Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Στο… υπόγειο οι μισθοί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Λιγότερες οι απολαβές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από ενός λοχαγού στη Γαλλία
Του ΝΙΚΟΛΑ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  
Μεγάλη διαφορά παρουσιάζει το μισθολόγιο των στρατιωτικών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. «Παρά την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να φανεί πως ο στρατιωτικός είναι προνομιούχος, η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό που προβάλλεται», δηλώνει στον «Ε» εν ενεργεία αξιωματικός.

 Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο στρατιωτικός στο εξωτερικό όχι μόνο πληρώνεται καλύτερα από το στρατιωτικό αντίστοιχου βαθμού στη χώρα μας, αλλά απολαμβάνει και περισσότερα-ποιοτικότερα προνόμια, ενώ ο φορολογικός συντελεστής είναι μικρότερος από αυτόν της χώρας μας.
Αίσθηση προκαλεί και το συνταξιοδοτικό καθεστώς που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με αυτό χωρών του εξωτερικού. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘA στην Ελλάδα λαμβάνει βασικό μισθό 2.067 ευρώ, μισθό δηλαδή 133 ευρώ λιγότερα από το μηνιαίο βασικό μισθό που παίρνει ένας λοχίας στην Ουγγαρία. Η σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού προκαλεί ρίγος καθώς ο κατώτος μισθός στρατιωτικού σε χώρες της Ε.Ε. αντιπρoσωπεύει μισθό με αξίωμα και χρόνια προϋπηρεσίας ενός ανθρώπου που εργάζεται στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο αρχηγός του ΓΕΣ έχει μηνιαίες απολαβές 1.829 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ λιγότερα από τις απολαβές ενός λοχαγού στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός του ΓΕΣ θεωρείται από τις καλά αμειβόμενες θέσεις και οι αρμοδιότητες που έχει είναι πολλές, χρήσιμες και σοβαρές, σαφώς περισσότερες από τις αρμοδιότητες ενός λοχιά ή ενός λοχαγού που αμείβεται πολύ καλύτερα σε χώρες της Ε.Ε. Ο λοχίας στη χώρα μας αγγίζει τα 610 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος μισθός στη Γαλλία είναι διπλάσιος και ανέρχεται στα 1.219 ευρώ. Ακόμη και η σύγκριση με την Ουγγαρία, η οποία έχει βγει προσφάτως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Σε αυτή την οικονομικά γονατισμένη χώρα, ο λοχαγός απολαμβάνει 1.360 ευρώ, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ. Ευτυχώς για τη χώρα μας, οι βασικοί μισθοί των στρατιωτικών είναι μεγαλύτεροι από αυτούς της Βουλγαρίας καθώς εκεί ο λοχίας λαμβάνει 230 ευρώ και ο λοχαγός 400. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πιο καλά αμειβόμενοι στρατιωτικοί υπηρετούν στην Ιρλανδία και το Βέλγιο. Ο λοχίας στις χώρες αυτές διατηρεί μηνιαίο μισθό περί τις 3.590 ευρώ και 2.080 αντίστοιχα, ενώ ο λοχαγός 4.408 ευρώ και 3.248 αντίστοιχα. Καμία σχέση δηλαδή με τους μισθούς στη χώρα μας, όπου ο λοχίας λαμβάνει 604 ευρώ και ο λοχαγός 898 ευρώ.
«Και αυτές είναι οι μισθολογικές διαφορές. Πού να δείτε τι υπηρεσίες προσφέρουν στο εξωτερικό και τι στη χώρα μας», δηλώνει με πίκρα απόστρατος υπαξιωματικός στον «Ε». Πρέπει να τονισθεί πως οι παραπάνω διαφορές προκύπτουν χωρίς την πρόσθεση επιδομάτων. Γίνεται λόγος δηλαδή για το βασικό μηνιαίο μισθό των στρατιωτικών έτσι όπως διαμορφώνεται σε καθαρό ποσό.

http://www.paraskevi13.com/?p=14436

13 σχόλια:

 1. Αν δε τους αρεσουν οι μισθοι να φυγουν....να πανε αλλου...να δουμε πως θα πιανουν εκει...αχρηστοι ανθρωποι, μεχρι πριν λιγα χρονια φευγαν με 20 χρονια...αντε γεια..αντε γεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και εγω σπουδασα 4 χρονια, διδακτορικο αλλα 4..ειμαι γενετιστης και παιρνω με ολα 1150 ευρω καθαρα στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομεα..ολοι αυτοι οι αχρηστοι τι ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. olo vlakeies grafete kai tipote allo..an den xerete moko..kai an einai etsi opos ta lete giati re karagkiozooeidi den pigate kai eseis sto strato i sta somata asfaleias na xineta ta kakala sas kai na vgainete sti sintaxi sta 50 zooeidi?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aρθρογράφε τής ανάρτησης.!!!
  Μήν πάς να μας τρελλάνεις.

  Για πές μας το κόστος το συνολικό ντε, της διαβίωσης στην Γαλλία, και το αντίστοιχο στην Ελλάδα.

  Για πες μας τον συντελεστή φορολογίας στην Γαλλία και στην Ελλάδα.
  Κάνε μία σούμα και στο τέλος δες και τι καθαρά παίρνουν και αυτοί.

  Το κυριότερο ομως ερώτημα ειναι αν γνωρίζεις πόσους στρατηγούς και ανώτατους αξιωματικούς στις ΕΔ εχει η Γαλλία, και με τους Λεγεωνάριους μαζί, και πόσους η Ελλάδα.
  Πάντως κατα πολύ περισσότεροι υπάρχουν στην Ελλάδα.

  Για την τακτοποίηση η το βόλεμά τους και στην παραμικρή υπηρεσία εδώ ακούς Διοικητής Ταξίαρχος-Υποστράτηγος-Αντιστράτηγος.

  Σε τέτοια υπηρεσία η σε σχηματισμό που ανετα διοικητής θα μπορούσε να ηταν αντε ως Αντισυνταγματάρχης.

  Κάπως ετσι μοιράζεται και η πίττα των μισθών.
  Ας γίνονται αξιωματικοί οσοι πράγματι χρειάζονται σήμερα (Μετά φυσικά απο κατάργηση η συγχώνευση αχρηστων στρατοπέδων, μονάδων και υπηρεσιών) και ας γίνονται ανώτατοι οσοι πραγματικά βάσει των Νατοικών στάνταρτ χρειάζονται πραγματικά.
  Να δημιουργηθεί και οικονομία κλίμακος και να αμείβονται οσοι χρειάζονται καλλίτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. koumounia o stratos tha sosei thn ellada

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @6.47...proton den ithela na gino AXRHSTOS, deyteron eno me phran gia thiteia...gia epaggelmatias den kano eimai 1.67 (oxi oti endiaferthika)+ oti den xero na glifo kala.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. koumounia o stratos tha sosei thn ellada

  27 Νοεμβρίου 2010 8:29 μ.μ.

  Χρωστάς πολλά της .... Μιχαλούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 27 Νοεμβρίου 2010 7:53 μ.μ. θα προτιμούσες να σου τα σπάει ο λοχαγος αντι για τον συνταγματάρχη?μπορεί να σου φαίνεται οτι ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχία αλλά μόνο αυτό!αυξάνονται οι ευθήνες ενω μισθολογικά η διαφορά είναι μικρή!
  πρέπει να ασχοληθείς έστω και λίγο...
  οι αξιωματικοί σε κάθε χώρα πάνε αναλογικά με το στράτευμα!στην Ελλαδίτσα μας όμως επειδή η θητεία είναι ντροπή...παραμένει το μόνιμο στράτευμα ενώ οι οπλίτες παραμένουν σε ένα φανταστικό αριθμό...και είναι φανταστικός γιατί ποτέ δεν υπηρέτησαν οπως και όσο θα έπρεπε!αντιθετα πάνε 6-9 μήνες και άν βάλεις τις άδειες και τις εορταστικές και τα ΕΥ θα καταλάβεις από ποιους επανδρώνεται ο ΕΣ!όσο για τους μονιμάδες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες!αυτούς από σχολές και τους άλλους (ΕΠΟΠ,ΕΜΘ,κτλ) για τους πρώτους αρκει να δεις τις βάσεις των σχολών τους και θα καταλάβεις οτι δεν είναι ντουβάρια άχρηστα!οι δευτεροι δε αν εχεις υπηρετησει θα καταλάβεις!όχι οτι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις!αλλα δεν πρέπει να ξεχνάς οτι η δουλειά τους είναι να είναι στρατιώτες και μόνον αυτό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. συμφωνώ με τον παραπάνω!ένα μόνο θα ήθελα να πω σε σχέση με το μισθολόγιο.φέτος το καλοκαίρι γνώρισα έναν γάλλο 3ετή της Γαλλικής Αεροπορικής Ακαδημίας(αντιστοιχη της δικιάς μας Σχολής Ικάρων).παίρνει 1700 ευρώ το μήνα!!!!!καιακούστε το κουφό...η πτητική εκπαίδευση ξεκινάειμετά τη σχολή του!αντίστοιχα ο έλληνας 3ετής ικαρος έχει περίπου 150 ώρες και παίρνει 140 ευρώ το μήνα τα οποία βέβαια του τα κρατάνε μόλις βγεί από τη σχολή!

  Ζήτω η Ελλάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πρός
  28 Νοεμβρίου 2010 12:25 μ.μ.

  Πρώτα απ΄ολα καλή σας ημέρα και ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  Επικεντρωθήκατε σε αυτήν μόνο σε ορισμένα σημεία και οχι στην ολη αποψή μου.

  Ξεκινώ απο το αναλογικά. Ως πρός τον αριθμό των μονίμων αξιωματικών.
  Μάλλον ειμαστε σε υπερβολή .... υπεραναλογικοί(Προέλευσης ΣΣΕ, Αξκων Σωμάτων, εξ υπαξκών).

  Μπορούν να υπάρχουν και αξιωματικοί εξ εφέδρων εως ενα χρονικό οριο, η με πρόσληψη πενταετούς - δεκαετούς σύμβασης για ορισμένες ειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά US Army.

  Τι χρειάζεται να πληρώνει το κράτος ενα σωρό λεφτα για να φτιάξει στρατιωτικούς γιατρούς οι οποίοι στην πραγματικότητα σήμερα αντε να προσφέρουν μιά πενταετία και πολυ το βάζω σαν γιατροί μέσα στις μονάδες, που και τον περισσότερο χρόνο ακόμη και τότε να ασχολούνται εξω σαν ιδιώτες, και μετά ειδικά απο τον βαθμό του επίατρου να ειναι αραγμένοι ΝΙΜΙΤΣ και στα αλλα στρατιωτικά νοσοκομεία επί μονίμου βάσεως πλέον, συμπεριφερόμενοι ως.... κλινικάρχες η ως γιατροί του ΕΣΥ?

  Επίσης γιατί να σπουδάζει ο στρατός τους νοσηλευτές-τριες του?
  Ειναι αχρηστοι-τες οι προελεύσεως ΤΕΙ που σήμερα δουλεύουν στα κρατικά νοσοκομεία?
  Δεν μπορεί να προσλάβει απο αυτήν την πηγή να τους κάνει ενα ταχύρριθμο σχολείο για τα ... δέοντα και να δουλέψουν στα Στρατ. νοσοκομεία, υγειονομικό?
  Ιδιο το αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

  Τι χρειάζονται τόσοι Οικονομικοί αξιωματικοί προέλευσης Σχολής σωμάτων?
  Να μήν αναφέρω υπηρεσίες εδώ στο λεκανοπέδιο που δεν χωράνε να καθήσουν μέσα στα γραφεία και κάνουν δουλειές η εχουν αντικείμενο εργασίας ακόμα και του απλού λογιστή και δεν χρειάζεται αυτός να ειναι αξιωματικός και με βαθμό Ταγματάρχη.
  (Εχω στοιχεία και δεν τα βγάζω πρός το παρόν παραέξω).

  Θα μού πείτε και πολίτες να ηταν αυτοί τζάμπα θα δούλευαν?
  Απαντώ. Θα εξέλειπε η επι μία πενταετία τουλάχιστον δαπάνη των σπουδών τους, της σίτισής τους και διαμονής τους.
  Και,
  Με περιορισμό της ασχετης και πέρα κάθε λογικής γραφειοκρατία στον στρατό , .. που υπάρχει για να υπάρχει καί ανάλογη απασχόληση, θα περίσσευαν αρκετά λεφτά.

  Πάμε και για τον αριθμό των μονάδων τύπου "φάντασμα", των αχρηστων διασπαρμένων μονάδων που ειναι η διασπασμένες η διασπαρμένες με μοναδικό κριτίριο,το γιατί εκεί να υπάρχει στρατιωτική μονάδα και οχι και εδώ.
  Με αποτέλεσμα ενα σωρό εδώ και εκεί μικρές μονάδες.
  Με κύρια συλλογιστική¨
  Στρατός = ουφλατζίδικα,καφετέριες,ενοικιαζόμενα σπίτια, και αλλες οικονομικές κοινωνικές δραστηριότητες.
  Δεν χρειάζεται και εδώ ενας Καλλικράτης?
  Δεν θα σωθούν πολλά λεφτά?

  Και λεφτά θα σωθούν και θα περισσέψουν.

  Τελικά ολη η φιλοσοφία μου ειναι.
  Να βγαίνουν αξιωματικοί μόνο απο την ΣΣΕ τόσοι οσοι χρειάζονται πράγματι για να σταδιοδρομήσουν και να εξελειχθούν ως μάχιμοι σε καθαρά μάχιμες μονάδες και στις επιτελικές φυσικά στους ανώτατους βαθμούς.

  Καί οχι να φρακάρει η επετηρίδα στον βαθμό απο Συνταγματάρχης και ανω και να μην ξέρουν που να τους τοποθετήσουν, και τους βάζουν εδώ και εκεί πέρα απο κάθε λογικής .
  (Και εδώ εχω αριθμούς και θέσεις που δεν ειναι επι του παρόντος να βγούν στον αέρα)

  Και καννένας δεν υποστηρίζει οτι δεν πρέπει οι να πληρώνονται οι Αξιωματικοί σωστά.
  Απλούστατα τώρα το ενα καρβέλι μοιράζεται σε πολλά στόματα, οπερ και οι μερίδες μικρότερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όλοι τα χωνουν στους στρατιωτικους αλλά ούτε εννιά μήνες θητεία δεν αντέχουν !!! ετσι για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν μπορω να καταλάβω γιατί ο κόσμος "αγνοεί" ότι οι στρατιωτικες σχολές είναι στο μηχανογραφικό δελτίο-δεν σε βαζει κάποιος βουλευτής ούτε κάποιο άλλο "μέσο"!!Όποιος Θέλει και ΜΠΟΡΕΙ ορίστε οι πανελλαδικες εξετάσεις -τι φταίνε οι ευέλπιδες,οι στρατιωτικοί γιατροί οι οικονομικοί κλπ κλπ??
  Μήπως όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει.....???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΔΕΝ ΔΙΑΝΝΟΟΥΜΑΙ ΝΕΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΩΤΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΟΜΕΝΑ, ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΖΕΣΤΟΥΛΑ ΤΟΥΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ.ΔΕΝ ΔΙΑΝΝΟΟΥΜΑΙ ΝΕΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΝΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΕΣ, ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗ ΠΟΝΕΣΟΥΝ, ΜΗ ΚΡΥΩΣΟΥΝ, ΜΗ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ. ΑΧΡΗΣΤΟΙ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ 9 ΜΗΝΕΣ? ΑΛΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΘΗΤΕΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ. ΓΙΑ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΗΦΙΝΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΛΙΓΑ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΛΛΙΟ 5 ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ 10 ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙ..ΤΟ ΣΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΟΥ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ. ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΙΣΘΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7 ΓΕΝΑΡΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ? ΠΙΣΩ ΠΑΡΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΕ ΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.