και θα φτάνουν μέχρι και το 40% για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου.

Οι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, δηλαδή απόστρατοι, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ με λίγα χρόνια ασφάλισης και γιατροί του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει οι περικοπές να επεκταθούν και σε χαμηλοσυνταξιούχους, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, λόγω των πιέσεων που ασκούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ. Δηλαδή η μέση σύ­νταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10%, ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις από 1.000 έως 1.200 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια επε­ξεργάζονται σχέδιο μειώσεων σε δύο δόσεις, ώστε το 2019 να εξοικονομηθεί 0,70% (1,26 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη και το 2020 το υπόλοιπο 0,30% (540.000.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως, αν η προσωπική διαφορά είναι 200 ευρώ, τον πρώτο χρόνο θα περικοπούν 140 ευρώ και τον δεύτερο 60 ευρώ.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/04/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.