Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Δόκιμοι «πρεσβευτές»


149 αλλοδαποί φοιτούν στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών
Ο θεσμός, ο χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα, η παιδεία που λαμβάνουν και οι χώρες από όπου προέρχονται

Σχεδόν 150 αλλοδαποί, 149 για την ακρίβεια, φοιτούν φέτος στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των... Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αριθμός-ρεκόρ στην κατηγορία τους. Έτσι, μετά την αποφοίτησή τους και την ένταξή τους στις Ε.Δ. των χωρών τους, θα αποτελούν τους καλύτερους εν δυνάμει άτυπους «πρεσβευτές» της Ελλάδος. Και σε αυτό συντείνει τα μέγιστα το γεγονός ότι, πέραν των προσωπικών φιλικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τους Έλληνες συσπουδαστές τους, αποκτούν άριστη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Από την άλλη, το υψηλό κύρος και η επαγγελματική καταξίωση των ελληνικών παραγωγικών σχολών των Ε.Δ. εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες της Δύσεως κατατάσσουν αυτομάτως τους αποφοίτους τους σε μια «ελίτ» στις πατρίδες τους, γεγονός που αντανακλάται στις τοποθετήσεις τους σε σημαντικές μονάδες και στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους σε σημαντικές επιτελικές -και όχι μόνο- θέσεις.

Μάλιστα, εδώ και περίπου δυο χρόνια, επί αρχηγίας Μ. Κωσταράκου στο ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε μια «συνήθεια», που φυσικά ακολουθεί και ο νυν αρχηγός, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης: Όταν ο αρχηγός επισκέπτεται τις χώρες που έχουν στρατιωτικούς αποφοίτους των ελληνικών παραγωγικών σχολών των Ε.Δ., οργανώνεται συγκέντρωση αυτών και γίνεται η απονομή ενός ειδικού αναμνηστικού μεταλλίου, ως απόδειξη ότι οι ελληνικές Ε.Δ. δεν τους ξεχνούν. Ασφαλώς, μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που αναθερμαίνει τις «ελληνικές σχέσεις» των ξένων πρώην σπουδαστών μας και νυν στελεχών των Ε.Δ. των πατρίδων τους.

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ. Όπως ενημερωθήκαμε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, που είναι υπεύθυνο για τους αλλοδαπούς σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των ελληνικών Ε.Δ. και προς το οποίο τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απηύθυναν το αχαϊκό ερώτημα:

Κατ’ αρχάς, ο θεσμός της φοιτήσεως αλλοδαπών στις παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ε.Δ. δεν είναι νέος, αλλά έχει ήδη συμπληρώσει μισό αιώνα. Οι πρώτοι σπουδαστές μπήκαν στις παραγωγικές σχολές το 1964 και αποφοίτησαν πέντε χρόνια αργότερα, καθώς υπήρχε και ένας χρόνος για την προκαταρκτική, εντατική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ήδη, λοιπόν, πολλοί απόφοιτοι έχουν φτάσει στα ύπατα αξιώματα της ιεραρχίας τους, έχοντας γίνει αρχηγοί των Κλάδων τους, όπως στο Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ή στην Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας, ενώ σε αυτή τη χώρα απόφοιτος της Σχολής Ικάρων (Μηχανικός) ήταν πριν από μερικά χρόνια και ο υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας.

Να σημειώσουμε ότι οι παραγωγικές σχολές των Ε.Δ. είναι οι εξής: Για τους αξιωματικούς είναι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Σχολή Ικάρων, η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Για τους υπαξιωματικούς είναι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών.

ΤΡΙΒΗ. Ο συνολικός χρόνος παραμονής των αλλοδαπών σπουδαστών στην Ελλάδα είναι ο χρόνος φοιτήσεως στις σχολές, που είναι συνήθως τέσσερα έτη, εκτός της ΣΣΑΣ με τις ιατρικές/οδοντιατρικές ειδικότητες, συν ένας χρόνος προπαιδεύσεως. Επομένως, τα συνολικά 5-7 έτη είναι αρκετά για να αισθάνονται Έλληνες και σε αυτό ασφαλώς συντείνει η καθημερινή τριβή τους με τους συσπουδαστές τους στις σχολές, τις τάξεις και τις ασκήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, υπάρχει ναυτικός δόκιμος IV Τάξεως από τη Σενεγάλη, εξαιρετικός σπουδαστής, ο οποίος είναι βαθμοφόρος, κελευστής και παραστάτης του σημαιοφόρου αρχηγού της ΣΝΔ!

Το σύνολο των φετινών σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές των ελληνικών Ε.Δ. (προπαιδευομένων και σπουδαστών) είναι από συνολικώς 16 χώρες. Από αυτούς οι 23 είναι προπαιδευόμενοι και οι υπόλοιποι 126 κανονικώς φοιτώντες σε όλα τα έτη. Αριθμητικώς περισσότεροι είναι οι 44 Ιορδανοί, οι οποίοι ακολουθούνται από 33 Λίβυους, 18 Αλβανούς και 15 Αρμένιους.

Οι χώρες προελεύσεώς τους είναι οι εξής: Αλβανία (18), Αρμενία (15), Ζιμπάμπουε (5), Ιορδανία (44), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (3), Κονγκό (1), Κουβέιτ (2), Λιβύη (33), Μαυροβούνιο (9), Νιγηρία (2), Σενεγάλη (8), Σεϋχέλλες (1), Σιέρα Λεόνε (2), Συρία (1), Τσαντ (1) και Αφγανιστάν (4).

Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς σπουδαστές, άνδρες και γυναίκες, 82 τον αριθμό, φοιτούν στη ΣΣΑΣ (και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) της Θεσσαλονίκης. Στη ΣΣΕ φοιτούν 42, στη ΣΝΔ 10 και στη ΣΙ 8.

«Συμμαθητής εν όπλοις» στη Λιβύη

Ενδεικτικό του τι σημαίνει ο όρος «συμμαθητής εν όπλοις» είναι το παράδειγμα της Λιβύης την εποχή του εμφύλιου πολέμου. Προ ετών, κατά την τελευταία απόσυρση Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, τακτικός διοικητής της ελληνικής αποστολής, που είχε πάει εκεί με μια φρεγάτα, ήταν ένας (τότε) πλοίαρχος του ΠΝ. Εκεί πληροφορήθηκε ότι ναυτικός διοικητής στο λιμάνι και υπεύθυνος για την άμυνά του ήταν ένας Λίβυος πλοίαρχος, συσπουδαστής του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο οποίος μιλούσε απταίστως τα ελληνικά, ενώ του είχε δώσει ως συνδέσμους κατώτερους αξιωματικούς του λιβυκού ΠΝ, επίσης αποφοίτους της ΣΝΔ. Ως ελέχθη στην αποενημέρωση της αποστολής, αυτός ο λόγος ήταν και ένας από τους πιο σημαντικούς της επιτυχίας της, με την ταχυτάτη και, κυρίως, αναίμακτη απόσυρση όλων των ξένων, «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι», ως ελέχθη τότε χαρακτηριστικώς.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 19/03/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2016/03/blog-post_98.html
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Δόκιμοι «πρεσβευτές»
Δόκιμοι «πρεσβευτές»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq7uCYeY6zI8oCgHRROmzPohkKHqGhHTJoW1qZUcDoZu3pQJlYWgILG-dFgRDZUHp0RWfmVJl-dXsTkwy5oEKfVy9WNxXjDQcUL3e-qKoB5HnMs6uIZiLf9cuU8k4Wc360cd29v3ttWNap/s640/dokimoi_alodapoi_1108x437_lektika_sl_20032016.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiq7uCYeY6zI8oCgHRROmzPohkKHqGhHTJoW1qZUcDoZu3pQJlYWgILG-dFgRDZUHp0RWfmVJl-dXsTkwy5oEKfVy9WNxXjDQcUL3e-qKoB5HnMs6uIZiLf9cuU8k4Wc360cd29v3ttWNap/s72-c/dokimoi_alodapoi_1108x437_lektika_sl_20032016.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2016/03/blog-post_988.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2016/03/blog-post_988.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy