Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνοτουρκικές σχέσειςΕγκλωβισμένος ο Ερντογάν στη Συρία

Toυ Γιώργου Θεοχάρη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια δεν είναι καθόλου ευχάριστες για τους εισβολείς και τους υποστηριζόμενους από αυτούς ισλαμιστές αντάρτες και φυσικά για το καθεστώς , το οποίο αντιμετωπίζει ένα φοβερό αδιέξοδο, καθώς το αδειάζουν συγχρονισμένα και Αμερικάνοι, παίρνοντας φανερά το μέρος των .

Κούρδοι μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου του (Ιεράπολης) της Συρίας όχι μόνο απέκρουσαν την επίθεση του τουρκικού στρατού και των ανταρτών της «Ασπίδας του Ευφράτη», δυτικά του Μανμπίζ στην περιοχή Χαλεπίου, αλλά και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο πάνω σε ένα ακόμη χωριό σε μια αντεπίθεση.

Οι δυνάμεις του Μανμπίζ της πραγματοποίησαν αστραπιαία αντεπίθεση και απέκτησαν τον έλεγχο πάνω στο χωριό Jubb al-Hamir, 34 χιλιόμετρα από το Μανμπίζ. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ανακοίνωσε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα παραδώσουν τα χωριά που συνορεύουν με τις περιοχές που καταλαμβάνονται από τους τουρκόφιλους μαχητές της Ασπίδας του Ευφράτη στο Συριακό Στρατό, μετά από μία συμφωνία με τους Ρώσους.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκκενώσουν οι Κούρδοι το Μανμπίζ στην επαρχία Χαλεπίου αμέσως, απορρίπτοντας τη συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Κυβέρνησης της Δαμασκού.

Ωστόσο οι ΗΠΑ αγνόησαν τις προτροπές Ερντογάν και ήδη στις κουρδικές περιοχές του Μανμπίζ εμφανίζονται αμερικανικές δυνάμεις και αμερικάνικες σημαίες. Παράλληλα, σε συμφωνία Κούρδων και Συριακού Καθεστώτος – Ρωσίας, ο Συριακός Στρατός μαζί με Ρωσικές δυνάμεις, μπήκε στο Μανμπίζ και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψή τους από τους Τούρκους και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ήδη Ρώσοι στρατιώτες διανέμουν στους κατοίκους ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο Ερντογάν …παρακολουθεί εμβρόντητος.

Η περιοχή του εμφανίζει εικόνα πολυεθνικής ζώνης, καθώς ήδη υψώνονται αμερικάνικες, ρωσικές (φωτο), κουρδικές και συριακές σημαίες, εκτός βέβαια από την τουρκική και την «συριακή» σημαία των ισλαμιστών με τα τρία αστέρια.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: η διαγραφόμενη παταγώδης αποτυχία στη Βόρεια Συρία και η απομόνωσή του από όλες τις εμπλεκόμενες μεγάλες δυνάμεις, πόσο θα επηρεάσει τις ήδη ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει μάλιστα και του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία;
Μήπως ο Ταγίμπ αναζητήσει στα δυτικά το αποτυχημένο πυροτέχνημά του στα ανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.