Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ για τις συμβάσεις ΤΠΚ Ναυπηγείων Ελευσίνας

O Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία υλοποίησης της σύμβασης των δύο Πυραυλακάτων (ΤΠΚ) Νο 6 και 7 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ).

Υπενθυμίζουμε, ότι με την υπογραφή της τροπολογίας υπ' αριθμόν 163/17 της 28/1/2016 το δημόσιο επανέρχεται λόγω των γνωστών προβλημάτων των ΝΒΕΕ να στηρίξει την εταιρεία προσφέροντας 40 εκ. ευρώ επιπλέον (από αυτά που έχει δώσει μέχρι τώρα), με την αιτιολογία ότι αυτή τη φορά τα χρήματα που θα ξοδευτούν (από τα 40 εκ. ευρώ) θα καταλογιστούν στα ΝΒΕΕ, για να επιστραφούν στο δημόσιο μελλοντικά.
H συνεχής οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου από μια εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Μελετήσαμε όλα αυτά που ειπώθηκαν στη Βουλή την Πέμπτη 16/2/17, όμως δεν ακούσαμε από τον Υπουργό κάτι συγκεκριμένο για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.


Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς, κύριοι του Υπουργείου είναι ότι θέλετε να κερδίσετε χρόνο – ενώ έχετε σε κατάσταση ομηρίας το ΠΝ – ικανοποιώντας παράλληλα τις ορέξεις κάποιων που έχουν μάθει να επιβιώνουν σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Μας προξενεί δε ιδιαίτερο προβληματισμό, πώς ένας τόσο σημαντικός τομέας που έχει τις δυνατότητες να προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα λόγω της τεχνογνωσίας και της στρατηγικής τους θέσης έχει απαξιωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό εις βάρος της εθνικής οικονομίας. Η δε κυβέρνηση - παρά τα δυο χρόνια θητείας - δεν είχε και δεν έχει τη βούληση για την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου επιβίωσης /εξυγίανσης των ΝΒΕΕ συμπεριλαμβανομένου και του Νεωρίου της Σύρου που θα έδινε οριστική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και θα κάλυπτε παράλληλα και τις ανάγκες του ΠΝ.

Ζητούμε να μάθουμε σε ποια φάση βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος. Γιατί υπάρχει η καθυστέρηση της προμήθειας των υλικών της κατασκευής; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ροής εργασιών; Θα ολοκληρωθεί εντός των 29 μηνών που προβλέπει η σύμβαση; Αν όχι, πότε; Θα φθάσουν τα 40εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των ΤΠΚ 6 & 7; Θα απαιτηθεί και νέα κρατική επιχορήγηση; Βασικά ερωτήματα που απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις.


Σας προτείνουμε δε, το ΠΝ να αναλάβει τη διαχείριση ολοκλήρωσης της κατασκευής όταν τα πλοία πέσουν στην θάλασσα – διαθέτουν την τεχνογνωσία - για να προκύψουν έστω κάποια οικονομικά οφέλη και να επιταχυνθεί η παράδοση των ΤΠΚ που τα έχει άμεσα ανάγκη η χώρα μας λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο Αιγαίο.


* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.